Luchtverwarming en hun functie: zo maakt u gebruik van alternatieve energiebronnen

De Lucht-Water Warmtepomp: Een Duurzaam Alternatief voor Traditionele Verwarmingssystemen

Warmtepompen worden beschouwd als een van de sleuteltechnologieën in de energietransitie. Lucht-warmtepompen zijn inmiddels standaard in nieuwbouw, maar ook bij renovaties van oudere gebouwen, waarbij de oude gasverwarming moet worden vervangen, worden deze verwarmingssystemen steeds belangrijker. Daarom vindt u in deze gids een overzicht van de werking, de efficiëntie en de voordelen van de lucht-warmtepomp.

Onderwerpen op deze pagina:

De verschillende soorten lucht-water-warmtepompen

De lucht-warmtepomp wordt op basis van zijn constructie en locatie onderverdeeld in twee verschillende soorten.

 • Monobloc systeem
  In een monobloc systeem zijn alle onderdelen in één eenheid ingebouwd. Het kan zowel buiten als binnen worden geplaatst en verwarmt de ruimtes via leidingen.
 • Split-systeem
  Een split-systeem bestaat uit twee delen: In de buitenunit bevinden zich de verdamper, de compressor en het expansieventiel, terwijl in de binnenunit de condensor, de circulatiepomp, de hydrauliek en de regeling zijn geïnstalleerd. Het voordeel van dit systeem is zijn hoge flexibiliteit. In de buitenruimte zijn alle delen geïnstalleerd die wat luider werken, zodat de systemen binnen ook ’s nachts of tijdens het werk kunnen draaien zonder geluidsoverlast te veroorzaken.

Hoe werkt een lucht-warmtepomp?

De lucht-warmtepomp wordt beschouwd als een van de meest flexibele technologieën, omdat het onafhankelijk van de aard van het perceel en de waterrechtelijke voorwaarden overal kan worden gebruikt. Het is een relatief goedkope verwarming met een hoge efficiëntie. De exacte werking en de voordelen van het systeem ten opzichte van andere soorten warmtepompen zullen we hieronder graag uitleggen.

blank

De werking van de lucht-water-warmtepomp

Wanneer we spreken van een lucht-warmtepomp, dan bedoelen we in het algemeen de lucht-water-warmtepomp. Deze verwarming gebruikt de warmte uit de buitenlucht om het verwarmings- en drinkwater in het huis te verwarmen. Een bijzonderheid is dat de lucht-warmtepomp nog efficiënt kan werken en aangename warmte kan produceren bij buitentemperaturen tot -20°C. De lucht-water-warmtepomp zelf haalt afhankelijk van de uitvoering en fabrikant ongeveer 75% van de benodigde energie voor de werking van de elektrische warmtepomp uit de omgeving; de rest wordt uit het elektriciteitsnet gehaald. Om de efficiëntie van het systeem nog verder te verhogen en het stroomverbruik te verminderen, kan de lucht-warmtepomp ook worden gekoppeld aan een zonne-installatie die de benodigde reststroom of elektrische energie voor de werking van de installatie produceert. Zo wordt u nog onafhankelijker van de openbare stroomvoorziening. Hier leest u meer.

Vervolgens ontstaat een zogenaamde koelcyclus:

 1. Warmtewinning
  Een ventilator onttrekt warmte aan de buiten- of ruimtelucht en voedt deze in het systeem.
 2. Verdamping van het koudemiddel
  In de warmtepomp circuleert een koudemiddel dat continu van aggregatietoestand verandert. Door de warmte uit de lucht verdampt het vloeibare koudemiddel en wordt het gasvormig.
 3. Compressie van het koudemiddel
  De compressor zorgt ervoor dat het gasvormige koudemiddel wordt gecomprimeerd. Het warmt op en geeft de resulterende warmte af aan het verwarmingssysteem.
 4. Condensatie van het koudemiddel
  Nadat het koudemiddel de warmte-energie heeft afgegeven, condenseert het opnieuw. De koelcyclus begint opnieuw.
blank

De werking van andere warmtepompen in vergelijking

Volgens dit principe kan 100% van de benodigde verwarmingsenergie worden opgewekt. Afhankelijk van de gebruikte warmtebron zijn er nog andere warmtepompsystemen. De grondwaterwarmtepomp (ook wel water-waterwarmtepomp genoemd), gebruikt de energie uit het aanwezige grondwater. De installatiekosten hiervoor zijn echter veel hoger dan bij de lucht-warmtepomp, aangezien de toegang tot het grondwater moet worden gerealiseerd door middel van boringen en de aanleg van twee putten.

De sole-water-warmtepomp maakt gebruik van de enorme hoeveelheid energie die in de grond ligt en daardoor bijna onuitputtelijk is. Deze warmte wordt hetzij gewonnen via grondcollectoren, die aan het oppervlak kunnen worden gelegd, of via grondsondes, die verticaal en schuin in de grond worden gebracht. Ook hier is een grotere planningsinspanning en een officiële vergunning nodig.

De warmwaterwarmtepomp dient, in tegenstelling tot de andere systemen, uitsluitend voor de productie van warm water en kan niet voor de verwarming worden gebruikt. Hier leest u meer.

Heeft u nog meer vragen?

De Exoot: De lucht-lucht warmtepomp en hun functie

Deze warmtepomp gebruikt hetzij werking die aanzienlijk verschilt van andere verwarmingssystemen. Bij deze pomp fungeren zowel de lucht, als de aarde en het grondwater als warmtebron om met behulp van het koelmiddel de benodigde verwarmingsenergie te genereren. Maar het is niet de vloerverwarming die als distributeur fungeert, zoals het geval is bij andere verwarmingssystemen die gebruik maken van hernieuwbare energie, maar de distributie vindt plaats via de lucht. Deze warmtepompen worden vaak geïnstalleerd in passiefhuizen, die een zeer dichte gebouwomhulsel hebben. Ook klassieke split-systemen worden aangeduid als lucht-lucht warmtepompen, aangezien zij ook de lucht als warmtebron en als distributiesysteem gebruiken.

Dit zijn de voordelen van de lucht-warmtepomp

Van alle warmtepompsystemen is de lucht-warmtepomp de goedkoopste variant, aangezien deze functioneert zonder veel installatiewerk. Wie bij een nieuwbouw kiest voor de lucht-water-warmtepomp, kan in het hele huis afzien van de installatie van radiatoren. Dit bespaart u niet alleen op lange termijn verwarmingskosten, maar u kunt ook de kosten voor radiatoren en daarmee ook ruimte besparen. Fabrikanten van moderne warmtepompsystemen ontwikkelen steeds nieuwe warmtepomptechnologieën om de lucht-warmtepompen nog efficiënter te maken.

blank

De lucht-warmtepomp en haar efficiëntie: Waar u op moet letten bij de aankoop

Hoe efficiënt een lucht-water-warmtepomp werkt, kan worden herkend aan verschillende waarden:

 • Aanvoertemperatuur
  Bij de aankoop van uw lucht-warmtepomp moet u letten op een lage aanvoertemperatuur. De aanvoer verwijst naar het traject van de uitlaat van de warmtegenerator tot de inlaat in het verwarmde oppervlak. Tot een aanvoertemperatuur van 50 tot maximaal 55°C werkt de warmtepompverwarming over het algemeen nog efficiënt.

 • Hoge jaarlijkse prestatiecoëfficiënt
  De jaarlijkse prestatiecoëfficiënt dient om de jaarlijkse energiekosten van de warmtepomp te bepalen. Dit maakt het de belangrijkste indicator voor de efficiëntie van het systeem.

 • Rendement
  Afhankelijk van de gebruikte warmtebron kan de lucht-water-warmtepomp uit één kilowattuur elektriciteit ongeveer drie tot vier kilowattuur warmte produceren. Dit komt overeen met een rendement van de warmtepomp tussen 300 en 400%. Hoe lager de energieverliezen zijn, hoe hoger de energie-efficiëntie van de warmtepompverwarming.

 • Stroomverbruik
  Bij de aankoop van een lucht-water-warmtepomp moet u absoluut letten op het stroomverbruik. De beste lucht-warmtepompen hebben een stroomverbruik van 27 tot 42 kWh per vierkante meter woonoppervlak. De elektrische stroom kan ook worden opgewekt via een zonnepaneel op het dak, om de jaarlijkse elektriciteitskosten voor het gebruik van de installatie te verminderen.

Heeft u nog meer vragen?

Consumenten hebben overwegend positieve ervaringen met de lucht-water-warmtepomp

Ervaringen van andere consumenten zijn vaak een belangrijke hulp bij het nemen van een beslissing om voor of tegen een lucht-water-warmtepomp te kiezen. De meeste consumenten ervaren dat ze met dit verwarmingssysteem gedurende het jaar zeer lage verwarmingskosten hebben en dat het systeem ook bij lage buitentemperaturen zeer efficiënt werkt. Wie zijn stroom van een zonnepaneel haalt, kan bovendien ook de elektriciteitskosten voor het gebruik van de installatie besparen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod