Airconditioners en verbruik: Wat u moet weten

Elektriciteitskosten & airconditioners: wat u moet weten

De laatste tijd is het onderwerp elektriciteit en de kosten ervan voor velen een pijnlijk onderwerp geworden. Vooral wie overweegt komende zomer een airco aan te schaffen, vraagt zich terecht af: Is een airconditioning nog de moeite waard of wordt het op de lange termijn te duur? In dit artikel zullen we het stroomverbruik van airconditioners nauwkeurig onder de loep nemen. Bovendien geven we tips waarop u moet letten bij aankoop en gebruik.

Onderwerpen op deze pagina:

Welke stroomkosten ontstaan bij het gebruik van een airconditioner?

Airconditioners zijn als grote koelkasten die kamers koelen in plaats van voedsel. Logischerwijs verbruiken ze dus meer stroom. Ter vergelijking: Als een unit 30 dagen werkt, verbruikt hij meer dan een koelkast in een heel jaar!

Heeft u nog meer vragen?

Welke stroomkosten ontstaan bij het gebruik van een airconditioner?

Daarnaast is er het probleem dat veel huiseigenaren kiezen voor goedkope apparaten die weliswaar voordelig zijn in de aanschaf, maar in gebruik veel stroom verbruiken. Over het algemeen zijn er, afhankelijk van het type apparaat, duidelijke verschillen in energie-efficiëntie en stroomverbruik. Dit mag u niet negeren.

Dus als u een airconditioning wilt kopen, let dan – indien mogelijk – niet alleen op de laagste prijs, maar ook op het verbruik. Meestal wordt in de specificaties van de fabrikant ook het jaarlijkse stroomverbruik vermeld. Deze waarde is gebaseerd op een geschatte 350 uur gebruik. Men gaat er overigens van uit dat het apparaat alleen tijdens de warme zomermaanden wordt gebruikt.

Stroomverbruik van een airconditioner – bereken het zelf met deze formule

Jaarlijks stroomverbruik van een airconditioner berekenen:  

Vermogen in watt x dagelijkse bedrijfstijd in uren x bedrijfsdagen per jaar = Stroomverbruik in kilowattuur

Jaarlijks energieverbruik berekenen:  

Stroomverbruik in kilowattuur x prijs per kilowattuur (bijv. 0,30 EUR) = Stroomkosten in euro
blank

Waar verbruikt een airconditioner het meeste stroom voor?

Als we ons realiseren dat een koelapparaat werkt als een koelkast, zien we dat het meeste stroomverbruik wordt gegenereerd door de condensator. Hier wordt het gasvormige, warme koelmiddel gekoeld en vloeibaar gemaakt. Ook de ventilatoren verbruiken veel stroom, veel meer dan een simpele ventilator.

Bij goedkope apparaten zijn de componenten vaak van mindere kwaliteit, waardoor juist deze goedkope units stroomvreters zijn. Vaak komt daarbij een eenvoudige en inefficiënte vermogensregeling die het stroomverbruik van de airconditioner verder verhoogt. Precies deze verschillen zijn merkbaar op de jaarlijkse stroomrekening.

Belangrijk: Energielabels zijn niet volledig representatief bij het vergelijken van split-airconditioners en monoblok-apparaten. Want een split-unit met een lagere classificatie verbruikt normaal gesproken nog steeds minder dan een monoblok-apparaat met een A+ beoordeling.

Vooral de kleine airconditioners kunnen verrassend zijn, zoals het volgende rekenvoorbeeld laat zien: 30 dagen x 8 uur x 2,5 KW = 600 kW. Bij stroomkosten van 0,30 EUR per kW resulteert dit in kosten van 180 EUR per jaar voor het koelen van één kamer. Een monoblok-unit alleen al verbruikt een tiende van het jaarlijkse verbruik van een gezin van vier.

blank

Kan het vermogen en het stroomverbruik per oppervlakte worden berekend?

Een goede voorbereiding is alles. Want als u te laag plant, is het vermogen van uw airconditioner niet voldoende en werkt het continu op vol vermogen. Als het apparaat echter te groot is, verbruikt het ook meer dan nodig en stijgt het stroomverbruik voor een eengezinswoning onnodig.

Vuistregel:
Stroomverbruik per oppervlakte  
30 Watt voor een kubieke meter ruimteinhoud of 75 tot 90 Watt vermogen per vierkante meter bij normale plafondhoogte.

Vergelijking van het stroomverbruik: Split-airconditioning vs. mobiele airconditioning

Split-systemen, die meestal permanent worden geïnstalleerd, kosten gemiddeld tussen de 1.300 € en 2.800 €. Hoogwaardige split-systemen verbruiken minder dan 100 kilowattuur per seizoen en leveren meer dan twee keer zoveel vermogen. Bij een stroomprijs van 0,30 EUR per kW zijn de elektriciteitskosten maximaal 30 € per jaar.

Naast de kosten is de koelcapaciteit van split-systemen beter dan die van monoblock-systemen: in tests koelden de beste apparaten een testruimte van 14 m² in ongeveer 7 minuten van 35 tot 24 graden. Monoblock-systemen daarentegen hadden gemiddeld tussen de 40 en 80 minuten nodig. Geen wonder, aangezien de slang die uit het raam hangt, het raam altijd op een kier laat, waardoor warme lucht de kamer kan binnenstromen.

Monoblock-systemen zijn vaak al voor enkele honderden euro’s te koop. Ze werken echter inefficiënter en verbruiken veel meer stroom.

Hoe kunt u besparen op elektriciteitskosten?

Met de volgende tips kunt u stroom en dus kosten besparen:

 • Meet eerst uw kameromvang om een geschikt airconditioningsysteem te kopen dat geschikt is voor deze ruimte. Zorg ervoor dat u realistisch plant, anders kunnen de elektriciteitskosten hoger uitvallen dan verwacht.
 • De energie-efficiëntie van het apparaat kan een goede richtlijn zijn (de beste efficiëntieklasse voor monosystemen is A+ en voor split-systemen A+++). Belangrijk: op de lange termijn is een split-systeem meestal beter en goedkoper dan een monosysteem – ongeacht de efficiëntieklasse.
 • Als u een fotovoltaïsch systeem heeft, kunt u uw zonne-energie gebruiken, waardoor u op elektriciteitskosten bespaart.
 • Houd ramen en deuren gesloten: logischerwijs neemt het energieverbruik enorm toe met open deuren en ramen. Voor monoblock-systemen moet u ook de raamspleten voor de afvoerslang afdichten.
 • De temperatuur van de geklimatiseerde ruimte mag maximaal 6 °C lager zijn dan de buitentemperatuur. Dit voorkomt ook verkoudheid, die kan ontstaan door te grote temperatuurverschillen.
 • Niet verwarmen: veel split-systemen hebben ook een verwarmingsfunctie. Het energieverbruik is echter aanzienlijk hoger dan bij normale verwarming.
 • Stand-by verboden: koppel het systeem volledig los van het elektriciteitsnet als u langere tijd niet thuis bent of als het zomerseizoen voorbij is.
 • Maak uw systeem regelmatig schoon en onderhoud het. Onderhoud kost weliswaar geld, maar uw systeem blijft wel operationeel. Tegelijkertijd voorkomt u luchtvervuiling door bacteriën en schimmels.
blank

Het alternatief: gebruik uw warmtepomp als airconditioning

Een bijzonder alternatief zijn omkeerbare warmtepompen die kunnen worden omgevormd tot airconditioning. In combinatie met een goede warmte-isolatie werkt de pomp als een passieve airconditioner. Er is geen extra energie nodig om te koelen. Als u dus een nieuwbouw of renovatie plant, is dit een verstandige keuze.

Zo kunt u uw appartement koelen zonder airconditioning

Gelukkig zijn er alternatieven voor airconditioning. Deze omvatten ventilatoren, die goedkoop zijn en waarvan de elektriciteitskosten minimaal 5 tot 10 EUR per jaar bedragen. Nog een tip: ventileer intensief in de ochtend om uw kamers te vullen met koele lucht.

Ook rolluiken of jaloezieën kunnen de hitte uit de kamer houden, vooral voor ramen en balkons op het zuiden. Daarnaast kunt u warmtebronnen verminderen door te overwegen welke elektronica veel warmte produceert.

Conclusie: Airconditioning in verbruik

Wie had dat gedacht: het stroomverbruik van airconditioningsystemen is enorm! Tegenwoordig wordt al een tiende van de wereldwijd verbruikte elektriciteit verbruikt door deze systemen en ventilatoren. Daarom is het, bij slechts 20 hete dagen per jaar, zeker niet de moeite waard om een airconditioningsysteem te kopen. In plaats daarvan is de combinatie met een warmtepomp zinvoller.

blank

Een ander negatief aspect is het schadelijke effect op het klimaat van het gebruikte koelmiddel. Omdat het uit het airconditioningsysteem lekt en zo in de atmosfeer terechtkomt. Daarom zijn deze systemen alleen geschikt voor regio’s met intense en langdurige hitte of voor appartementen onder het dak.

Als een systeem ondanks de bovengenoemde punten zinvol is, zorg er dan voor dat het stil is. Want niets is erger dan ’s nachts gestoord worden door een luid airconditioningsysteem. Meer hierover leest u in dit artikel.

Uw contact met ons

Van planning tot onderhoud van uw airconditioning of warmtepomp staan wij altijd voor u klaar – ook bij de beslissing welk airconditioningsysteem het meest geschikt is voor uw eigen huis en waar het moet worden geplaatst. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

Onze experts hebben jarenlange ervaring in koel- en klimaattechniek en zijn bekend met merken zoals Colt, Daikin, ACR en MTA. We beloven u: u krijgt altijd het best mogelijke advies voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op +31 6 84 81 77 83. Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur voor u. Past dat niet? U kunt ook een terugbelverzoek indienen of contact met ons opnemen via ons contactformulier. Blijf ook via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook met ons in contact. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod