Airconditioning: heel eenvoudig achteraf inbouwen!

Hier vindt u alle feiten over het achteraf inbouwen van airconditioning!

Als u een huis betrekt, een appartement bezit of in de oververhitte vier huurmuren van uw appartement een koel hoofd wilt houden, dan denkt u na over het achteraf inbouwen van airco’s. Maar welke mogelijkheden hebben consumenten, wat is de inspanning die ermee gemoeid is en welke kosten zijn verbonden aan het achteraf inbouwen van airconditioning? U vindt hier alles over in onze gids.

Onderwerpen op deze pagina:

Is het de moeite waard om achteraf airconditioners te installeren?

Omdat een geklimatiseerde omgeving een aanzienlijke en blijvende verbetering van het wooncomfort kan bieden, zou een retrofit zeker de moeite waard moeten zijn. Door de opwarming van de aarde zijn er merkbare effecten zoals enorme hittegolven, die kunnen worden voorkomen door aangename airconditioning. Het achteraf inbouwen van een airconditioner is in sommige gevallen eenvoudiger en in andere gevallen moeilijker uit te voeren, omdat niet alle gebouwen even goed geïsoleerd zijn en dezelfde ruimte hebben. In de meeste gevallen echter, kan de beste variant voor u worden gevonden en geïmplementeerd door middel van een zorgvuldige planning door ons team met moderne airconditioningapparaten.

Heeft u nog meer vragen?

Hoeveel moeite moet ik doen voor de verbouwing?

De weg naar een ingebouwde airconditioner brengt meestal een bouwverandering met zich mee. Er zijn verschillende airconditioners die hiervoor in aanmerking komen, afgezien van mobiele airconditioners zoals de mobiele airconditioner, Monoblock apparaten met afvoerslang moet je rekenen op een verbouwing. Het is echter af te raden om mobiele airconditioners te gebruiken, omdat deze duurder zijn in gebruik, niet gelijkmatig koelen en ook niet zo krachtig zijn als een vast geïnstalleerd airconditioningssysteem.

Een achteraf ingebouwde airconditioner stelt huurders van huizen of appartementen vaak voor een obstakel, de eigenaar van het gebouw moet vooraf toestemming geven om een dergelijke bouwverandering te mogen maken.

Moderne airconditioners zijn niet alleen goedkoper in jaarlijks gebruik, maar vooral ook minder lawaaierig. Onze monteurs en specialisten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verbouwing zonder veel moeite voor u. Meestal moet er een kernboring in de buitenmuur worden gedaan, omdat de buitenunit en de binnenunit van een split-airconditioner zijn verbonden door een koelmiddelleiding en een communicatiekabel. Daarnaast wordt ook de condensafvoer via de muur naar buiten geleid. Als u besluit om een multisplit-airconditioner achteraf in te bouwen, wordt elke binnenunit via zijn eigen koelmiddelleiding op de buitenunit aangesloten. Ook binnen- en buitenunits moeten worden gemonteerd en geïnstalleerd.

blank

Welke klimaatsystemen zijn geschikt en wat zijn de kosten?

Split-airconditioners:

 • Single-split airconditioners: bestaan uit een buiten- en een binnenunit en kunnen daarom slechts in één kamer worden gebruikt. Als u slechts één kamer, zoals de slaapkamer, afzonderlijk wilt koelen voor een goede nachtrust of een kamer waar u het grootste deel van de tijd doorbrengt, dan is dit het juiste systeem.

De kosten voor de aanschaf van een single-split systeem bedragen, afhankelijk van het model en met installatie, ongeveer €2250. De bedrijfskosten zijn relatief laag en bedragen jaarlijks ongeveer €140. Daarbij komen nog jaarlijkse onderhoudskosten van ongeveer €200.

 • Multi-split airconditioners: hebben één buitenunit die verbonden is met meerdere binnenunits in het huis. Zo kunt u meerdere kamers koelen met één centrale airconditioner.

De kosten voor de aanschaf van een multi-split systeem bedragen, afhankelijk van het model en met installatie, ongeveer €2250, net als bij de single-split airconditioner. Daarnaast komt er echter voor elk extra binnenapparaat ongeveer €1500 bij. De bedrijfskosten van dit systeem bedragen jaarlijks ongeveer €85 per binnenunit. Daarbij komen nog de jaarlijkse onderhoudskosten van ongeveer €200.

 • Warmtepomp: Met een warmtepomp als airconditioning slaat u twee vliegen in één klap. U koelt in de zomer en verwarmt in de winter. Zo voorziet u uw hele woonhuis van energie en kunt u deze zelfs aansluiten op uw centrale ventilatiesysteem of reeds bestaande verwarming. Hier leest u meer.

De aanschafkosten zijn hoger dan bij een split-installatie. Ongeveer 11.000 tot 25.000 euro moet worden gepland voor aanschaf, installatie en ontwikkeling, afhankelijk van het type warmtepomp waarover we het hebben.

blank

Airconditioningsystemen achteraf inbouwen – Plan goed voor optimale koeling:

Een achteraf ingebouwd klimaatsysteem vereist nauwkeurige planning, want u moet mogelijk uw huis onderwerpen aan energetische renovatie. Verkeerd geplaatste koelapparaten met onvoldoende koelcapaciteit leiden tot een slecht binnenklimaat en zijn meestal het resultaat van ontbrekende of verkeerde planning. Daarom is bij de achteraf installatie van airconditioningsystemen in bestaande huizen een nauwkeurige en juiste planning de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle en kosteneffectieve implementatie. Let van tevoren op de volgende factoren:

 1. Koelbelasting van de kamers en koelcapaciteit van de airconditioning
 2. Aantal kamers dat moet worden gekoeld
 3. Geschikte locatie voor de buitenunit
 4. Geschikte montageplaats voor de binnenunit(s)
 5. Kernboring door de buitenmuur
 6. Geluidsniveau binnen en buiten

Voordat u een airconditioning koopt, moet er een behoeftegerichte planning worden uitgevoerd. Dat betekent dat de airconditioning in termen van type, grootte en prestaties moet passen bij het gebouw en ook bij het aantal inwoners. Hierbij is de behoefte aan actieve koeling doorslaggevend. Uw nieuwe airconditioning moet de nodige koelcapaciteit kunnen leveren in overeenstemming met de isolatie en isolatie van het gebouw. Ook het aantal ramen en de richting van de zonnestraling hebben invloed op de koelbelasting. Laat u uitgebreid adviseren en plan het systeem samen met ons als gespecialiseerd bedrijf.

blank

Voordelen en nadelen van achteraf ingebouwde klimaatsystemen

Voordelen:

 • Verbeterd binnenklimaat
 • Verhoogd wooncomfort
 • Koelen en verwarmen in één
 • Kostenbesparing bij het bouwen van een huis, lage jaarlijkse kosten in vergelijking met mobiele airconditioning
 • Uitbreiding naar andere kamers en meerdere verdiepingen op elk moment mogelijk
 • Na de bouw van het huis kan worden vastgesteld of een airconditioning überhaupt nodig is
 • Korte installatietijd

Nadelen:

 • Een bouwkundige verandering is meestal noodzakelijk
 • Huurders moeten vooraf toestemming krijgen
 • Er kan een gebrek aan ruimte zijn, de achteraf installatie heeft ruimte nodig die niet was gepland.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe kom ik aan een klimaatsysteem?

Bij ons ontvangt u gratis en vrijblijvend een offerte voor uw nieuwe klimaatsysteem. Bel hiervoor gerust onze klantenservice of gebruik onze online airconditioning planner en ontvang een individuele offerte afgestemd op uw behoeften.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod