Hernieuwbare Warmtepompen: Subsidies & Doelen

Warmtepompen: De Toekomst van Duurzame Verwarming

Gedurende vele decennia werden olie- en gasverwarmingen beschouwd als de gouden standaard voor nieuwbouw. Met een groeiend bewustzijn van de eindigheid van natuurlijke hulpbronnen en de milieueffecten van het verbranden van fossiele brandstoffen, ligt de focus nu op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Tegenwoordig is het door de wetgeving noodzakelijk geworden om de energienormen van het eigen huis te verhogen. Warmtepompen gebruiken energie uit de omgeving en kunnen worden ingezet voor de verwarming van bijna elk gebouw. Waarom zijn er subsidies voor hernieuwbare energie?

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

De Europese Unie zet in op hernieuwbare energie

De huidige afhankelijkheid van olie en gas heeft geleid tot de uitstoot van grote hoeveelheden CO2, een van de belangrijkste broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. In contrast hiermee biedt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind-, zon- en waterkracht, een bijna emissievrije oplossing. Om de transitie naar deze schonere energieopwekkers te versnellen en aantrekkelijker te maken voor zowel bedrijven als consumenten, heeft de Europese Unie subsidies en stimuleringsmaatregelen beschikbaar gesteld.

De Europese Unie heeft zich gecommitteerd aan strikte klimaatdoelen voor het jaar 2030, in het licht van de toenemende wereldwijde zorgen over klimaatverandering en de noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Deze doelen zijn niet alleen ambitieus, maar ook van cruciaal belang voor de duurzaamheid van onze planeet. Om deze te behalen, is het essentieel dat de elektriciteits- en verwarmingsvoorziening een transformatie ondergaan naar een meer milieuvriendelijke benadering. Hier lees je meer.

blank

Welke voorwaarden zijn er voor het aanvragen van de subsidie?

Alle huiseigenaren die hun woning energetisch willen renoveren en hiervoor een warmtepomp willen installeren, kunnen een aanvraag indienen voor warmtepompsubsidie binnen het kader van het subsidieprogramma. Aan de warmtepompsubsidie zijn vooral technische voorwaarden verbonden:

 • De systemen moeten worden gebruikt voor de behandeling van verwarmingslucht (warm water optioneel).
 • De warmtegeneratoren moeten beschikken over netvriendelijke interfaces (bijv. volgens de standaarden SG Ready of VHP Ready).
 • De seizoensgebonden ruimteverwarmingsrendement moet overeenkomen met een ETA van min. 81%.
 • Het gebouw heeft een jaarlijkse prestatiefactor (JAZ) van minimaal 2,7.
 • Het energieverbruik moet meettechnisch worden geregistreerd.
 • De hydraulische balans moet volgens methode B worden uitgevoerd.

Een bijzonder belangrijke technische voorwaarde is het seizoensgebonden ruimteverwarmingsrendement (ETA). De hoogte van de ETA-waarden varieert naar gelang het type warmtebron. Voor de warmtebron lucht geldt een waarde van 135%, voor de warmtebron aardwarmte 150% en voor de warmtebron water 150%. De waarden worden jaarlijks aangepast.

Wat is het seizoensgebonden ruimteverwarmingsrendement?

Het seizoensgebonden ruimteverwarmingsrendement, ook bekend als “SCOP” (Seasonal Coefficient of Performance), is een maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp gedurende een volledig stookseizoen. Dit rendement houdt niet alleen rekening met het rendement van de warmtepomp zelf, maar ook met de invloed van de buitentemperatuur op de efficiëntie van het systeem.

In de praktijk betekent dit dat de SCOP-waarde aangeeft hoe goed de warmtepomp presteert onder verschillende weersomstandigheden, van koude winterdagen tot mildere overgangsperioden. Hierdoor kunnen consumenten en professionals een geïnformeerde keuze maken bij het selecteren van het meest geschikte systeem voor hun behoeften, op basis van de verwachte jaarlijkse prestaties. Hier lees je meer.

blank

Deze warmtepompen komen niet in aanmerking voor subsidie.

Warmtepompen die uitsluitend worden gebruikt voor de bereiding van warm water zijn niet subsidiabel. Echter, voor deze systemen kunt u wel aanspraak maken op een belastingvoordeel. Ook aanvragen voor luchtextractiewarmtepompen en hybride verwarmingssystemen worden doorgaans afgewezen. Subsidie kan onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk zijn. U maakt dan een goede kans op goedkeuring wanneer minimaal 65% van het energieverbruik afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. Het is altijd raadzaam om grondig te onderzoeken welke opties voor financiering en ondersteuning beschikbaar zijn, alvorens te investeren in een verwarmingssysteem. Zo zorgt u ervoor dat u maximaal profiteert van de beschikbare stimuleringsmaatregelen.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe vraagt u de warmtepompsubsidie aan?

Het is essentieel dat u de subsidieaanvraag indient voordat u begint met de installatiewerkzaamheden voor de warmtepomp. Als eerste stap vraagt u een offerte aan bij uw gespecialiseerde installateur. Met deze offerte dient u vervolgens de subsidieaanvraag in. Pas nadat u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u de installateur formeel opdracht geven voor de installatie van de warmtepomp. Na de voltooiing van de installatie en de ingebruikname van het systeem wordt de subsidie aan u uitbetaald.

Bovendien kunt u wellicht profiteren van extra belastingvoordelen. Daarnaast bieden veel steden en gemeenten aanvullende lokale subsidies aan, waardoor het totale voordeel nog groter kan worden. Het loont dus om grondig onderzoek te doen naar alle beschikbare financiële ondersteuningen, zodat u optimaal kunt profiteren van de stimuleringsmaatregelen bij de aanschaf van een warmtepomp.

blank

Subsidies voor Warmtepompen: Stimulans voor Energiezuinige Woningen

Subsidie voor warmtepompen in nieuwbouw is ook mogelijk wanneer u uw bestaande woning laat ombouwen tot een energiezuinige woning. Warmtepompen worden gesubsidieerd wanneer ze 100% hernieuwbare energie gebruiken, wat bijzonder gunstig is voor het klimaat. Zowel het vervangen van een oude verwarmingsinstallatie als het optimaliseren van de huidige verwarming kan in aanmerking komen voor subsidie. De vervanging van het verwarmingssysteem wordt gesubsidieerd als u daarna ten minste een energie-efficiëntie van niveau 85 bereikt. Het is van cruciaal belang om de juiste keuzes te maken bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van uw huis, niet alleen vanwege de milieuvoordelen, maar ook vanwege de financiële ondersteuning die beschikbaar is.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod