Photovoltaïsch en warmtepomp – Voordelen en overzicht

Zonne-energie & Warmtepompen: Een Duurzame Combinatie voor uw Huis.

Warmtepompen en zonnepanelen zijn een uitstekende combinatie. Als uw huishouden is uitgerust met een combinatie van fotovoltaïsch en een warmtepomp, bent u onafhankelijk van openbare energieleveranciers en bent u beter beschermd tegen stijgende energieprijzen. Met de combinatie van warmtepomp en PV-systeem is het vandaag al mogelijk om elektriciteit, verwarmingswarmte en warm water zelf te genereren en het eigen verbruik te verhogen. Dit is vooral zinvol gezien de huidige terugleververgoeding en kan uw lopende kosten verder verlagen.

Heeft u nog meer vragen?

Er is echter een probleem: in de winter produceert fotovoltaïsche energie minder stroom – juist wanneer de warmtepomp het meest nodig is. Velen vragen zich daarom af of het zinvol is om, ondanks dit probleem, te kiezen voor een combinatie van zonnepanelen en warmtepomp. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over de combinatie van fotovoltaïsche energie en warmtepompen.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van een cyclus die opgeslagen energie uit de omgeving, zoals de lucht, de grond of grondwater, omzet in verwarmingswarmte. Dit proces begint wanneer het koelmiddel een warmtebron raakt en na verloop van tijd verdampt. Dit koelmiddel kan, in tegenstelling tot water, al bij zeer lage temperaturen verdampen (soms zelfs al bij -20 graden Celsius).

Een compressor, die elektrische energie nodig heeft, verhoogt de druk en daarmee ook de temperatuur van het koelmiddel. Hoe sterker de stoom wordt samengeperst, hoe heter hij wordt. Vervolgens geeft de gecondenseerde stoom zijn temperatuur af aan het verwarmingswater en verwarmt het. Nadat het koelmiddel door een expansieventiel is gekoeld, neemt het zijn oorspronkelijke staat weer aan en begint het proces opnieuw.

blank

Warmtepomp en PV-systeem: dit moet u weten als u deze twee systemen wilt combineren

Bij de huidige terugleververgoedingen is het niet echt de moeite waard om zelf opgewekte energie van het PV-systeem op uw eigen dak in het net te injecteren. Daarom is het momenteel logischer om de stroom zelf te verbruiken. Om het eigen verbruik van uw zonne-energie te verhogen, kan een warmtepomp erg belangrijk zijn en u helpen dit doel te bereiken.

Deze gebruikt de door het PV-systeem opgewekte zonne-energie om warmte-energie te produceren, die vervolgens in de vorm van warm water of verwarmingswarmte aan het huis wordt afgegeven. In de zomermaanden is dit gemakkelijk te realiseren, omdat het PV-systeem veel elektriciteit produceert vanwege de vele zonuren. Meer over de combinatie van een warmtepomp met zonne-energie kunt u hier lezen.

Maar hoe zit het in de winter met fotovoltaïsche energie en de warmtepomp?

Het geheel heeft echter een addertje onder het gras – namelijk in de winter. In de maanden waarin de zon eerder ondergaat dan in de zomer, produceert het PV-systeem minder stroom. In dit seizoen is het gerechtvaardigd om je af te vragen of het zinvol is om een warmtepomp te combineren met een fotovoltaïsch systeem.

Het loont zich echter het hele jaar door. Meer in detail betekent dit: het injecteren van zelf opgewekte elektriciteit in het elektriciteitsnet levert slechts een rendement op van 6 tot ongeveer 9 cent per kilowattuur, terwijl de aanschaf van huiselektriciteit ongeveer 30 cent per kilowattuur kost. U bespaart dus aanzienlijk. Het is echter belangrijk om een hoge efficiëntie te garanderen.

Hoe u de efficiëntie van uw zonnepaneel kunt verhogen

Het is belangrijk om uw zonnepaneel zo efficiënt mogelijk te positioneren. Want hoe hoger de opbrengst, hoe beter de fotovoltaïsche energie de warmtepomp in de winter kan voorzien. De volgende punten moeten altijd in overweging worden genomen:

 • Het systeem moet naar het zuiden gericht zijn of automatisch de zon volgen.
 • Bespaar niet op het verkeerde eind: gebruik hoogwaardige zonnecellen met een hoge efficiëntie.
 • De hellingshoek moet tussen de 30 en 40 graden liggen.
 • Schaduwvorming en -werping moeten worden vermeden.

Houd rekening met deze punten, en warmtepomp en fotovoltaïsch vullen elkaar perfect aan: zonnecellen leveren goedkope energie voor de warmtepomp en verhogen tegelijkertijd het eigen verbruikspercentage.

In het algemeen geldt: hoe hoger de warmtebehoefte, hoe sneller de investeringskosten voor een PV-systeem en een energiebeheersysteem zich zullen terugverdienen.

blank

Kosten van een warmtepomp en fotovoltaïsche installatie

De kosten van een warmtepomp hangen af van verschillende factoren. Een lucht-water warmtepomp kan al gauw in de vijfcijferige prijsklasse vallen. Een zeer efficiënte aard- of grondwaterwarmtepomp, die een complexe ontsluiting van de warmtebron vereist, kan meer dan 20.000 € kosten.

De prijs voor een modern verwarmingssysteem, dat zowel een warmtepomp als een fotovoltaïsche installatie en mogelijk een energieopslagsysteem omvat, kan variëren van 25.000 tot 45.000 €, afhankelijk van de grootte en het model.

Investeren in de toekomst – Upgrade uw huis

Er zijn verschillende manieren om warmtepompen en fotovoltaïsche systemen te combineren om alle voordelen efficiënt te benutten en apparaten met een hoog verbruik alleen van stroom te voorzien als dit zinvol is. Hoe ziet zo’n systeem eruit? In de volgende alinea’s krijgt u een kort overzicht van hoe u de toekomst vandaag al in uw huis kunt halen.

SG-Ready

Met SG-Ready kan een drempelwaarde-gebaseerde verbinding tussen een PV-installatie en een warmtepomp worden gemaakt. SG staat voor Smart Grid, een intelligent stroomnetwerk. Telkens wanneer de PV-installatie meer stroom produceert dan momenteel nodig is, ontvangt de warmtepomp een signaal.

Dit signaal kan worden uitgezonden door de omvormer of een slimme meter. Hierdoor kan de warmtepomp de zelf geproduceerde zonne-energie gebruiken en opslaan als warmte.

blank

Energiemanagementsystemen

Het is mogelijk om met een intelligent energiemanagement of huisautomatisering de PV-installatie en de warmtepomp te besturen. Deze benadering is echter complex en vereist een passende infrastructuur in het huis.

Met behulp van software wordt het gebruik van zonne-energie aangepast aan het tijdstip van de dag en de beschikbare zonne-energie om het stroomverbruik zoveel mogelijk te dekken met energie uit de PV-installatie en niet uit het net.

Dit kan geautomatiseerd of handmatig via een app. Intelligente systemen kunnen ook andere apparaten activeren wanneer er geen piekverbruik wordt verwacht. Dit maakt ook het intelligente opladen van een elektrisch voertuig mogelijk.

Mogelijke prioriteiten van een energiemanagementsysteem:

Stap 1: Stroomvoorziening in het huis door zonne-energie. Hierbij worden de warmtepomp en huishoudelijke apparaten aangedreven. Ook een elektrisch voertuig kan worden opgeladen als er voldoende zonne-energie beschikbaar is.

Stap 2: Vervolgens slaat het systeem overtollige zonne-energie op in een energieopslagsysteem.

Stap 3: Als de energieopslag al vol is, wordt de zonne-energie opgeslagen als thermische energie in een wateropslagtank. Hierdoor wordt het tapwater een thermische opslag.

Stap 4: Als er nog steeds overtollige zonne-energie is, wordt deze in de laatste stap aan het net geleverd.

blank

Welke warmtepomp is geschikt voor combinatie met een fotovoltaïsche installatie?

Er zijn twee soorten pompen die geschikt zijn voor combinatie met een fotovoltaïsche installatie. Hier hebben we de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet:

Soort pomp Voordelen Nadelen    
Tapwaterwarmtepomp Eenvoudig te installeren  
Verhoudingsgewijs voordelig  
Warmteopslag in de watertank
Geen verwarmingswarmte  
Reguliere warmtepomp (lucht-, bodem- of grondwaterwarmte) Levering van verwarmingswarmte, ruimtekoeling en warm water   Hoger eigen stroomverbruik en daardoor hogere besparing bij een combinatie met PV-installatieMogelijk is een geavanceerdere besturing van de PV-installatie nodig voor efficiënte werking

Wat betekent deze tabel nu voor u? U moet eerst duidelijk weten wat u precies nodig heeft. Wilt u dat de pomp ook kan verwarmen? Dan moet u niet kiezen voor een tapwaterwarmtepomp , maar voor een reguliere warmtepomp.

De inspanning en kosten voor dit type pomp zijn echter hoger. Aan de andere kant krijgt u verwarming, ruimtekoeling en warm water in één. Bovendien is het eigen energieverbruik hoger wanneer u de reguliere warmtepomp combineert met een PV-installatie.

De beste keuze voor u maakt u idealiter met experts zoals wij aan uw zijde. Neem vandaag nog contact met ons op.

Heeft u nog meer vragen?

Individueel advies van Klivatec

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak voor een eerste gesprek en krijg met Klivatec een overzicht van uw project.

Onze deskundige medewerkers staan altijd voor u klaar met advies. Zo krijgt u een gedetailleerd overzicht van de kosten en weet u precies wanneer u kunt verwachten dat uw project wordt voltooid.

Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf met diepgaande expertise waarvan u altijd profiteert. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of telefonisch van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur op +31 6 84 81 77 83.


Bronnen:

https://efahrer.chip.de/solaranlagen/wenn-pv-anlagen-kaum-strom-erzeugen-lohnt-sich-eine-waermepumpe-auch-im-winter_106777

https://www.heizung.de/waermepumpe/waermepumpe-mit-photovoltaik.html

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod