Een fotovoltaïsch systeem huren – is dat verstandig?

Een fotovoltaïsch systeem huren – is dat verstandig?

Steeds meer huiseigenaren willen hoge elektriciteitskosten vermijden of op zijn minst verminderen door een eigen zonne-energiesysteem op het dak te hebben. Maar de aanvankelijke investeringskosten schrikken veel mensen af, vooral als de hypotheek voor het huis nog niet is afbetaald. Kan het huren van een fotovoltaïsch systeem dus de juiste oplossing zijn?

In dit artikel bespreken we of het zinvoller is om een zonne-energiesysteem te huren of te kopen. Er zijn enkele belangrijke aspecten die u zeker moet overwegen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Onderwerpen op deze pagina:

Het bedrijfsmodel achter gehuurde systemen

Het principe van het huren van zonne-energiesystemen werkt in principe hetzelfde als bij alle andere huurovereenkomsten, zoals bij een appartement of een auto. In plaats van de hoge aankoopprijs aanvankelijk zelf te financieren, stelt de aanbieder of verhuurder u een zonne-energiesysteem ter beschikking tegen een maandelijkse huurprijs. Omdat het hierbij gaat om een systeem dat permanent geïnstalleerd wordt en de installatie een aanzienlijk deel van de kosten uitmaakt, moet u een langetermijnverbintenis aangaan.

Daarom moeten huurders (huiseigenaren) en verhuurders (aanbieders) al van tevoren overeenkomen om een huurovereenkomst voor minstens 15 of 20 jaar aan te gaan. Pas dan rendeert de investering voor de verhuurder, die op zijn beurt de hoge aanvankelijke kosten op zich neemt. Bijgevolg kan nu al gezegd worden dat huren, gezien de totale kosten, altijd de duurdere oplossing is, omdat de verhuurder het benodigde kapitaal moet verstrekken en op de lange termijn ook het risico op zich neemt.

blank

Wat zit er precies in de huurprijs?

Een van de belangrijkste voordelen van het huren van een fotovoltaïsch systeem zijn de reeds inbegrepen kosten. Voor een maandelijkse vaste prijs ontvangt u niet alleen het zonne-energiesysteem inclusief installatie, maar vaak ook extra diensten zoals onderhoud, reiniging en reparatie.

Hier is een kort overzicht van de gebruikelijk inbegrepen diensten:

 • Moderne zonne-energiesysteem volgens de nieuwste technische normen
 • Installatie door een professioneel en ervaren vakbedrijf
 • Regelmatig onderhoud om een hoge prestatie te waarborgen
 • Regelmatige reiniging om vuilophoping te verwijderen
 • Deskundige reparatie in geval van onopzettelijke beschadiging

Er zijn echter enkele taken die de verhuurder niet voor u kan uitvoeren. U moet nog steeds zorgen voor het beheer, de netinjectie (of afrekening) en mogelijke gevolgen voor uw persoonlijke belastingaangifte, zelfs als u een fotovoltaïsch systeem huurt.

Vergelijk de koop- en huurprijzen voordat u een fotovoltaïsch systeem huurt

Als u interesse heeft in de aanschaf van een eigen zonne-energiesysteem, is het raadzaam om vooraf te vergelijken of het huren of kopen van het fotovoltaïsche systeem in uw geval voordeliger is. U kunt dit doen door een totaaloverzicht van de kosten over een periode van 20 jaar te maken en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. Het doel moet zijn om alle bijkomende kosten zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen. Over hoe de kosten van een fotovoltaïsche installatie te berekenen hebben we hier geschreven.

De optie om te kopen omvat niet alleen de aanschafkosten die u van het door u gekozen vakbedrijf ontvangt. Maar vooral ook de lopende kosten die een zonne-energiesysteem in de loop van 20 jaar met zich mee kan brengen. Deze kosten moet u als eigenaar van het systeem volledig zelf dragen. Onderhoud en reiniging kunnen goed worden berekend, mogelijke reparatiekosten kunnen door middel van een aanvullende verzekering voorspelbaar worden gemaakt.

Daartegenover staat dat u de huuroptie voor een gewone periode van 20 jaar neemt. Omdat de maandelijkse vaste prijs de meeste kosten al dekt, is de berekening hierbij veel eenvoudiger. Let echter op dat het systeem na afloop van de looptijd nog steeds niet van u is en dat u het moet teruggeven. Veel aanbieders laten u echter uiteindelijk ook bij het huren het fotovoltaïsche systeem behouden, de overnameprijs wordt al bij het sluiten van het contract overeengekomen. Deze kosten mag u natuurlijk ook niet vergeten in de totale overweging.

Goed om te weten: Over het algemeen is de huuroptie altijd duurder, omdat de aanbieder veel diensten inbegrepen heeft, kapitaal voorfinanciert en natuurlijk ook iets wil verdienen. U moet dus enerzijds berekenen wat het verschil is, maar anderzijds ook beoordelen of de extra kosten bij het huren de moeite waard zijn voor u of niet. Hierbij moet u overwegen wat u anders met het investeringskapitaal zou kunnen doen (denk aan opportuniteitskosten).
blank

Een fotovoltaïsch systeem huren of kopen – overzicht van voor- en nadelen

Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen die uiteindelijk uw beslissing kunnen beïnvloeden. Daarom willen we u hieronder een uitgebreid overzicht geven van alle belangrijke aspecten die tegen elkaar moeten worden afgewogen.

Voordelen van huren

 • Geen investeringskosten: Het belangrijkste argument voor het huren is dat de optie geen hoge investering vereist. Dat betekent dat u geen lening hoeft af te sluiten of uw eigen spaargeld moet aanspreken om een zonne-energiesysteem zelf te financieren.
 • Geen onderhoudskosten: Alle kosten voor onderhoud, reiniging en reparatie worden gedekt door de verhuurder, dus er zijn geen onaangename of onvoorziene verrassingen. Moderne zonne-energiesystemen zijn zeer robuust, maar er kunnen altijd dure schades optreden.
 • Vaste maandelijkse prijs: U hoeft slechts één transparante maandelijkse vaste prijs te begroten. Daarom is het bijvoorbeeld niet nodig om reserveringen te maken, wat bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem zeker aan te bevelen is. Bij het huren van een fotovoltaïsch systeem is dat meestal geen factor.
 • Mogelijkheid tot overname: Na afloop van de afgesproken contractduur heeft u meestal de mogelijkheid om het systeem voordelig over te nemen. Dat betekent dat het zonne-energiesysteem in uw bezit komt, en vanaf dat moment hoeft u de maandelijkse huurprijs niet meer te betalen.

Nadelen van huren

 • Hogere totale kosten: Over de gehele looptijd is huren praktisch altijd aanzienlijk duurder dan kopen, anders zouden de aanbieders er immers helemaal niets aan verdienen. U moet dus rekening houden met hogere kosten over een periode van 20 jaar.
 • Contractuele verbintenis: Als u een fotovoltaïsch systeem huurt, sluit u een langetermijncontract af. Dit kan 15 of 20 jaar duren, en er kan in die tijd van alles gebeuren. Omdat het systeem echter niet van u is, heeft u niet zoveel mogelijkheden als een eigenaar.
 • Geen waardestijging: De aanschaf van een eigen zonne-energiesysteem betekent tegenwoordig een aanzienlijke investering in de toekomst. Het kan dus de waarde van een woning verhogen. Dit is echter niet het geval bij het huren, omdat het systeem eigendom blijft van de verhuurder.
blank

Is er ook subsidie mogelijk voor gehuurde systemen?

Bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem zijn er aantrekkelijke mogelijkheden voor financiering van fotovoltaïsche systemen. Dit biedt gunstige voorwaarden en flexibele aflossingspercentages om de overstap naar hernieuwbare energieën te vergemakkelijken.

Helaas moet u als huurder volledig afzien van dit aantrekkelijke subsidiëringprogramma. Dus als u de hoge investeringskosten bij aankoop niet schuwt en als uw zonne-energiesysteem in aanmerking komt voor een subsidie, moet u dit ook in uw beslissing meenemen. Het kan zijn dat de huuroptie dan niet meer zo aantrekkelijk is.

We hebben een overzicht voorbereid van de financieringsmogelijkheden voor fotovoltaïsche installaties, dat u hier kunt raadplegen.

Heeft u nog andere vragen?

Let op deze aandachtspunten bij het huren van een PV-systeem

Omdat huiseigenaren (huurders) en aanbieders (verhuurders) veel verantwoordelijkheden delen, kunnen er altijd speciale gevallen voorkomen. Om misverstanden vanaf het begin te voorkomen, moet u van tevoren enkele belangrijke vragen ophelderen.

Let daarom bij het huren op de volgende aandachtspunten:

 • Is de huurprijs inclusief btw en alle andere bijkomende kosten? Normaal gesproken neemt de verhuurder deze kosten voor zijn rekening en betaalt de huurder alleen de afgesproken huurprijs.
 • Wie is aansprakelijk voor gemiste inkomsten als het systeem langere tijd niet werkt? De verhuurder is verplicht tot reparatie, maar dit kan mogelijk dagen of weken duren waarin geen elektriciteit wordt opgewekt.
 • Kan de aanbieder een prestatie garanderen? Vaak is het voor potentiële huurders moeilijk in te schatten hoe hoog de verwachte prestatie kan zijn – een garantiebelofte zorgt voor planbaarheid.
 • Wat gebeurt er bij verkoop van het onroerend goed? Als u een zonne-energiesysteem huurt maar het onroerend goed daarna vroegtijdig wilt verkopen, kan dat bijzonder belangrijk zijn.
 • Welke kosten ontstaan bij vroegtijdige beëindiging? Niet altijd zijn de komende 20 jaar zeker te plannen, in geval van nood moet een zo goedkoop mogelijke beëindiging een optie zijn.
 • Is er een overnameregeling? Het afbreken van het oude zonne-energiesysteem is zowel voor verhuurders als huurders niet rendabel, maar u moet van tevoren duidelijkheid hebben over de overnameprijs.
blank

Conclusie – Kopen is vaak verstandiger dan huren

Hoewel het huren van een fotovoltaïsch systeem enkele duidelijke voordelen heeft, is de koopoptie in de meeste gevallen de verstandigere keuze. Zelfs als u het benodigde kapitaal niet heeft, kunt u meestal profiteren van een aantrekkelijke zonne-energie- of subsidielening die tot 100% van de aanschafkosten voorfinanciert. De voorwaarden zijn meestal zeer gunstig en de aflossingspercentages zijn doorgaans veel lager dan de maandelijkse huurprijzen.

In uitzonderlijke gevallen kan het echter ook de moeite waard zijn om een zonne-energiesysteem te huren, ondanks de hogere totale kosten. Als u bijvoorbeeld planbare maandelijkse vaste kosten verkiest en geen grote lening wilt afsluiten, kan de huuroptie een geschikt alternatief zijn. Informeer daarom altijd uitgebreid over al uw mogelijkheden voordat u een beslissing neemt.

Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

Heeft u nog andere vragen of wilt u nu een persoonlijke offerte voor een modern zonne-energiesysteem aanvragen? Neem dan nu contact met ons op!


Bronnen:

https://www.solaranlagen-portal.com/photovoltaik/kosten/kaufen-mieten


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod