Is zonne-energie de moeite waard? Voordelen en besparingen

Investeer in Duurzaamheid: Hoe Zonne-energie en Warmtepompen Rendabel Worden

Zonne-energie is nog nooit zo aantrekkelijk geweest als nu, vooral nu de energieprijzen stijgen en klimaatbescherming steeds belangrijker wordt. Ook dalen de aanschafkosten voortdurend, terwijl er subsidies en gunstige leningen beschikbaar zijn. Met de installatie van uw eigen PV-installatie verkrijgt u onafhankelijkheid en produceert u onmiddellijk 100 procent groene stroom. Is zonne-energie ook iets voor u? Dat zoeken we hier uit.

Onderwerpen op deze pagina:

Drie belangrijke redenen voor eigen stroom

Deze drie belangrijke redenen moet u kennen als u overweegt te investeren in een PV-installatie.

blank

Daarom is zonne-energie de moeite waard voor uw gezin

In de afgelopen jaren is de aanschaf van een zonne-energiesysteem aanzienlijk goedkoper geworden. Dit is voornamelijk te danken aan intensief onderzoek en de verlaagde kosten door automatisering. In 2000 kostte een installatie van 10 kWp nog ongeveer € 50.000. Tegen 2023 waren deze prijzen al met de helft gedaald.

Zonne-energie is een investering die u en uw gezin minstens 25 tot 30 jaar lang groene stroom zal leveren. Dit betekent dat niet alleen u, maar ook uw kinderen en kleinkinderen duurzaam kunnen profiteren van deze unieke investering. Het kiezen voor een zonne-energie-installatie is daarom een krachtig signaal voor een duurzame toekomst.

Heeft u nog meer vragen?

Daarom is zonne-energie de moeite waard voor het milieu

De energiesector is verantwoordelijk voor bijna twee derde van de wereldwijde broeikasgasemissies en is daarmee een cruciale factor in de klimaatbescherming. Daarom is een volledige overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen essentieel.

Met een gemiddelde uitstoot van slechts 50 gram CO₂ per kWh is zonne-energie de meest milieuvriendelijke energiebron voor uw huishouden. Ter vergelijking: de meest gebruikte energiebronnen – bruinkool en steenkool – stoten meer dan 20 keer zoveel CO₂ uit.

Voorbeeldberekening: Loont een zonne-installatie voor u?

Met de volgende voorbeeldberekening willen we u de beslissing voor een zonne-energie-installatie in cijfermatige termen verduidelijken:

blank

Laten we het uitrekenen: de eengezinswoning

Januari 2023: Een gezin heeft een 10 kWp PV-installatie en een opslagcapaciteit van 15 kW. Het jaarlijkse stroomverbruik van dit gezin bedraagt 4.000 kilowattuur. De zelfvoorzieningsgraad is 86 procent en het aandeel van de netinvoeding bijna 66 procent.

Bij een huidige stroomprijs van 42 cent per kilowattuur uit het openbare net wordt over de volgende 21 jaar het volgende bedrag bespaard:

(4.000 kWh x 0,86 x € 0,42) x 21 jaar = € 30.340,80

Daarbij komen nog de opbrengsten uit de jaarlijkse netinvoeding. Bij een invoeding van 6.600 kWh tegen een prijs van 8,2 cent/kWh resulteert dit in 21 jaar in inkomsten van € 11.365,20.

€ 0,082 x 6.600 kWh x 21 jaar = € 11.365,20

Het gezin zou voor de combinatie van PV-installatie en stroomopslag ongeveer € 31.000 moeten betalen. Over de eerste 21 jaar van de levensduur van de installatie resulteert dit in een economisch voordeel voor het gezin.

€ 30.340,80 + € 11.365,20 > € 31.000 = € 41.706 > € 31.000

Maar let op: Onderhouds- en verzekeringskosten, evenals prestatieverliezen van de componenten zijn niet in de berekening opgenomen.

Zelfvoorzieningsgraad – Definitie: De zelfvoorzieningsgraad beschrijft in welke mate een huishouden zichzelf van energie voorziet. Deze waarde geeft aan welk percentage van de energiebehoefte wordt gedekt door de eigen zonne-installatie en hoeveel energie moet worden aangekocht van externe leveranciers. Hoe hoger de zelfvoorzieningsgraad, hoe groter het aandeel van de energiebehoefte dat wordt gedekt door de eigen zonne-installatie.

blank

Wanneer is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen rendabel?

Voordat u uw verwarmingssysteem vervangt door een warmtepomp, dient u eerst de algemene omstandigheden te verduidelijken om het juiste systeem te vinden. Om een warmtepomp te kunnen gebruiken, moet u bovendien de volgende vragen positief kunnen beantwoorden:

 • Is de geplande bouw een energetische renovatie of een nieuwbouw die minstens voldoet aan de huidige efficiëntiestandaard?
 • Is er geen duurzaam verwarmingsnetwerk beschikbaar dat gebruik maakt van restwarmte?
 • Is het mogelijk de aanvoertemperatuur te verlagen naar idealiter 35 °C met vloerverwarming? Als de aanvoertemperatuur boven de 50 °C ligt, is een warmtepomp niet de beste keuze.
 • Is er voldoende ruimte beschikbaar op het perceel voor de installatie van een warmtepomp?

Heeft u deze vragen met “ja” beantwoord? Geweldig. Dan gaan we verder, want de rendabiliteit van warmteproductie hangt niet alleen af van de isolatiestandaard van het huis, maar ook van de grootte en oriëntatie van de zonnepaneelinstallatie.

blank

Een oost-west oriëntatie produceert, vergeleken met een zuidelijk georiënteerde installatie, een gelijkmatigere stroom, maar alle varianten zijn geschikt voor verwarming. Het is het beste om hierover advies in te winnen bij onze experts!

Bovendien moet de zonnepaneelinstallatie minstens evenveel stroom leveren als de warmtepomp nodig heeft qua vermogen. Meer over dit onderwerp vindt u in dit artikel.

Dit is hoe zonnepanelen voor u rendabel worden

Zonne-energie heeft veel voordelen die interessant zijn voor huiseigenaren: het is milieuvriendelijk, kostenefficiënt en zeer betrouwbaar. Of een fotovoltaïsch systeem met of zonder netinvoeding en warmtepomp de moeite waard is, moet per geval afzonderlijk worden bekeken. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.

Heeft u nog meer vragen?

Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf en beschikken over diepgaande vakkennis waar u altijd van zult profiteren. Indien gewenst installeren wij ook uw PV-systeem.


Bronnen:

https://www.ise.fraunhofer.de/de/veroeffentlichungen/studien/aktuelle-fakten-zur-photovoltaik-in-deutschland.html

https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/jahressteuergesetz-steuern-aenderung-entlastungen-bundestag-faq-100.html

https://www.kfw.de/inlandsfoerderung/Unternehmen/Energie-Umwelt/F%C3%B6rderprodukte/Erneuerbare-Energien-Standard-(270)/

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/kaufen/foerderung-photovoltaik/

https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/eeg-umlage-faellt-weg-2011728

https://www.effizienzhaus-online.de/photovoltaik-lohnt-sich-das/

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod