Grondwaterwarmtepomp: Voorwaarden, Voordelen en Kosten

Kosten einer Grondwaterwarmtepomp: Preise und Wartung im Überblick

Grondwater is een uitstekende warmtebron, maar grondwaterwarmtepompen zijn eerder een nicheproduct. Als u echter overweegt om zo’n pomp aan te schaffen, vindt u hier alle belangrijke informatie over de voorwaarden, voordelen, en kosten.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een grondwaterwarmtepomp?

De pomp onttrekt warmte-energie uit het grondwater. Voor de installatie zijn twee putten nodig: een zogenaamde zuigput en een minstens 15 meter verder gelegen infiltratieput in de stroomrichting van het grondwater.

Hoewel het op het eerste gezicht onlogisch lijkt, heeft grondwater slechts een temperatuur van 7 tot 12 graden, wat natuurlijk allesbehalve aangenaam warm is. Om deze reden is een compressor nodig om de temperatuur te verhogen door middel van druk. De warmte stijgt dan tot 40 tot 60 graden. Deze warmte wordt vervolgens in een verwarmingssysteem gebracht.

Heeft u nog meer vragen?

Functie van een warmtepomp: Deze twee methoden zijn er

Er zijn twee methoden om water uit de grond te pompen:

 1. Bij directe werking wordt het grondwater rechtstreeks naar de pomp geleid. Hierdoor gaat er geen warmte verloren. Er is echter één voorwaarde: de waterkwaliteit moet perfect zijn, zodat de waterpomp niet beschadigd raakt op de lange termijn.
 2. Aangezien deze voorwaarde in veel gebieden niet wordt vervuld, wordt vaak gekozen voor de tweede methode, die een omweg naar een tussenwarmtewisselaar vereist. Hierbij wordt de warmte uit het grondwater overgebracht op een koelmiddel. Dit koelmiddel neemt de warmte op uit het grondwater en verdampt. De ontstane damp wordt door een compressor geleid, waarbij de druk wordt verhoogd en de temperatuur van de damp wordt verhoogd. De warme damp wordt vervolgens naar een tussenwarmtewisselaar geleid – hier wordt de warmte afgegeven aan het verwarmingswater of warm water.
blank

Wat zijn de voorwaarden voor een grondwaterwarmtepomp?

Om een grondwaterpomp te installeren en in bedrijf te nemen, is een watervergunning vereist. Voordat u deze vergunning krijgt, wordt er ook een drie dagen durende pomp test uitgevoerd: er wordt gecontroleerd of er voldoende grondwater beschikbaar is, of het water niet te snel stroomt en of de tussenwarmtewisselaar geschikt is voor de water-water-warmtepomp.

Diepte van het grondwater en waterbeschermingsgebieden

Ideaal zijn gebieden waar het grondwater vanaf een diepte van 8 tot 20 meter kan worden opgepompt. Een diepere put is meestal inefficiënt, omdat het water dan onderhevig is aan grotere temperatuurschommelingen. Ook verontreinigingen zijn dan gebruikelijker.

Goed om te weten: Als uw huis zich in een waterbeschermingsgebied bevindt, hoeft u niet verder te lezen, omdat u geen vergunning zult krijgen. Om teleurstellingen te voorkomen, vraag in de buurt of er misschien al iemand is met een water-water-warmtepomp die u verdere waardevolle tips kan geven.

U kunt ook alternatieve warmtepompen vinden die niet gebaseerd zijn op het gebruik van grondwater.

blank

Voordelen van een grondwaterwarmtepomp

Er zijn veel voordelen die een grondwaterwarmtepomp tot een rendabele investering maken:

 1. Rentabiliteit: Sommige systemen hebben een JAZ-waarde (jaarlijkse prestatiecoëfficiënt) van 5, wat betekent dat het verwarmingssysteem 5 kW warmte kan produceren uit 1 kW stroom. In vergelijking daarmee halen andere warmtepompen vaak slechts een JAZ-waarde van 3 tot 4. Let op: JAZ-waarden tussen 6 en 7 zijn meestal onder ideale omstandigheden verkregen en niet de norm. Hier kunt u de JAZ-waarde berekenen.
 2. Lage bedrijfskosten: De grondwaterwarmtepomp heeft weinig extra stroom nodig, wat het gebruik goedkoop maakt.
 3. Lage emissies: Doordat de pomp geen uitlaatgassen produceert, is het zeer milieuvriendelijk.
 4. Milieubescherming: Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en het stroomverbruik is zeer laag, waardoor de pomp milieuvriendelijk is.
 5. Compatibiliteit: Een grondwaterpomp kan uitstekend worden gecombineerd met een fotovoltaïsch of windkrachtsysteem. Dit maakt u nog onafhankelijker van schommelende stroomprijzen.
 6. Ruimtebesparend: De water-water-warmtepomp is ruimtebesparend en dus ideaal voor kleine percelen.

Nadelen van een grondwaterwarmtepomp

Er zijn enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een grondwaterwarmtepomp:

 1. Beginhordes: Het is helaas niet overal mogelijk om een grondwaterwarmtepomp te installeren. Bovendien moeten de diepte, de kwaliteit en de stroomrichting van het water passen.
 2. Vergunningen: Een meerdaagse test is verplicht. Hierbij wordt gecontroleerd of de waterkwaliteit geschikt is. Nadeel: Zonder te weten of deze test het gewenste resultaat oplevert, brengt dit uiteraard kosten met zich mee. Dit schrikt veel mensen af.
 3. Boringen: Voor de water-water-warmtepomp moeten twee putten worden geboord, wat duur is.
 4. Oppervlakteverwarming: De pomp moet worden aangesloten op een oppervlakteverwarming om de warmte optimaal af te geven. Dit brengt extra kosten met zich mee.
 5. Rentabiliteit kan afnemen: Ook het grondwater kan veranderen, waardoor de pomp in de toekomst mogelijk niet genoeg water kan onttrekken en niet meer nauwkeurig kan werken. Dit komt echter zeer zelden voor.
blank

Kosten van een grondwaterwarmtepomp

Een grondwaterwarmtepomp kost tussen de € 17.000 en € 30.000. In deze prijs zijn de testboringen meegenomen, die altijd vooraf moeten worden uitgevoerd. Daarnaast komen er jaarlijkse onderhoudskosten bij, die echter binnen de perken blijven.

Voorbeeldberekening:

Voorwaarden voor een grondwaterwarmtepompKosten (realistische voorbeelden)
Ontsluiting & bronboringen9.000 €
Water-water warmtepomp8.000 €
Accessoires zoals leidingen, slangen, etc.3.000 €
Installatie3.000 €
Totale kosten van aanschaf23.000 €
Jaarlijkse onderhoudskosten150 €
Jaarlijkse elektriciteitskostenMax. 700 €

Conclusie: Grondwaterwarmtepomp

Een grondwaterwarmtepomp koopt en installeert men niet elke dag. Daarom is het verstandig om het hele project niet alleen aan te pakken. Het is ideaal om ondersteuning te zoeken bij experts.

Heeft u nog meer vragen?

Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over dit onderwerp en andere onderwerpen, kunt u gratis onze nieuwsbrief abonneren of ons volgen op Instagram. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

Bij verdere vragen over het onderwerp grondwaterwarmtepomp staat ons expertteam ook graag voor u klaar. Van maandag tot vrijdag, 8:00 tot 17:00 uur, kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +31 6 84 81 77 83. U kunt ons ook bereiken via ons contactformulier.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod