Afmeting van fotovoltaïsche zonne-energie: De juiste grootte

Afmeting van fotovoltaïsche zonne-energie: De juiste grootte

Bent u van plan een fotovoltaïsch systeem voor uw huis te installeren, maar weet u niet zeker hoe groot het moet zijn? Als u nadenkt over de grootte van uw fotovoltaïsche installatie en een oplossing wilt vinden, bent u hier aan het juiste adres.

In dit artikel zullen we bespreken hoe de juiste grootte voor een fotovoltaïsch systeem wordt bepaald en welke relevante factoren daarbij een rol spelen. We leggen uit wat een 10 kWp is en onthullen een vuistregel om de juiste grootte van de fotovoltaïsche installatie te bepalen.

Themen auf dieser Seite:

Planning en overwegingen

Bij het plannen van een PV-systeem is het belangrijk om de grootte van het systeem en de benodigde zonnepanelen correct te berekenen. Er zijn veel verschillende factoren waar u rekening mee moet houden:

 • De eerste factor is het berekenen van de grootte van het fotovoltaïsche systeem. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewenste eigenschappen van de modules, de geografische locatie en de grootte van het gebouw waarop het zal worden geïnstalleerd.
 • Vervolgens moet u de juiste zonnepanelen kiezen. Het is belangrijk dat de zonnepanelen de juiste grootte hebben om in uw energiebehoefte te voorzien. Gewone daken hebben een grootte van 40 tot 80 vierkante meter. Voor een installatie met een vermogen van 10 kWp is ongeveer 51 vierkante meter dakoppervlak nodig, waarmee ongeveer 10.000 kWh per jaar kan worden opgewekt.
 • U moet ook rekening houden met de eigenschappen van de PV-modules, waaronder het maximale vermogen (in watt) en het rendement. Het paneel moet geschikt zijn voor het aantal zonuren dat in uw gebied wordt verwacht.
 • Ten slotte moet u ervoor zorgen dat uw PV-systeem op de juiste manier wordt geïnstalleerd en onderhouden.
Wetenswaardigheid: U kunt een grondwaterpomp verbinden met een fotovoltaïsch of windenergiesysteem. Dit vermindert de afhankelijkheid van schommelende elektriciteitskosten. Meer hierover hier.
blank

Hoeveel stroom of vermogen heeft u nodig?

De grootte van het fotovoltaïsche systeem dat u nodig heeft, hangt af van uw persoonlijke stroombehoefte. Allereerst moet u een energiestudie uitvoeren om te bepalen hoeveel stroom u momenteel verbruikt. Vervolgens kunt u de grootte van het systeem berekenen dat u nodig heeft om aan uw behoeften te voldoen.

Een 10 kWp fotovoltaïsch systeem kan u helpen ongeveer 10.000 kWh per jaar te produceren. Als u meer nodig heeft, heeft u een groter systeem nodig. Omgekeerd betekent dit dat u een kleiner systeem kunt installeren als u minder stroom nodig heeft. Het is belangrijk om altijd de kWh per jaar en de grootte van het systeem in verhouding tot elkaar te bekijken.

Wat betreft de grootte van het PV-paneel, deze hangt rechtstreeks af van de grootte van het systeem. Als u een 10 kWp fotovoltaïsch systeem op een eengezinswoning installeert, heeft u ongeveer 12-31 panelen nodig.

Er zijn verschillende maten van zonnepanelen beschikbaar. Standaard panelen hebben een afmeting van 1620 bij 990 millimeter. Er zijn ook kleinere panelen, die bekend staan als mini-panelen en ongeveer 1000 bij 1000 millimeter groot zijn.

Welke oppervlakte staat tot uw beschikking?

Om te bepalen welke zonnepanelen u nodig heeft, moet u eerst de beschikbare oppervlakte berekenen. Voor de installatie moet u rekening houden met de ruimte die nodig is om de componenten op het dak of in de tuin van uw gebouw te plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat u de juiste grootte en het juiste aantal panelen kiest, is het raadzaam om de details van uw fotovoltaïsche installatie met een expert te bespreken. Een ervaren professional kan u helpen de optimale afmetingen en het aantal panelen voor uw installatie te bepalen.

blank

Wat is het doel van uw PV-installatie? Eigen gebruik of teruglevering?

Het installeren van een PV-installatie is een lonende investering voor de toekomst. Veel consumenten vragen zich af welk doel een PV-installatie moet dienen en of huiseigenaren deze moeten gebruiken voor eigen gebruik of voor teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Beide opties hebben voor- en nadelen en moeten worden afgestemd op de individuele behoeften en mogelijkheden van de consument. Een van de belangrijkste factoren die de beslissing beïnvloeden, is de grootte van de PV-installatie en uw eigen verbruik.

Naast de grootte van de PV-installatie speelt ook het gebruik een belangrijke rol bij de beslissing tussen eigen gebruik of teruglevering. Als u de opgewekte energie uitsluitend zelf gebruikt, kan uw PV-installatie u goede besparingen opleveren, omdat u niet hoeft te betalen voor de elektriciteit die u zelf opwekt.

Als u echter overtollige energie produceert, is het logisch om deze aan het elektriciteitsnet terug te leveren. U wordt dan betaald voor de teruggeleverde energie, wat veel consumenten als een lonende investering in de toekomst zien. Meer hierover hier.

Heeft u nog meer vragen?

Opslaan of direct verbruiken?

Een veelgestelde vraag is of u de opgewekte stroom direct moet verbruiken of moet opslaan. Dit hangt sterk af van de grootte van het fotovoltaïsche systeem en het tijdstip waarop u apparaten met een hoog stroomverbruik wilt gebruiken.

Het is belangrijk om te weten wanneer en welke apparaten bij u stroom verbruiken. Als u veel apparaten ’s nachts gebruikt en de externe elektriciteitsprijs hoog is, kan het nuttig zijn om een opslag te hebben om de overtollige energie die overdag wordt geproduceerd, ’s nachts te gebruiken. Hiervoor moet het systeem echter groot genoeg zijn en daadwerkelijk meer energie produceren dan u op dat moment verbruikt.

blank

Wat is 10 kWp?

De term 10 kWp wordt gebruikt in verband met fotovoltaïsche installaties. Het verwijst naar het nominale vermogen van het PV-systeem in kilowatt peak (kWp). kWp is de eenheid om het maximale elektrische vermogen van het PV-systeem te meten.

Deze grootte wordt uitgedrukt in kWp en verwijst naar het maximale elektrische vermogen dat het PV-systeem onder optimale omstandigheden kan leveren. Een 10 kWp fotovoltaïsch systeem bestaat uit verschillende zonnepanelen die afhankelijk van de gewenste grootte onder een bepaalde hoek op het dak of in de tuin worden geplaatst. De hoek kan variëren afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Het nut en de grootte van zonnepanelen: Van camper tot eengezinswoning

Voor huiseigenaren en bedrijven is het gebruik van zonne-energie een uitstekende manier om geld te besparen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Het is echter belangrijk om te begrijpen welke grootte van een fotovoltaïsche installatie u moet kiezen om voldoende stroom te produceren.

Er zijn verschillende maten van zonnepanelen die kunnen worden geïnstalleerd bij een fotovoltaïsche installatie. Voor gebruik in een camper is een kleiner paneel voldoende, terwijl voor gebruik in een eengezinswoning grotere of meer panelen nodig zijn. Over het algemeen hangt de grootte van de fotovoltaïsche installatie af van uw energieverbruik, het type zonne-energie installatie, het budget en het vermogen.

Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik nodig voor een camper?

Veel campergebruikers zullen tevreden zijn met een zonnepaneel met een nominaal vermogen van 200 Wp. Maar dat is geen vaste waarde. Om de juiste grootte van de installatie te bepalen, moeten eerst alle apparaten worden geïdentificeerd en hun verbruik worden geschat.

Vervolgens kan het vereiste aantal zonnepanelen worden berekend. Hiervoor vermenigvuldigt u het vermogen (in watt) van de apparaten met het aantal bedrijfsuren per dag dat u verwacht, evenals de spanning (in volt) met het aantal dagen dat u deze wilt laten werken. Het resultaat geeft aan hoeveel vermogen de zonnepanelen moeten leveren.

Hoeveel fotovoltaïsche panelen heb ik nodig voor een eengezinswoning?

Als het gaat om het installeren van een installatie op een eengezinswoning, heeft u meer panelen en vermogen nodig dan voor een camper. Sommige experts raden een installatie aan met een nominaal vermogen tot 30 kWp. Fotovoltaïsche installaties met een dergelijk nominaal vermogen zijn meestal voldoende. Vaak is echter ook een fotovoltaïsche installatie met een nominaal vermogen van 10 kWp voldoende. Welk nominaal vermogen een fotovoltaïsche installatie in uw geval moet hebben, hangt af van uw persoonlijke stroomverbruik.

blank

Conclusie: Fotovoltaïsche zonne-energie en de juiste grootte – Zo kunnen we u helpen

Als u vragen heeft over de juiste grootte, is het raadzaam om met experts te praten om fouten in de toekomst te voorkomen. Wij van Klivatec helpen u niet alleen bij de planning, maar ook bij de installatie. Het kan daarom geen kwaad om een vrijblijvend gesprek met ons aan te gaan om een overzicht te krijgen van de benodigde grootte en het vermogen van uw fotovoltaïsche installatie.

Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf en brengen gedegen vakkennis met ons mee, waar u altijd van profiteert. Indien gewenst installeren wij ook uw fotovoltaïsche installatie. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier of telefonisch op +31 6 84 81 77 83, van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.


Bronnen:

https://www.energieheld.de/solaranlage/photovoltaik/dimensionierung


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod