Een zonne-energiesysteem voor uw eigen huis

Een zonne-energiesysteem voor uw eigen huis

Als u een groene weg wilt inslaan en overweegt te investeren in een zonne-energiesysteem voor uw huis, dan bent u hier aan het juiste adres! In dit artikel vindt u uitgebreide informatie over zonne-energiesystemen, welke systemen beschikbaar zijn voor gezinnen, wat de kosten zijn en hoe u uiteindelijk gebruik kunt maken van de opgewekte stroom.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe groot moet het zonne-energiesysteem zijn

De grootte van het zonne-energiesysteem hangt af van hoeveel stroom u wilt opwekken en hoeveel u bereid bent te investeren. Ook de locatie en de verwachte zonnestraling, beschikbare ruimte en de prestaties van de zonnepanelen beïnvloeden de grootte van het systeem.

blank

Beschikbare systemen voor particuliere huishoudens

Een zonne-energiesysteem voor uw eigen huis is een aantrekkelijke bron om schone en milieuvriendelijke energie op te wekken. Deze energie wordt opgewekt via fotovoltaïsche systemen, waarbij zonnestralen rechtstreeks worden omgezet in elektriciteit. Er zijn verschillende systemen beschikbaar voor particuliere huishoudens, die kunnen voorzien in de energiebehoefte van uw huis.

Over het algemeen bestaat een PV-systeem uit verschillende componenten, waaronder zonnepanelen die de zonnestralen opvangen, een omvormer en een controlesysteem dat het functioneren bewaakt.

In totaal biedt een zonne-energiesysteem voor uw huis een efficiënte manier om op een schone en milieuvriendelijke manier energie op te wekken. Ze zijn gemakkelijk te installeren, kosteneffectief en kunnen zowel worden gebruikt voor huishoudelijke energievoorziening als voor het leveren van stroom aan het openbare net.

Is mijn dak geschikt voor een zonne-energiesysteem?

Om een zonne-energiesysteem te installeren, moet u ervoor zorgen dat uw dak hiervoor geschikt is en over voldoende draagvermogen beschikt. Zowel platte daken als schuine daken zijn zeer geschikt voor de installatie van een zonne-energiesysteem. Lees hier over het installeren van een fotovoltaïsch systeem op een plat dak. Uw zonnepanelen werken efficiënt als ze goed zijn uitgelijnd en schaduwvorming wordt vermeden.

Bij een schuin dak is de beste dakhelling tussen de 30 en 45 graden. Als dit niet het geval is, kan de energieopwekking niet optimaal zijn.

Zorg ervoor dat u weet waar schaduwval optreedt om uw zonnepanelen efficiënt te plaatsen. Als uw dak niet stabiel genoeg is of te veel schaduwhinder heeft, kunt u overwegen om zonnegevels te gebruiken.

Overleg met een gespecialiseerd bedrijf zoals het onze om onnodige kosten en inefficiëntie te voorkomen.

Maar let op: voordat u begint met de installatie van een zonne-energiesysteem, moet u een competentiecentrum raadplegen om ervoor te zorgen dat het dak voldoende sterk is om een zonne-energiesysteem te dragen. Dit is vooral belangrijk als u een oudere woning heeft. In sommige gevallen is het noodzakelijk om het bestaande dak extra te versterken.
blank

Kosten, besparingen en terugverdientijd

De kosten, besparingen en de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem zijn belangrijke factoren die in overweging worden genomen voordat u besluit een zonne-energiesysteem te installeren. De kosten voor de installatie van een zonne-energiesysteem voor uw huis hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte, de keuze van de componenten en de locatie. Als u de kosten van een fotovoltaïsch systeem nauwkeurig wilt berekenen, lees dan dit artikel.

Zodra het zonne-energiesysteem is geïnstalleerd en operationeel is, kunt u veel geld besparen. Het bedrag hangt natuurlijk af van het energieverbruik van uw huis, maar een zonne-energiesysteem kan u daadwerkelijk helpen tot wel 50 procent op uw energiekosten te besparen.

Deze besparingen kunnen na enkele jaren renderen: de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem is meestal 5 tot 10 jaar, maar kan afhankelijk van de omvang, investeringskosten en stroomprijs langer duren.

Welke regels en wetten moeten worden nageleefd?

Voor elke huiseigenaar die zijn eigen zonne-energiesysteem wil installeren, zijn er bepaalde regels en wetten waaraan moet worden voldaan. U moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle vereiste bouwvergunningen worden verkregen die de installatie van een zonne-energiesysteem reguleren.

Afhankelijk van de locatie van uw huis kunnen de voorschriften die de installatie van zonne-energiesystemen reguleren variëren. Gespecialiseerde bedrijven zoals wij van Klivatec zijn op de hoogte en staan u tijdens het proces bij. We weten welke veiligheidsvoorschriften en voorschriften moeten worden nageleefd voor de bedrading van het zonne-energiesysteem.

Voor grotere installaties of als u een lening heeft afgesloten voor de financiering, kan een speciale fotovoltaïsche verzekering zinvol zijn. Hoewel deze duurder is dan een gebouwenverzekering, berekenen sommige bedrijven deze al mee bij de aanschaf van het systeem voor één tot drie jaar.

blank

Wat te overwegen bij installaties boven 10 kW

In het eerste jaar geldt de invoedingstarief vanaf de ingebruikname tot het einde van het jaar en daarna voor nog eens 20 volledige kalenderjaren. De hoogte van de vergoeding voor de in het net ingevoede stroom is afhankelijk van het vermogen van het systeem:

Voor systemen met een vermogen tot 10 kilowatt wordt het hoogste tarief per kilowattuur toegekend, terwijl voor vermogensdelen boven 10 en 40 kilowatt een lager tarief geldt.

Bijvoorbeeld, voor een systeem met 15 kilowatt krijgt u 8,2 cent per kilowattuur voor de eerste 10 kilowatt en 7,1 cent voor de resterende 5 kilowatt. Deze vergoeding geldt voor het eerste jaar van ingebruikname en vervolgens voor nog eens 20 volledige kalenderjaren.

Een extra meter is noodzakelijk

Bij een zelfvoorzienende installatie met een vermogen tot 30 kilowatt wordt de bestaande consumptiemeter vervangen door een tweerichtingsmeter, die zowel stroomafname als overtollige injectie van de fotovoltaïsche installatie registreert.

Voor een installatie voor volledige invoeding in het openbare stroomnet wordt een nieuwe meter geïnstalleerd om de opwekking van zonne-energie te meten, terwijl de bestaande meettechniek voor het stroomverbruik ongewijzigd blijft.

Waarom grote installaties economisch zijn

Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Verbraucherzentrale NRW kan het economisch voordelig zijn voor particuliere huishoudens om een grotere fotovoltaïsche installatie van meer dan 10 kilowatt aan te schaffen.

De onderzoeken toonden aan dat de kosten per kilowatt installatievermogen bij grotere installaties goedkoper zijn dan bij kleinere, en dat de operationele kosten in het onderzochte vermogensbereik tot 20 kilowatt maar weinig van elkaar verschillen.

blank

Bovendien kan het eigen verbruik van zonne-energie toenemen door toekomstige aankopen zoals een elektrische auto of een warmtepomp, waardoor een grotere fotovoltaïsche installatie nog zinvoller wordt.

Is er een garantie voor mijn fotovoltaïsche installatie? Ja, normaal gesproken is er een garantie van vijf jaar. Het is daarom raadzaam om te controleren of alles nog werkt voordat deze garantieperiode afloopt. Sommige bedrijven bieden vrijwillige garanties voor fotovoltaïsche installatiecomponenten met een looptijd van 10 tot meer dan 20 jaar.

Heeft u nog meer vragen?

Bestel uw zonnepanelen bij ons

Bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Enerzijds moet u ervoor zorgen dat het systeem voldoet aan de wettelijke voorschriften, zoals de Europese wetgeving ter bevordering van hernieuwbare energie, anderzijds moet u weten of uw ruimte überhaupt geschikt is voor de exploitatie van een fotovoltaïsche installatie.

Als u nu nog vragen heeft, dan ondersteunen wij u graag. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf en brengen gedegen vakkennis met ons mee, waar u altijd van zult profiteren. Indien gewenst installeren wij uw systeem ook. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of telefonisch van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur op +31 6 84 81 77 83.


Bronnen:

https://www.solaranlagen-abc.de/solaranlage-einfamilienhaus/

https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/energie/erneuerbare-energien/photovoltaik-was-bei-der-planung-einer-solaranlage-wichtig-ist-5574

https://www.effizienzhaus-online.de/solarstrom-fuer-den-haushalt/

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod