Een succesvolle installatie van een warmtepomp in een oud huis: tips en vereisten

Ontdek hoe een warmtepomp in een oud huis kosten bespaart en het milieu ontziet

Een warmtepomp in een oud huis kan zinvol zijn als u uw huis milieuvriendelijk wilt renoveren en energie- en bedrijfskosten wilt besparen. Om ervoor te zorgen dat de renovatie en installatie van de warmtepomp vlekkeloos verlopen en niet in een fiasco eindigen, moet alles tot in detail worden gepland. In deze blogpost laten we u zien hoe u uw huis kunt upgraden met een warmtepomp.

Heeft u nog meer vragen?

Het goede nieuws is dat er voor bijna elk oud huis een geschikte warmtepomp te vinden is. Om uw project succesvol te laten verlopen, moeten echter bepaalde voorwaarden worden vervuld. Over het algemeen zijn er veel voordelen die spreken voor een warmtepomp in een oud huis, waaronder:

 • Onafhankelijkheid van de huidige stijgende olie- en gasprijzen.
 • Milieuvriendelijke winning van warmte en een aanzienlijk betere CO2-voetafdruk.
 • Weinig onderhoudswerk.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat doet een warmtepomp?

De warmtepomp in een oud huis helpt u bij het benutten van onontdekte, maar vrij toegankelijke warmtebronnen in uw omgeving. Deze bronnen omvatten de aarde, het grondwater en de omgevingslucht. De werking is altijd hetzelfde: met behulp van een koudemiddelkringloop wordt de gewonnen energie gebruikt voor verwarming en/of warmwaterbereiding. Op onze website vindt u verschillende warmtepompen van gerenommeerde fabrikanten zoals LG Therma V, Mitsubishi Ecodan, Panasonic Aquarea of Daikin Altherma.

blank

Is de installatie van een warmtepomp in een oud huis een zinvolle investering?

Om de installatie van een warmtepomp in een oud huis als een zinvolle investering te beschouwen, moeten de volgende aspecten worden overwogen: Over het algemeen zijn de aanvoertemperaturen bij een warmtepomp lager dan bij gas- of olieverwarming.

De pomp werkt logischerwijs op elektriciteit. Om de verwarming van uw huis zo efficiënt mogelijk te maken, is het raadzaam om de temperatuur van het systeem voor verwarming dicht bij de energiebron te houden. Dit betekent ook dat de temperatuur van de bron die warmte moet leveren hoog is en de aanvoertemperatuur laag.

Belangrijk: De warmtepomp voor een oud huis heeft een zogenaamde hulpenergie nodig, omdat de temperatuur van de warmtebronnen altijd lager is dan de gewenste kamertemperatuur.

Wist u dat? Vanaf wanneer een warmtepomp in een oud huis als efficiënt wordt beschouwd, kan worden bepaald aan de hand van de Jahresarbeitszahl (JAZ), oftewel het jaarlijkse rendement. De berekening verloopt als volgt: de warmte-output wordt gedeeld door de hoeveelheid stroom. Hoe hoger de JAZ-waarde, hoe lager de verwarmingskosten. Meer over prestatie-indicatoren leest u hier.

blank

Wat zijn de vereisten voor een warmtepomp in een oud huis?

Zoals eerder besproken, zijn lage aanvoertemperaturen essentieel voor een zinvolle installatie van een warmtepomp in een oud huis – hierbij speelt isolatie een grote rol!

Goede isolatie is essentieel

Om lage aanvoertemperaturen te krijgen, is optimale isolatie van de warmtepomp voor een oud huis belangrijk. Als dit nog niet het geval is bij uw oud huis, kunt u de isolatie-upgrade in uw planning opnemen. Een perfecte isolatie omvat deuren, ramen en de gevel die voldoen aan moderne normen. Als de warmte in het huis blijft, is de aanvoertemperatuur bij de pomp lager.

Warmtepomp voor een oud huis: Grote verwarmingsoppervlakken bij lage aanvoertemperaturen

Vooral geschikt voor een milieuvriendelijk en energie-efficiënt huis zijn grote verwarmingsradiatoren, vloerverwarming, plafond- en wandverwarming. De vloerverwarming geeft warmte af door stralingsenergie over een groot oppervlak, waardoor een lage aanvoertemperatuur nodig is. Maar ook grote verwarmingsradiatoren kunnen bij lage aanvoertemperatuur ideaal de warmteafgifte regelen. Hiervoor moet u echter een expert of verwarmingsinstallateur raadplegen.

Werkt de combinatie van een warmtepomp en radiatoren?

Of deze combinatie rendabel is en werkt, hangt af van het type radiator:

Soorten radiatorenWarmtepomp in een oud huis
Gegoten radiatorenDit zijn de oudste types radiatoren. Ze geven warmte af via convectie en zijn slechts beperkt geschikt voor efficiënte werking van een warmtepomp.
BuisradiatorenZe bestaan uit meerdere buizen waar warm water doorheen stroomt. Vaak vindt men ze in de badkamer als handdoekradiator. De werking lijkt op die van gegoten radiatoren, daarom zijn ze minder geschikt in combinatie met warmtepompen.
PlaatradiatorenZe bestaan uit grote, voornamelijk platte verwarmingsoppervlakken. De warmteafgifte gebeurt door straling. Ze zijn beter geschikt voor gebruik met warmtepompen dan gegoten of buisradiatoren.
Lage-temperatuur radiatorenZe bestaan uit meerdere grote vlakke platen en geven warmte af via leidende bladen van aluminium of geprofileerd staalplaat. Lage-temperatuur radiatoren zijn zeer geschikt voor warmtepompen vanwege het hoge stralingsaandeel van de warmte en de lage aanvoertemperaturen.

In dit verband moet u ook rekening houden met de dimensionering. Hoe kleiner het verwarmingssysteem, hoe inefficiënter het verwarmingssysteem is. Vooral in oudere gebouwen zijn vaak overgedimensioneerde radiatoren nodig, omdat de isolatiestandaard hier vaak aanzienlijk slechter is dan in nieuwbouw.

Over het algemeen is de combinatie van een lucht-lucht-warmtepomp met radiatoren en andere verwarmingssystemen niet mogelijk, omdat de lucht-lucht-warmtepomp de binnenlucht gebruikt voor verwarming en koeling en daarom een speciaal ventilatiesysteem nodig heeft.

Welke warmtepomp is geschikt voor een oud huis?

Het goede nieuws is dat alle warmtepompen geschikt zijn voor een oud huis. Het is echter belangrijk om alle bouwvoorschriften in acht te nemen. Lucht-water-warmtepompen zijn bijvoorbeeld goedkoper in aanschaf en installatie dan water- of grond-water-warmtepompen.

Het stroomverbruik van deze lucht-water-warmtepompen is iets hoger dan bij de andere twee soorten. Bovendien hebben water- of grond-water-warmtepompen een betere energie-efficiëntie, maar zijn ze ook duurder en ingewikkelder in installatie en vereisen vergunningen voor boringen. Daarnaast kunnen ze bouwwerkzaamheden over meerdere maanden met zich meebrengen. Dit moet zeker in overweging worden genomen bij de aanschaf om onaangename verrassingen te voorkomen. Als u zich nog steeds afvraagt of het de moeite waard is om een warmtepomp in een oud gebouw te installeren, nodigen wij u uit dit artikel te lezen.

blank

Kunnen warmtepompen worden gecombineerd met andere verwarmingssystemen?

Ja, warmtepompen in een oud huis kunnen worden gecombineerd met andere verwarmingssystemen. Dit wordt een hybride verwarmingssysteem genoemd. Het werkt als volgt: in de zomer levert de warmtepomp voldoende energie voor de warmwatervoorziening. In de winter springt de gasketel bij en verwarmt het huis, omdat de warmtepomp onnodig stroom zou verspillen.

Wat zijn de kosten en subsidies?

De kosten van een warmtepomp bestaan uit aanschaf-, exploitatie- en lopende kosten en zijn afhankelijk van de keuze van de warmtepomp: een water-water-warmtepomp kost tussen de 15.000 en 22.000 euro, terwijl een lucht-water-warmtepomp slechts ongeveer 10.000 tot maximaal 18.000 euro kost. Voor water-water-warmtepompen moeten de aanschafkosten van 9.000 tot 12.000 euro en de kosten voor de boring en de bronbouw worden toegevoegd. Deze bedragen meestal tussen de 4.000 en 7.000 euro.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: warmtepompverwarming voor een oud huis

Als u uw huis wilt upgraden met een warmtepomp en nog niet weet welke warmtepompverwarming geschikt is voor uw oud huis, kunt u gerust contact opnemen met onze experts. We bespreken graag alle vragen over warmtepompverwarming met u. Stuur ons gewoon een bericht via ons contactformulier.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod