Airconditioning bij allergie: Waarop letten

Airconditioning ondanks allergie

Veel mensen hebben last van allergieën en maken zich zorgen over het gebruik van airconditioning. Ze zijn bang dat dit de symptomen kan verergeren of zelfs nieuwe allergieën kan veroorzaken en ziek kan maken. Echter, wanneer airconditioning correct wordt gebruikt, kan het zelfs helpen allergische reacties te verminderen. Hoe dit kan, welke filtertechnologieën worden gebruikt en andere vragen worden in dit artikel beantwoord.

Heeft u nog andere vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Kan airconditioning helpen voor mensen met allergieën?

Een split-airconditioner kan, net als een luchtreiniger, pollen, dierenhaar, huisstof en micro-organismen uit de lucht filteren. Omdat de ramen gesloten blijven, blijven pollen buiten, de benodigde buitenlucht wordt gefilterd en u kunt weer goed ademen binnenshuis.

blank

Gebruik van efficiënte filtertechnologieën in moderne airconditioners voor allergieën

Filters en airconditioners zijn perfect op elkaar afgestemd om uw huis of appartement van frisse lucht te voorzien. Bij een nieuwe split-unit kunnen direct de juiste filters worden geïnstalleerd, maar deze moeten regelmatig worden gereinigd en vervangen. Voor bestaande airconditioners kunnen andere, nauwkeurigere filters worden toegevoegd. Deze filters filteren niet alleen pollen en andere allergenen uit de lucht, maar ook:

 • Stikstofoxide
 • CO₂
 • Giftige dampen
 • Rook en nare geuren
 • Virussen, inclusief het coronavirus
 • Bacteriën en schimmels
 • Schimmelsporen

Het toevoegen van een airconditioner in een bestaand huis of appartement zal uw binnenklimaat verbeteren en een positieve invloed hebben op uw gezondheid.

Filtertypes voor airconditioners voor allergieën

Er zijn verschillende filtertypes die aangepast zijn aan uw apparaat voor optimale prestaties.

In split-apparaten zijn bijvoorbeeld:

 • Titanium-apatiet filter
 • Zilverallergeen filter
 • Biostatische filters
 • Semi-absolute filters
 • HEPA-filters

Het titanium-apatiet filter verwijdert stof, nare geuren, bacteriën, virussen en allergenen. Het is bijzonder geschikt voor het verwijderen van geuren van huisdieren en tabak.

Het zilverallergeen filter wordt voornamelijk gebruikt voor het verwijderen van pollen en mijten.

Een biostatisch filter voorkomt vooral de groei van schimmels en kiemen. Het wordt voornamelijk gebruikt in openbare gebouwen.

Om een bestaand systeem te upgraden, kan het semi-absolute filter de juiste keuze zijn. Het filtert virussen, bacteriën, allergenen en schimmels uit de binnenlucht.

Een HEPA-filter kan echter niet zomaar worden toegevoegd, omdat het systeem ruimte moet bieden voor dit filter en de ventilatoren harder moeten werken om de druk van dit filter aan te kunnen. Een HEPA-filter filtert deeltjes ter grootte van 0,1 μm. Het coronavirus heeft een diameter van ongeveer 0,12 μm.

Andere technologieën

Er zijn andere technologieën die de reinigende werking van airconditioners verder kunnen ondersteunen.

Streamer-technologie verwijdert stikstof uit de binnenlucht.

Plasmatechnologie vernietigt schimmelsporen en allergenen in de lucht en op oppervlakken.

Met UV-C-lichttechnologie worden schimmels, bacteriën en virussen in het binnenste van het airconditioningsapparaat verminderd door kiemdodende UV-stralen. UV-C lichttechnologie wordt al langer gebruikt voor het desinfecteren van oppervlakken.

Helpt een airconditioner ook tegen huisstofmijtallergieën?

Een split-airconditioner filtert grof huisstof uit de lucht omdat het constant de binnenlucht ververst. Hierbij worden niet alleen het stof, maar ook huisstofmijten en hun eieren uit de lucht gefilterd door het filter.

blank

Zijn airconditioners een bron van bacteriën, schimmels en virussen?

Airconditioners hadden decennia lang de reputatie “bacteriebroedplaatsen” te zijn. Sinds het coronavirus opduikt, is deze mythe weer in omloop. Met het juiste onderhoud is dit echter niet het geval! Een airconditioner kan zelfs aantoonbaar invloed hebben op de verspreiding van het Covid19-virus.

Echter, goed onderhoud is essentieel! Zonder dit zijn de filters verstopt en vormen zich gemakkelijk schimmelsporen. Hoe goed onderhoud eruitziet, wie dit uitvoert en wanneer dit nuttig is, kunt u lezen in ons artikel over het onderhoud van airconditioners. Gespecialiseerde bedrijven gebruiken speciale desinfectiemiddelen om ervoor te zorgen dat uw airconditioner perfect wordt gereinigd.

Hoe een airconditioner uw gezondheid beïnvloedt, hebben we in dit bericht voor u samengesteld.

Heeft u nog andere vragen?

Meer tips voor allergielijders over het binnenklimaat

Niet alleen een airconditioner kan het leven van mensen met allergieën tijdens het pollenseizoen vergemakkelijken. Natuurlijk helpt het door de gesloten luchtcirculatie de pollen buiten te houden. Pollen die op kleding zitten of door het openen van deuren in huis komen, worden uit de lucht gefilterd door de filters.

Als u niet wilt airconditionen, helpt een luchtreiniger. Ventileer het appartement alleen ’s ochtends en ’s avonds gedurende 5-10 minuten. Het is het beste om ook pollenroosters op uw ramen en deuren te installeren om de hoeveelheid pollen in uw huis te verminderen.

Stofzuigers met een HEPA-filter halen het stof van vloeren en meubels, maar laten het niet meer naar buiten. Regelmatig stofzuigen is essentieel voor mensen met een stofallergie. Een stoomreiniger doodt virussen, bacteriën en kiemen.

blank

Bovendien is de stelregel: hoe minder tapijten, hoe beter, want daarin raken stofdeeltjes en huisstofmijten verstrikt. Ze zijn niet zo gemakkelijk schoon te maken als gladde vloeren. Speciale mijt hoezen voor uw bed kunnen ook voor een meer verkwikkende slaap zorgen.

Let op de juiste luchtvochtigheid! Mijten geven de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid en hoge kamertemperaturen. Te droge lucht irriteert daarentegen de luchtwegen, wat de klachten die al tijdens allergiegevoelige perioden bestaan, kan verergeren. Fijnstof wordt beter opgenomen door te droge verwarmingslucht. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de optimale luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent in alle kamers wordt gehandhaafd.

In drukke kamers, zoals de woonkamer, badkamer of kinderkamer, mag de kamertemperatuur van 23 graden niet worden overschreden. In de slaapkamer, keuken en hal zijn 16 tot 20 graden voldoende.

Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid in uw kamers meten en indien nodig aanpassen. Door regelmatig tot wel vier keer per dag te ventileren wordt te droge binnenlucht voorkomen.

blank

Conclusie:

Het gebruik van airconditioning ondanks allergieën geeft allergiepatiënten tijdens het pollenseizoen een adempauze. Ze kunnen binnen ademhalen en dankzij de filters van de airconditioning herstellen van de belastende allergenen. Maar ook mensen met stofallergieën profiteren van een airconditioning die het grootste deel van het huishoudelijk stof en de mijten uit de lucht filtert. In tegenstelling tot de reputatie van een “virusspreider” werkt een airconditioning schoon en filtert schadelijke stoffen, virussen, allergenen en kiemen uit de lucht, mits deze regelmatig correct wordt onderhouden. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

Wij van Klivatec staan ​​u graag te woord voor vragen over airconditioning. Ons deskundige team staat telefonisch en schriftelijk voor u klaar.

Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod