Stille Airconditioners: Dit Moet U Weten

Geluidsisolatie en Volumebeheersing in Klimaatsystemen

Wanneer het warm is, kan het in onze woonruimtes behoorlijk ongemakkelijk worden. Alleen luchten is soms niet voldoende en een airconditioner is dan nodig. Deze apparaten kunnen echter soms erg luidruchtig zijn, wat eveneens onaangenaam kan zijn – zowel op kantoor als in privéruimtes zoals de slaapkamer. Een stille airconditioner is dan ook van grote waarde. Wat daarbij in acht moet worden genomen, vertellen wij u in dit artikel.

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe wordt het geluidsniveau gemeten en wanneer wordt het gevaarlijk?

De eenheid voor geluidssterkte wordt gemeten in decibel (dB) en beschrijft het geluidsdrukniveau. Want alles wat we akoestisch waarnemen, zijn in feite luchtdrukgolven. Deze komen op ons trommelvlies terecht voordat het druksignaal naar onze hersenen wordt doorgestuurd. Afhankelijk van hoe de energie van de trillingen ons oor bereikt, ervaren we iets als luid of zacht.

Heeft u nog meer vragen?

Het zachtste geluid dat we als mens kunnen horen, ligt op 0 decibel. Alles rond de 50 dB stoort ons en wordt als luid ervaren. Vanaf 100 dB wordt het echt onaangenaam, en bij 120 dB zelfs pijnlijk voor onze oren. Belangrijk om te weten: 100 dB zijn niet twee keer zo luid als 50 dB.

Over het algemeen wordt gezegd dat elke toename van 10 dB de geluidssterkte als dubbel zo luid wordt ervaren. Dat betekent dat 60 dB twee keer zo luid klinkt als 50 dB. In luide omgevingen moeten we dus ons gehoor beschermen om gehoorverlies te voorkomen.

Dit gebeurt bij verschillende geluidsniveaus:

40 dB: Concentratiestoornissen mogelijk

60 dB: meestal ongevaarlijk, maar het risico op ziekten neemt toe

85 dB: Bij langere blootstelling stijgt het risico op hart- en vaatziekten

120 dB: Gehoorschade al na korte tijd

blank

Waarom zijn mobiele airco’s luider dan vaste airconditioners?

Vaak concentreert men zich bij de aanschaf van een mobiele airco of een vaste airconditioner op de investeringskosten en de prestaties. De factor “geluidssterkte” valt meestal weg, hoewel deze essentieel is. Juist omdat mobiele airco’s meestal aanzienlijk luider zijn dan vaste airconditioners – dit komt doordat het koelproces bij mobiele airco’s in de binnenruimte plaatsvindt en bij vaste airconditioners buiten.

Bij vaste airconditioners vindt de luchtinlaat en het comprimeren van het koelmiddel in de compressor plaats. Deze bevindt zich in de onderdelen aan de buitenmuur en produceert de luidste geluiden. In de binnenruimte bevindt zich alleen de ventilator. Deze laat de koele lucht in de binnenruimte stromen, waardoor nauwelijks geluid wordt geproduceerd.

In tegenstelling daarmee zijn mobiele airco’s draagbaar en worden niet aan de buitenmuur bevestigd. Het volledige apparaat bevindt zich in de binnenruimte – daardoor zijn de luide geluiden van het aanzuigen en comprimeren in de binnenruimte hoorbaar. Daarom koopt u het beste een stille mobiele airco voor slaapkamers en kantoren, die een geluidsniveau van minder dan 50 dB heeft.

blank

Welke grenswaarden moeten worden nageleefd met betrekking tot het geluidsniveau?

Sinds 2003 heeft het Europese Parlement een richtlijn uitgevaardigd ter bescherming van werknemers tegen de gevaren van lawaai. Als een werknemer gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van 80 dB of een impulsgeluid van 135 dB, moet hij hierover worden geïnformeerd en moet gehoorbescherming worden verstrekt.

Overzicht van verschillende geluiden en hun geluidsniveau:

 • 10 dB: ritselende bladeren, sneeuwval
 • 20 dB: ademhalen
 • 30 dB: fluisteren
 • 40 dB: lichte regen
 • 50 dB: vogelgezang
 • 60 dB: mobiele airconditioning
 • 70 dB: stofzuiger
 • 75 dB: auto’s, kantoortuin
 • 80 dB: houtbewerking, luid geschreeuw

Zoals u kunt zien, is de airconditioning ongeveer 60 dB. Aangezien de split-airconditioning buiten wordt geïnstalleerd, moet hier ook op het geluidsniveau worden gelet. In 2002 werd de Richtlijn 2002/49/EG van het Europees Parlement betreffende de evaluatie en bestrijding van omgevingslawaai ingevoerd. Deze regelt het omgevingslawaai waaraan mensen in bebouwde gebieden worden blootgesteld.

blank

Woonwijken en airconditioning

Als u een airconditioner installeert, moet u zich houden aan de wettelijke voorschriften om uw buren niet met lawaai te belasten en boetes opgelegd te krijgen. De buitenunit moet op uw eigen terrein worden geplaatst en een minimale afstand van 3 meter tot de perceelsgrens in acht nemen.

Ook waar u de buitenunit plaatst, is belangrijk, omdat het geluidsniveau in geval van een burenruzie niet aan de grens van het perceel wordt gemeten, maar ongeveer een halve meter voor het slaapkamerraam van de buurman. De airconditioning mag hier in geen geval de buren storen als het raam open is, anders kunnen er in het ergste geval juridische stappen volgen.

Let op: Mobiele airconditioning units hebben meestal geen vergunning nodig. Bij het installeren van een buitenunit moet u echter een vergunning aanvragen, omdat het om een bouwkundige wijziging gaat. Als u in een gemeenschap van eigenaren woont of huurder bent, heeft u de toestemming van de verhuurder nodig.

Hoe herken ik het geluidsniveau van de airconditioning?

Veel moderne airconditioners produceren normaal gesproken een geluidsniveau van 50 tot 60 dB. Een koelkast is bijvoorbeeld 50 dB. Hoewel dit in eerste instantie niet luid klinkt, kan het op de lange termijn als zeer storend worden ervaren. Daarom is investeren in een stille airconditioning of een stille airconditioning unit de moeite waard.

Hoe luid een airconditioning is, hangt af van verschillende aspecten. De grootste is het ontwerp: het maakt een groot verschil of het een split-airconditioning of een monoblock-airconditioning unit is. Mobiele airconditioners zijn ook normaal gesproken luider dan split- of multisplit-airconditioners. Dit komt doordat de hele techniek in één unit is ingebouwd. Bij split-airconditioning daarentegen worden de centrale technische componenten in een buitenunit en dus naar buiten verplaatst.

Monoblock-airconditioning unit

De monoblock-units of mobiele airconditioning units zijn luid, omdat ze qua constructie aanzienlijk verschillen van de split-units. Compressor en ventilatoren zijn namelijk samen in één model ingebouwd, wat het verschil in geluidsniveau maakt. Het vinden van een stille mobiele airconditioning unit is bijna onmogelijk. Gemiddeld is het geluidsniveau hier 50 dB en hoger. Bovendien zijn deze apparaten minder energiezuinig, omdat het condenswater door een slang moet worden afgevoerd. Dit gebeurt meestal via het open raam, waardoor een deel van de koele lucht naar buiten stroomt.

Multisplit-airconditioning

Split-units zijn onbetwist de nummer één als het om het geluidsniveau gaat. Dit moet echter zowel voor de binnenunits als voor de buitenunit in acht worden genomen. Stille apparaten maken dankzij energiebesparende invertertechnologie weinig lawaai en liggen gemiddeld op 20 dB. Het buitendeel wordt tussen 40 en 60 dB luid. Bovendien koelen ze beter.

blank

Wat moet er naast het volume nog meer in acht worden genomen?

Voordat u koopt, moet u altijd overwegen waar de mobiele airconditioner in werking moet treden. Zo wordt in de woonkamer een airconditioner van 50 dB als stil beschouwd, terwijl deze in de slaapkamer als luid wordt beschouwd. Omdat u zich ’s nachts absolute rust moet gunnen om te regenereren, moet u hier altijd voor een stille mobiele airconditioner kiezen.

Hoewel niet alle mensen even gevoelig zijn voor geluid, is een niveau onder de 50 dB aan te raden. Geluiden onder de 35 dB worden normaal gesproken niet als storend ervaren. Ideaal zijn daarom airconditioners voor de slaapkamer, waarvan het volume zich binnen dit bereik bevindt – dit omvat split-apparaten. De stilste hiervan zijn 20 dB en daardoor nauwelijks hoorbaar.

Bovendien kunt u erop letten dat stille airconditioners eigenlijk altijd een nachtmodus, fluistermodus of stille modus hebben. Hierdoor wordt het volume verder verminderd. Als het u niet stoort, kunt u daarnaast slapen met oordopjes. Dan hoeft u niet zo nauw op het volume te letten. Over hoe luid de airconditioning echt werkt, hebben we hier ook geschreven.

Is geluidsisolatie bij een airconditioner mogelijk?

Volledige geluidsisolatie is moeilijk, maar niet onmogelijk. De airconditioner kan bijvoorbeeld aan de muur worden bevestigd. Het nadeel: er kunnen trillingen in de muur ontstaan. Een alternatief zijn zogenaamde anti-vibratievoeten voor de wandbeugel. Andere oplossingen zijn speciale geluidsisolerende kappen die effectieve geluidsisolatie garanderen.

Afhankelijk van de locatie en het model kunt u het geluidsniveau tot 15 dB verminderen met behulp van de geluidsisolerende kap. Als dat nog niet genoeg is, kunt u een zogenaamde buisdemper kopen. Deze demper vermindert geluiden en trillingen binnen de leidingen dankzij een isolerende laag. Er zijn dus mogelijkheden om het volume van de (mobiele) airconditioner tot onder de 50 dB te verminderen.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Welke airconditioner is echt stil?

Veel mensen lijden onder te hoge temperaturen in de woonruimte. Vooral ’s nachts wensen sommigen niets meer dan een stil mobiel aircotoestel of een stille mobiele airconditioner. Maar niets frustreert meer dan wanneer na de aankoop de teleurstelling opkomt en het apparaat te luid is, waardoor men weliswaar niet meer zweet, maar ook niet meer diep kan slapen.

Met name op het gebied van koeling en geluidsisolatie zijn multisplit-airconditioners superieur aan mobiele monoblock-apparaten. Wij adviseren u ook graag bij de keuze van het juiste apparaat. U kunt ons bereiken van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur telefonisch op +31 6 84 81 77 83 en via ons contactformulier. We nodigen u ook uit om gebruik te maken van onze airconditioningplanner.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod