Afzuigluchtwarmtepomp: Werking, voordelen en kosten

Afzuigluchtwarmtepomp – Effiziente und Umweltfreundliche Wärmequelle für Ihr Zuhause

Overweegt u om een afzuigluchtwarmtepomp in uw woning te installeren of wilt u meer weten over de milieuvriendelijke en efficiënte warmtebron? Hier leest u alles over de werking, voordelen en kosten van een afzuigluchtwarmtepomp.

Onderwerpen op deze pagina:

Definitie en werking van de afzuigluchtwarmtepomp

De afzuigluchtwarmtepomp is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. Het haalt echter geen warmte uit de buitenlucht, maar uit de verbruikte binnenlucht. Dit proces wordt warmteterugwinning genoemd.

Een koelmiddel wordt binnen een gesloten circuit verwarmd en verdampt met behulp van warmte-energie. De damp stroomt naar de compressor en wordt onder hoge druk samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt. Deze warmte-energie wordt vervolgens overgedragen aan het verwarmingssysteem.

Door dit proces wordt de afzuiglucht verwarmd van ongeveer 20 °C tot wel 65 °C – perfect voor warm water en warme woonruimtes.

blank

Wat is toevoerlucht, afvoerlucht en buitenlucht?

Onder afvoerlucht wordt de al verbruikte lucht verstaan, die een verhoogde concentratie koolstofdioxide (CO₂) en waterdamp bevat. Buitenlucht verwijst naar de lucht die door een ventilatiesysteem naar buiten wordt afgevoerd. Toevoerlucht daarentegen is de lucht die van buiten komt en dus “vers” is.

Voor- en nadelen van een afzuigluchtwarmtepomp

Afzuigluchtwarmtepompen hebben ten opzichte van andere warmtepompen de volgende voordelen: ze produceren een hoge temperatuur, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en deze kan nog verder worden verbeterd door een hoge luchtvochtigheid. Bovendien is de afzuigluchtwarmtepomp niet afhankelijk van de buitentemperatuur.

Helaas is afvoerlucht slechts in beperkte mate aanwezig, waardoor de warmtepomp moet worden gecombineerd met een ventilatiesysteem. Ook is het essentieel dat de isolatie van het huis in orde is.

blank

De afzuigluchtwarmtepomp in vergelijking met de lucht-water-warmtepomp

In vergelijking met de lucht-water-warmtepomp heeft het de volgende voordelen: in de winter is de afvoerlucht aanzienlijk warmer dan de buitenlucht. Hierdoor ontstaat een hogere JAZ-waarde, wat de energie-efficiëntie verhoogt. Hoe u de JAZ-waarde voor uw pomp berekent, leest u in dit artikel.

Doordat de afvoerlucht bij afkoeling condensatiewarmte produceert, kan deze worden gebruikt voor zogenaamde condensatiewarmte. De enige voorwaarde is dat het condensatiewater beschermd moet worden om te voorkomen dat de warmtepomp bevriest. Wanneer de pomp wordt gecombineerd met vloerverwarming, kan worden gewerkt met lagere systeemtemperaturen, waardoor de compressor minder hard hoeft te werken. Zoals u waarschijnlijk al vermoedt, leidt dit tot lagere energiekosten en een hogere efficiëntie.

Heeft u nog meer vragen?

Toepassingsgebieden van een afzuigluchtwarmtepomp

Afzuigluchtwarmtepompen worden niet alleen in woningen gebruikt, maar ook in commerciële en industriële gebouwen. Vooral in machinekamers is het daarom de moeite waard om een afzuigluchtwarmtepomp te gebruiken, omdat deze een sterk verwarmde afvoerlucht heeft. Ook in zwembaden en sportfaciliteiten is de installatie van een afzuigluchtwarmtepomp de moeite waard, omdat deze gebouwen constante warmtebronnen nodig hebben. Door de hoge luchtvochtigheid van de afvoerlucht in deze ruimtes kan op zijn beurt weer condensatiewarmte worden gewonnen.

blank

Hoe een afzuigluchtwarmtepomp in het ventilatiesysteem kan worden geïntegreerd

Er zijn twee manieren om een afzuigluchtwarmtepomp te gebruiken: voor het verwarmen van tapwater en voor het verwarmen van tapwater en verwarmingswater.

Alleen verwarming van tapwater

De meest voorkomende keuze is alleen verwarming van tapwater, waarbij het tapwater wordt verwarmd door de warmte uit de afvoerlucht. Hiervoor hebben huiseigenaren een warmwateropslagtank nodig met een capaciteit van ongeveer 300 liter. Als er meer tapwater nodig is dat niet alleen kan worden verwarmd door de warmte uit de afvoerlucht, wordt meestal een elektrisch verwarmingselement, een gasverwarming of een zonne-installatie ingeschakeld.

Verwarming van tapwater en verwarmingswater

Als zowel tapwater als verwarmingswater moeten worden verwarmd, gebeurt dit op een vergelijkbare manier. Hier is echter de opslagtank groter en bevat ook een verwarmingswatersysteem. Deze constructie wordt ook wel een gecombineerde opslagtank genoemd.

De afzuigluchtwarmtepomp is in dit geval groter gedimensioneerd en kan warmte uit de buitenlucht halen. Zoals bij de eerste methode is er een elektrische verwarming of een aardgasketel voor piekbelasting. Als er een gasverwarming is aangesloten, kan de restwarmte van het verbrandingsgas ook worden verwarmd met de afvoerluchtwarmtepomp.

Wanneer is het de moeite waard om een afzuigluchtwarmtepomp aan te schaffen?

In normale huishoudens is afvoerlucht slechts in beperkte mate aanwezig, waardoor een dergelijke pomp alleen rendabel is in kleinere tot middelgrote woningen met een goede isolatie. Als dit niet het geval is, ontsnapt er te veel warmte naar buiten en kan de pomp niet aan de vraag voldoen. Hoewel het verlies kan worden gecompenseerd door een verwarmingselement of een piekbelastingketel, verhogen deze de bedrijfskosten.

blank

De aanschaf- en bedrijfskosten

De kosten voor een afzuigluchtwarmtepomp kunnen sterk variëren, afhankelijk van de samenstelling van de pomp. De aanschafkosten bedragen tussen de €1.500 en €3.000. Als de pomp wordt gecombineerd met een water-warmtepomp inclusief ventilatiesysteem en warmteterugwinning, stijgen de kosten naar €10.000.

Bedrijfskosten – voorbeeldberekening:

De bedrijfskosten zijn afhankelijk van het stroomverbruik. Afhankelijk van hoe efficiënt het apparaat werkt, zijn de kosten echter slechts de helft van die van gas- of olieverwarming.

Jaarlijkse verwarmingskosten van de afzuigluchtwarmtepomp: (10.000 kWh / 4 (JAZ)) * 0,16 euro = 400 euro

Jaarlijkse verwarmingskosten van de gasverwarming: 10.000 kWh * 0,07 euro = 700 euro

Wat betekent eigenlijk kWh?

Elektrisch vermogen wordt gemeten in watt – vernoemd naar de Schotse uitvinder James Watt, die de stoommachine heeft uitgevonden. Watt meet eenvoudig gezegd de energieomzet per tijdsperiode. Anders gezegd: het meet de kracht die per seconde wordt toegepast. Het “kilo” staat hierbij voor het getal 1.000.

Maar dat is nog niet alles: natuurkundigen hebben bepaald dat energiemetingen gedefinieerd moeten worden in een uur. Dus als er wordt gesproken over een kWh, betekent dit de hoeveelheid energie die een apparaat met één kilowatt in een uur verbruikt. De formule hiervoor is:

(Watt) x tijd (uren) = energieverbruik in wattuur (Wh), gedeeld door 1.000 = verbruik in kilowattuur (kWh)

Het grootste deel van de energie die we in huis gebruiken, gaat op aan koken, drogen en strijken. Ook koelkasten en vriezers verbruiken veel energie. Daarna volgen verwarming, warm water, verlichting, tv, telefoon en laptop.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie: Koop uw afzuigluchtwarmtepomp bij Klivatec

Een afzuigluchtwarmtepomp is een investering voor het leven. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft. We adviseren u ook graag bij het kiezen van de afzuigluchtwarmtepomp die het beste bij u past.

U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur telefonisch bereiken op +31 6 84 81 77 83 en via ons contactformulier. U kunt ook een terugbelafspraak met ons maken.

We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod