Energieopslag voor zonnepanelen

Efficiënt gebruik van zonne-energie: Hoe opslagsystemen het eigen verbruik maximaliseren

Op steeds meer particuliere woningen en bedrijfsgebouwen zie je ze: de fotovoltaïsche systemen die de energie van de zon omzetten in bruikbare elektriciteit. De voordelen van zonnepanelen zijn duidelijk: ze gebruiken hernieuwbare energiebronnen, besparen zo op de CO²-uitstoot die ontstaat bij de verbranding van olie of gas, en maken consumenten onafhankelijker van elektriciteitsprijzen. Om de opgewekte zonne-energie optimaal te kunnen benutten, hebt u opslagsystemen nodig die de stroom ook in de avonduren of op zon-armere dagen beschikbaar stellen. Tot nu toe zijn accu-opslagsystemen voor zonnepanelen erg duur. Daarom is het de moeite waard om te kijken naar mogelijke subsidies voor accu-opslag.

Onderwerpen op deze pagina:

blank

Waarom zijn energieopslagsystemen voor zonnepanelen de moeite waard?

Zonder een eigen batterijopslag kunt u de opgewekte stroom alleen in real-time gebruiken, dat wil zeggen wanneer de zon schijnt en u op dat moment elektrische apparaten gebruikt. Vooral in particuliere woningen is er in de avonduren de meeste stroom nodig – precies wanneer de zon niet meer schijnt. Deze discrepantie wordt opgelost door opslagsystemen voor zonnepanelen. Ze slaan de overdag opgewekte zonne-energie tijdelijk op en stellen deze beschikbaar wanneer het nodig is. Door deze systemen te gebruiken, kunt u niet alleen elektriciteit besparen, maar ook de efficiëntie van uw zonne-installatie aanzienlijk verhogen en zo op de lange termijn kosten besparen.

Heeft u nog meer vragen?

Dit zijn de voordelen van opslagsystemen voor zonnepanelen

 • Maximalisatie van eigen verbruik
  Zonnepanelen zouden tegenwoordig gericht moeten zijn op een hoog eigen verbruik, omdat het voor veel exploitanten niet langer rendabel is om elektriciteit in het net te voeden. Met een opslagsysteem kunt u uw eigen verbruik verhogen, uw elektriciteitsbehoefte in grotere mate dekken met de hernieuwbare energie van uw zonnepanelen en zo uw afname van elektriciteit uit het net verminderen.
 • Optimalisatie van netinvoeding
  Wanneer u overtollige elektriciteit in het openbare net voedt, ontvangt u doorgaans een vergoeding. Deze is echter vaak lager dan de elektriciteitsprijs die u zou betalen bij afname uit het net. Door gebruik te maken van een energieopslagsysteem kunt u de gevoede elektriciteit verminderen en de opgewekte energie voor uw eigen behoeften gebruiken.
 • Onafhankelijkheid van het net en noodstroomvoorziening
  Een energieopslagsysteem maakt u onafhankelijker van het openbare elektriciteitsnet. Bij stroomuitval of netwerkstoringen kunt u de opgeslagen elektriciteit gebruiken om belangrijke verbruikers, zoals verlichting, koelkasten of andere apparaten, van stroom te blijven voorzien. Vooral in landelijke gebieden verhoogt dit uw leveringszekerheid. Door de integratie van deze systemen kunt u ook bijdragen aan de stabilisatie van het lokale net en kunt u, dankzij een gegarandeerde stroomvoorziening, pieken in uw stroombehoefte effectief opvangen.
blank

Deze subsidies kunt u aanvragen voor uw zonnepanelensysteem

Met de opwekking van zonne-energie dragen ook particuliere huishoudens bij aan de bevordering van de energietransitie. Daarom ondersteunt de overheid de aanschaf van zonnepanelen met relevante zonne-energiesubsidies. De aankoop van een energieopslagsysteem sluit precies aan bij deze trend: huishoudens kunnen hiermee hun afhankelijkheid van het netwerk verminderen en hun verbruik grotendeels dekken met hernieuwbare energiebronnen. Om deze reden wordt deze aankoop ook ondersteund door aantrekkelijke vergoedingen vanuit de overheid. Het is dus zowel financieel als ecologisch zinvol om te profiteren van deze kansen en actief deel te nemen aan de groene energierevolutie. Het benutten van subsidies kan aanzienlijk bijdragen aan het rendement van uw investering op de lange termijn.

blank

Hoe hoog zijn de kosten voor de installatie van een energieopslagsysteem en hoeveel kan ik besparen met subsidies?

Op dit moment zijn energieopslagsystemen voor zonnepanelen nog erg duur. Voor kleinere opslagsystemen met een capaciteit van 5 tot 7 kWh dient u rekening te houden met een investering van 6.000 tot 8.000 euro. Grotere opslagsystemen zijn naar verhouding duurder. Voor een capaciteit tussen 8 en 10 kWh betaalt u tot 10.000 euro. Daarbij komen nog de kosten voor een professionele installatie van het systeem door een gespecialiseerd bedrijf. Hierbij kunt u nog eens kosten verwachten tussen de 1.500 en 3.000 euro. Daarom is het des te interessanter om uit te kijken naar subsidies voor energieopslag.

Over of het de moeite waard is om in een energieopslagsysteem voor uw huis te investeren, hebben we in dit artikel geschreven. Het kiezen van het juiste systeem kan zowel financiële als ecologische voordelen opleveren. Lees verder om te begrijpen welke factoren u moet overwegen voordat u een beslissing neemt.

Over het opslaan van energie voor bedrijven en de industrie hebben we uitgebreid geschreven in dit artikel. Als u geïnteresseerd bent in deze technologieën en de voordelen die ze kunnen bieden voor uw bedrijf, raden we u aan om verder te lezen.

Heeft u nog meer vragen?

blank

Deskundig advies voor uw zonne-energiesysteem: Neem direct contact op voor een nauwkeurige offerte en persoonlijke begeleiding.

Neem vandaag nog contact met ons op met informatie over uw zonne-energiesysteem en ontvang snel een reactie over kosten en procedures. We raden altijd aan om professioneel advies in te winnen bij experts zoals wij. Offertes die zijn uitgebracht zonder informatie over de omvang en locatie, blijken achteraf vaak een valkuil te zijn. Om dit te voorkomen, kijken we uit naar uw telefoontje of e-mail. We helpen u graag bij uw project!

U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur telefonisch op +31 6 84 81 77 83. Onze afspraakplanner, om direct een afspraak te maken, vindt u hier.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod