Klimaatvriendelijk verwarmen – al lang geen tegenstrijdigheid meer

Klimaatvriendelijk verwarmen

Klimaatvriendelijk verwarmen is al lang geen tegenstrijdigheid meer en zou bij alle huiseigenaren en degenen die dat willen worden, centraal moeten staan! Ons klimaat moet beschermd worden en toch willen we in de winter niet zonder een warm huis zitten. Echter, we moeten CO₂ besparen, zodat er niet zoveel van in de atmosfeer terechtkomt en de aarde steeds verder opwarmt. De opwarming van de Aarde is al lang geen ver weg probleem meer, maar net zo actueel als ooit tevoren.

Heeft u nog meer vragen?

Wat u nodig heeft om klimaatneutraal te verwarmen, welke verwarmingssystemen hiervoor geschikt zijn en welke subsidies er van de overheid zijn, kunt u hier te weten komen.

Onderwerpen op deze pagina:

Welke mogelijkheden zijn er voor klimaatvriendelijk verwarmen?

Om klimaatvriendelijk te verwarmen, moet CO₂ worden bespaard. Verwarming wordt beschouwd als de grootste CO₂-factor in een huishouden en vormt een belangrijk onderdeel van het klimaatpakket dat de federale regering onlangs heeft aangenomen. Het is dus zinvol om de verwarming als warmtebron en voor warm water aan te passen, zodat het klimaatdoel, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met 55% tegen 2030 ten opzichte van 1990, kan worden bereikt. Dit kan op de lange termijn niet alleen iets met klimaatbescherming te maken hebben, maar ook met uw portemonnee.

Om klimaatneutraal te verwarmen, zijn er drie punten waarop u moet letten:

 • De energiebron
 • De isolatie van het huis
 • Uw gebruiksgedrag

Warmtepompen als energiebron

Olieverwarmingssystemen mogen vanaf 2026 alleen nog in uitzonderlijke gevallen worden geïnstalleerd, omdat fossiele brandstoffen de grootste CO₂-voetafdruk hebben. Bovendien is olie als fossiele brandstof eindig en zou deze moeten worden bespaard. Het is dus noodzakelijk om naar alternatieven te zoeken.

blank

Warmtepompen worden momenteel het meest geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen en achteraf in oudere gebouwen. Ze worden beschouwd als klimaatneutraal omdat ze gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen zoals aardwarmte, omgevingslucht en grondwater. Om een warmtepomp efficiënt te gebruiken, moeten er enkele factoren aan het huis worden overwogen en indien nodig worden aangepast. Dit omvat bijvoorbeeld de isolatie van de gevel en het vervangen van oudere ramen. Omdat een warmtepomp elektriciteit verbruikt, moet erop worden gelet deze zo veel mogelijk te besparen of op te wekken via fotovoltaïsche zonnepanelen.

Wat u moet weten over het combineren van een warmtepomp met een fotovoltaïsch systeem hebben we hier samengevat.

Zonne-energie

blank

Het zonne-energiesysteem voorziet uw huis van warm water met behulp van de warmte van zonnestralen en kan uw verwarmingssysteem als hybride oplossing ondersteunen. Het moet niet worden verward met een fotovoltaïsch systeem, dat elektriciteit opwekt met behulp van zonne-energie.

Het zonne-energiesysteem bestaat uit zonnecollectoren die plat of buisvormig op uw dak worden gemonteerd en daar de warmte opvangen. De efficiëntie van dit systeem hangt af van de grootte van het dakoppervlak. Meestal is het echter niet voldoende om te voorzien in de warmwatervraag van een eengezinswoning.

Gasverwarmingssystemen

Een gasverwarmingssysteem maakt gebruik van fossiele brandstoffen en mag alleen nog tot 2025 nieuw worden geïnstalleerd. Met de voortdurend stijgende gasprijzen zullen waarschijnlijk steeds minder mensen kiezen voor de nieuwe installatie van een gasverwarmingssysteem. Het moet echter worden vermeld dat een moderne gasverwarming energiezuinig werkt en weinig CO₂-uitstoot heeft. Om het gasverbruik te verminderen, kan een hybride oplossing met een warmtepomp de moeite waard zijn, wat door de overheid wordt gesubsidieerd.

Pelletverwarming

Een pelletverwarmingssysteem wordt beschouwd als een duurzaam verwarmingssysteem, omdat hout constant weer aangroeit. Bovendien wordt het als CO₂-neutraal beschouwd, omdat er slechts zoveel CO₂ wordt vrijgegeven als een boom gedurende zijn leven heeft opgenomen. Bij dit verwarmingssysteem wordt hout in de vorm van pellets gebruikt, vergelijkbaar met een houtsnipperverwarmingssysteem. Een nadeel van deze soort energiedrager is dat de CO₂ plotseling vrijkomt, terwijl de natuur veel langer nodig heeft om het te absorberen, en dat hout een andere dichtheid heeft dan olie of gas, wat betekent dat er veel meer pellets nodig zijn om te verwarmen dan bij olie of gas het geval is.

blank

Er zijn twee verschillende soorten pelletverwarmingssystemen: de pelletkachel en de pelletketel. De pelletketel werkt net als elk ander centraal verwarmingssysteem met een ketel in de verwarmingsruimte of kelder. Een pelletkachel wordt in de woonkamer geplaatst en lijkt op een open haard. Beide hebben een buffertank nodig om de warmte op te slaan totdat deze in huis wordt gebruikt.

Watergedragen houtkachels

Dit is een houtkachel die is gecombineerd met een waterwarmtewisselaar. Hierbij wordt de warmte uit de houtkachel naar alle kamers van het huis verspreid. De houtkachel staat vrij en wordt verwarmd met hout of pellets. Deze wordt bovendien aangesloten op het watercircuit van de centrale verwarming van uw huis, wat betekent dat het geschikt is voor een hybride oplossing met een ander verwarmingssysteem. Hiervoor moet er altijd voldoende hout aanwezig zijn en worden bijgevuld.

Hybride oplossingen

Bij hybride oplossingen worden twee verschillende energiebronnen gecombineerd. Vooral bij oudere huizen wordt vaak gebruikgemaakt van een verwarmingssysteem op fossiele brandstoffen dat vaak wordt aangepast en gedeeld met een hernieuwbaar energiesysteem. Er zijn veel verschillende combinatiemogelijkheden, de meest voorkomende zijn:

blank
 • Gascondensatieketel met warmtepomp
 • Olieverwarmingssysteem met warmtepomp
 • Warmtepomp met fotovoltaïsche zonnepanelen

De voordelen van hybride oplossingen zijn duidelijk: ze werken efficiënt en zuinig en kunnen, als het ene systeem niet voldoende vermogen levert, gebruikmaken van het andere systeem. In de toekomst bent u niet langer afhankelijk van één energiebron, wat meer onafhankelijkheid met zich meebrengt. De installatie van hybride oplossingen kan worden gesubsidieerd door de overheid.

De nadelen zijn dat een hybride oplossing een perfect samenspel van technologie vereist, wat soms zeer storingsgevoelig kan zijn. Bovendien gebruiken ze vaak nog steeds fossiele brandstoffen en zijn ze onderworpen aan hun prijsschommelingen.

blank

Klimaatvriendelijk verwarmen – oude verwarmingssystemen moderniseren

Als u uw oude verwarmingssysteem wilt moderniseren, zijn er enkele vragen die u zichzelf moet stellen voordat u begint:

 • Wilt u uw systeem volledig vervangen?
 • Kunt u zich een combinatie van verschillende technieken voorstellen?
 • Moet uw huis worden aangepast en is dat mogelijk?
 • Welke alternatieven zijn mogelijk voor uw huis?

Als u uw systeem volledig wilt vervangen, heeft u de keuze uit verschillende milieuvriendelijke verwarmingsmethoden. Momenteel is de meest voorkomende optie de warmtepomp.

Om een warmtepomp te laten installeren, moet u beslissen welk type warmtepomp voor u geschikt is, want niet elke warmtepomp is overal mogelijk. Er zijn drie soorten warmtepompen: de luchtwarmtepomp, de aardwarmtepomp en de bodem-warmtewisselaar-warmtepomp. Alle warmtepompen maken gebruik van gratis buitenlucht als warmtebron.

Om een aardwarmtepomp te installeren, moeten er eerst proefboringen worden uitgevoerd. Deze vorm van warmtepomp vereist veel ruimte omdat er boorgaten in de aarde moeten worden gemaakt of bodem-warmtewisselaars onder het aardoppervlak moeten worden geplaatst. Het voordeel is dat de temperatuur onder de grond constant hoog is, waardoor de verwarmingsinstallatie niet veel hoeft op te warmen.

Voor een bodem-warmtewisselaar-warmtepomp moeten twee putten worden geboord in de grond, die ver genoeg uit elkaar moeten liggen om het grondwater te benutten. Ook het grondwater heeft constant hoge temperaturen die kunnen worden benut. Aardwarmtepompen en bodem-warmtewisselaar-warmtepompen vereisen een vergunning.

De luchtwarmtepomp maakt gebruik van buitenlucht, die echter wel onderhevig is aan schommelingen.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet het huis energiezuinig worden gerenoveerd. Dit omvat onder andere gevelisolatie en nieuwe ramen.

blank

Combinatie van verschillende verwarmingstechnieken

Een combinatie van verschillende verwarmingsmethoden is zinvol als uw huidige installatie nog modern is en nog niet hoeft te worden vervangen, maar u wel in een klimaatvriendelijke richting wilt gaan.

Zelfs als u al uitsluitend met een warmtepomp verwarmt en uw warm water bereidt, kan een combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen geld besparen. Een warmtepomp maakt weliswaar gebruik van gratis hulpbronnen, maar verbruikt veel elektriciteit, die u kunt opwekken via een fotovoltaïsch systeem.

Het combineren van een moderne gasverwarmingsinstallatie met een warmtepomp en eventueel fotovoltaïsche zonnepanelen wordt gesubsidieerd door de overheid. Als u een luchtwarmtepomp gebruikt, die buitenlucht als warmtebron gebruikt, kan de gasverwarmingsinstallatie in de winter bijspringen om de luchtwarmtepomp te ondersteunen of te vervangen.

Heeft u nog meer vragen?

Klimaatvriendelijk gedrag bij het verwarmen

Ook uw verwarmingsgedrag kan invloed hebben op het klimaat. Hier zijn enkele voorbeelden van wat u kunt doen:

 • Pas de kamertemperatuur aan – veelgebruikte kamers moeten een temperatuur hebben tussen 19 en 22 °C en slaapkamers tussen 15 en 17 °C.
 • Gebruik elektronische thermostaatkranen – deze maken het gemakkelijker om de kamertemperatuur aan te passen.
 • Draai de verwarming niet uit als u afwezig bent – een constante kamertemperatuur van ongeveer 15 °C moet worden gehandhaafd.
 • Gebruik rolgordijnen en jaloezieën bij duisternis, zodat er minder warmte verloren gaat via de ramen.
 • Installeer isolatieplaten achter de radiatoren.
 • Laat uw verwarmingssysteem regelmatig onderhouden.
 • Juist ventileren: denk aan korte, krachtige ventilatie.
blank

Conclusie

Klimaatvriendelijk verwarmen betekent CO₂ besparen door middel van een energie-efficiënt en milieuvriendelijk verwarmingssysteem, om te voorkomen dat er nog meer CO₂ in de atmosfeer terechtkomt, wat aantoonbaar leidt tot opwarming van de aarde. Het wordt dus steeds belangrijker om uw eigen verwarmingssysteem aan te passen zodat het klimaatdoel om de CO₂-uitstoot sterk te verminderen tegen 2030 kan worden bereikt.

Bij Klivatec adviseren wij u graag over hoe uw verwarmingssysteem gemoderniseerd en klimaatneutraal gemaakt kan worden. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag – van offerte tot installatie – en zoeken voor u de beste oplossing!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod