Een warmtepomp aansluiten: Wat u moet weten

De voordelen van een warmtepomp op een rij: efficiënt, duurzaam en kostenbesparend

Met een warmtepomp kunt u warmte uit uw omgeving halen en deze gebruiken voor uw huis. Toch heeft de warmtepomp voor dit proces elektriciteit nodig. Dat betekent dat u uw warmtepomp moet aansluiten. Hoe dat werkt, leest u in dit artikel.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom heeft een warmtepomp elektriciteit nodig?

De meeste warmtepompen die u op de markt vindt, werken op elektriciteit. Enkele modellen werken ook op gas of fungeren als hybride systemen. Om echter een warmtepomp op gas te laten werken, is een aardgasaansluiting nodig. Deze modellen zijn echter zo zeldzaam dat we er in dit artikel niet verder op ingaan.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe werkt het: Een warmtepomp onttrekt warmte-energie aan een warmtebron (lucht, water of aarde). Hierdoor kan de pomp het verwarmingssysteem en/of het ventilatiesysteem ondersteunen bij het verwarmen door middel van een koudemiddel dat circuleert in een warmwatercircuit. Hiervoor heeft de pomp een stroombron nodig om deze circulatie in stand te houden.

Is een warmtepomp een klassieke verwarming? Nee, want ook al wordt er vaak gezegd dat de pomp met elektriciteit verwarmt, het is geen verwarming in de klassieke zin, omdat de warmte voor het verwarmen niet met elektriciteit wordt opgewekt. In feite zou het beter zijn om in dit verband te spreken van bedrijfsstroom.

Waar komt de stroom vandaan?

Bij het beantwoorden van deze vraag hangt het af of u zelf opgewekte stroom kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Meer over investeren in zonnepanelen kunt u lezen in dit artikel. Als dat het geval is, kunt u uw warmtepomp in de zomermaanden volledig laten werken zonder extra stroomkosten. In de winter is dit echter een ander verhaal.

In de winter wordt de verwarming logischerwijs het meest gebruikt, waardoor uw zonne-installatie niet voldoende zal zijn. Daarom is voor de warmtepomp bijna altijd een elektrische aansluiting nodig. Hoewel zogenaamde buffervaten een nuttige aanvulling zijn, wordt het niet aanbevolen om volledig af te zien van een stroomaansluiting.

blank

Heb ik een aparte meter nodig voor de stroomaansluiting van mijn warmtepomp?

Dit hangt af van het zogenaamde seizoensgebonden rendementsgetal (JAZ). Hoe u dit precies berekent, hebben we uitvoerig beschreven in dit artikel. Hoeveel kilowattuur de warmtepomp verbruikt, hangt af van de grootte, het model en het energieverbruik. Helaas zijn de energiekosten de afgelopen jaren steeds verder gestegen – in 2022 zullen ze een recordhoogte bereiken.

Daarom is het raadzaam om vooraf in de betreffende regio informatie in te winnen bij een stroomleverancier met speciale tarieven. Met name de nachttarieven zijn interessant omdat deze over het algemeen goedkoper zijn. Tot nu toe hebben huiseigenaren hiermee tot 20% van hun energiekosten kunnen besparen.

Helaas bieden niet alle energieleveranciers speciale tarieven voor warmtepompen aan. Toch, als u van dergelijke tarieven wilt profiteren, zult u niet onder een warmtepompstroomaansluiting uit kunnen komen.

Elektrische aansluiting van de warmtepomp – waar moet u op letten

U kunt niet zomaar een verbruiksmeter in de bouwmarkt kopen en installeren. Dat werkt niet, omdat deze meters meestal niet geijkt zijn en alleen voor privédoeleinden gebruikt moeten worden. Een goedgekeurde stroommeter wordt meestal door de energieleverancier of netbeheerder zelf geïnstalleerd – als alternatief kunt u hiervoor een bedrijf inschakelen.

Om de speciale tarieven optimaal te benutten, is het belangrijk dat de warmtepompstroomaansluiting over een besturingsoptie beschikt. Alleen op die manier kan de energieleverancier de warmtepomp aan- en uitschakelen, afhankelijk van de belasting, waardoor u geld bespaart. Maakt u zich geen zorgen: de energieleverancier mag uw apparaat maximaal 3 uur per dag uitschakelen.

Let op: Pas vanaf een verbruik van 6.000 kilowattuur per jaar is deze procedure de moeite waard, die natuurlijk geld kost. Als u niet zoveel verbruikt, hoeft u geen aparte stroommeter te installeren. Gebruik in dat geval gewoon de normale huishoudelijke stroom.
blank

Samenvatting – waarom warmtepompstroom goedkoper is:

 • Lage transportkosten (afhankelijk van het tijdstip en de belasting).
 • Lager concessietarief (afhankelijk van de woonplaats en wettelijk niet geregeld).
 • De lage totale kosten verminderen de kosten die door de btw in rekening worden gebracht.

Wat is er nodig voor een aansluiting van een warmtepomp op het elektriciteitsnet?

Niet altijd is er een aparte stroommeter nodig, waardoor het installatiebedrijf uw warmtepomp eenvoudig kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Als er echter geen geschikte stroomaansluiting op de locatie is, moet deze worden aangelegd en beveiligd, wat wat meer inspanning vergt.

Het wordt iets complexer als er een extra stroommeter moet worden aangesloten. In dat geval moet de stroomvoorziening van de warmtepomp namelijk via deze meter lopen. Over het algemeen is deze installatie eenvoudiger bij nieuwbouw, omdat deze direct kan worden meegenomen in de huisplanning.

Bij bestaande bouw vergt dit helaas meer werk, vooral als er ook nog een meterkast moet worden geïnstalleerd. Maar zelfs dat is niet onmogelijk.

blank

Wat kost de aansluiting van een warmtepomp?

Het goede nieuws is: energie winnen uit de omgeving – dus uit water, lucht of aarde – is goedkoop. De hoge investeringskosten worden al binnen enkele jaren terugverdiend. In directe vergelijking met andere verwarmingssystemen hebben warmtepompen dus de overhand.

Bij aansluitingen voor warmtepompen moeten 400V-aansluitingen (driefasenstroom) worden geïnstalleerd. Hierbij zijn de materiaalkosten en het uurtarief van het installatiebedrijf relatief klein. Als de warmtepomp van groene stroom moet worden voorzien, is de installatie van een tweede meter noodzakelijk. Logischerwijs stijgen dan de installatiekosten.

Warmtepomp aansluiten – kostenoverzicht

We verwijzen hier naar een woongebouw met een oppervlakte van 180 m² en een verwarmingscapaciteit van 8 tot 9 kilowatt (kW). In een nieuwbouw is ongeveer 40 kilowatt per vierkante meter nodig.

WarmtepompInvesteringkostenKosten voor het aansluiten van de warmtepomp
Lucht-water warmtepompca. 7.000 €ca. 2.000 €
BodemwarmtepompAardsondes of bodemcollectoren: ca. 8.000 tot 12.000 €Aardwarmtesondes: 6.500 tot 11.000 € Aardwarmtecollectoren: 3.500 €
GrondwaterwarmtepompTwee bronnen: ca. 10.000 €ca. 3.500 tot 5.500 €

Hoewel de installatie- en aansluitkosten aanzienlijk zijn, mag het milieueffect niet worden genegeerd. In plaats van waardevolle fossiele brandstoffen te verspillen, benut de warmtepomp energieën die onuitputtelijk zijn. Bovenstaande cijfers moeten als gemiddelde waarden worden begrepen en dienen slechts als een richtlijn.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Wij sluiten uw warmtepomp aan

U kent nu de kosten voor het aansluiten van een warmtepomp. Ook heeft u in dit artikel geleerd waar verder op gelet moet worden. Als u nog meer vragen heeft of uw warmtepomp door onze experts wilt laten aansluiten, kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +31 6 84 81 77 83.

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur. Als alternatief kunt u een terugbelverzoek indienen of contact met ons opnemen via ons contactformulier. Blijf vrijblijvend met ons in contact via onze sociale media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod