Warmtepomp met buffertank: Dit moet u weten

Efficiënte verwarmingsoplossingen: De combinatie van warmtepompen met buffertanks

Als traditionele radiatoren de warmte in huis verdelen, heeft de warmtepomp een buffertank nodig. De warmtepomp werkt echter ook alleen met vloerverwarming zonder extra opslag. Als u een buffertank voor verwarming en warm water wilt installeren, dan kan dit met behulp van een buffertank met een verswaterstation of met een combitank. Om u een beter overzicht te geven, vertellen we u in dit artikel alles wat u moet weten over warmtepompen met buffertanks, hun voor- en nadelen en kosten.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Hoe werkt een warmtepomp met buffertank?

Een warmtepomp met buffertank slaat overtollige warmte op en geeft deze af aan het verwarmingssysteem wanneer nodig. De buffertankverwarming wordt dus losgekoppeld van het warmteverbruik. Hierdoor kunt u meer hernieuwbare energiebronnen aanboren – zoals fotovoltaïek, zonnewarmte of biomassa. Sommige energieleveranciers leggen blokkeringstijden op voor het afnemen van warmtepompstroom. Deze kunnen daarmee worden overbrugd.

De warmtepomp met buffertank functioneert dus als een warmteopslag, omdat het de warmte “buffered” en daardoor vertraagd afgeeft. Dit gebeurt in een stalen container die is geïsoleerd en omgeven door verwarmingswater. Afhankelijk van welke warmwateropslag wordt geïnstalleerd, heeft de opslagtank hydraulische aansluitmogelijkheden. Dit maakt de integratie van extra energiebronnen mogelijk, zoals zonnecollectoren of de levering van verswaterstations. In dit artikel kunt u meer lezen over de combinatie van warmtepompen en zonnepanelen.

Een buffertank wordt normaal gesproken geïnstalleerd tussen de warmteopwekkers en een verwarmingssysteem. De warmteopwekkers zijn de lucht-water, grond-water of water-water warmtepompen. Onder verwarmingssystemen verstaan we radiatoren of vloerverwarming.

De buffertank verwarmt het verwarmingswater vooraf en leidt het naar de opslagtank, waarin een warmtewisselaar wordt gebruikt. Binnenin de tank wordt het water tot een bepaalde temperatuur gebracht, waardoor de thermische energie “tussentijds opgeslagen” wordt. Als u wilt verwarmen, wordt dit verwarmde water gebruikt en doorgestuurd naar de radiatoren. Daarna stroomt het afgekoelde water weer terug naar de tank – de cyclus begint opnieuw.

blank

Welke soorten buffertanks zijn er?

Ook bij verwarming met warmteopslag zijn er verschillende soorten buffertanks, die we in de volgende tabel aan u willen voorstellen. Overigens: De buffertank slaat verwarmingswater op, terwijl bij warmwateropslag voor warmtepompen drinkwater of gebruikt water wordt opgeslagen.

Warmtepomp met buffertankFunctie van de warmtepomp
Conventionele warmteopslagDe eenvoudigste vorm van warmtepompopslag. Het bestaat uit een geïsoleerde container en aansluitingen voor het verwarmingssysteem. Men mengt de inhoud van de opslag, waardoor er een gemiddelde temperatuur ontstaat. Als een andere warmtebron tegelijkertijd kan worden aangesloten, spreekt men van een bivalente opslag.
Gelaagde opslagtankDeze opslagtanks slaan getemperd water op in verschillende lagen – warm water bovenaan, koud onderaan. De gelaagdheid maakt een hoog gebruikscomfort mogelijk bij het verswaterstation. Ook kunnen de bedrijfskosten worden verlaagd omdat een temperatuurmenging wordt voorkomen. De warmtegenerator werkt temperatuurgevoeliger.
Hybride opslagHybride opslagtypes bestaan uit een buffer- of gelaagde opslagtank die tegelijkertijd met een stroomopslag werkt. Zelf opgewekte stroom kan naast warmwateropslag via een batterij worden opgenomen. Als het volledig is opgeladen, kan de overtollige stroom een verwarmingselement aandrijven. Dit kan dan op zijn beurt water verwarmen. Het gebruik hiervan is echter zeer ongebruikelijk.
Geïntegreerde buffertankEen module van het binnendeel van de geïntegreerde buffertank in de warmtepomp. De buffertank-warmtepomp is ruimtebesparend, snel in installatie en heeft een aantrekkelijk uiterlijk.
blank

Welke voor- en nadelen heeft de combinatie van een warmtepomp met een buffervat?

Hoewel de combinatie van een warmtepomp met een buffervat omstreden is, zijn er enkele argumenten die pleiten voor het gebruik van een buffervat. Deze willen wij u hieronder toelichten.

Omdat een warmtepomp elektrische stroom nodig heeft, wordt de stroomvoorziening door de energieleverancier afgesloten tijdens piekbelastingstijden om overbelasting van het regionale elektriciteitsnet te voorkomen. Logischerwijs werkt de warmtepomp in deze tijd niet en kan daardoor geen verwarmingswarmte produceren. Met een buffervat kunnen deze sluitingstijden probleemloos worden overbrugd.

Als u voor uw warmtepomp een stroomtarief heeft waarbij de energieafname in laagbelastingstijden goedkoper is, is een buffervat ook voordelig. Dan kan de warmtepomp het buffervat ’s nachts vullen tegen het goedkope tarief en blijft overdag uitgeschakeld. De verwarming gebeurt dan via het buffervat.

Vooral lucht-waterwarmtepompen hebben in de winter het probleem dat op de verdamper condenswater bevriest. Om te ontdooien is warmte nodig, die uit het buffervat kan worden gehaald als dit aanwezig is. Zo niet, dan moet het koelmiddelcircuit worden omgeschakeld naar de omgekeerde werking, waardoor er in deze tijd geen verwarmingswarmte kan worden geproduceerd.

Juist zogenaamde klassieke warmtepompen moeten hun warmte continu aan het verwarmingssysteem afgeven, zodat er in het koelmiddelcircuit geen zogenaamde hogedrukstoring ontstaat. Dat betekent op zijn beurt dat de warmtepomp wordt uitgeschakeld totdat de druk in het koelmiddelcircuit is genormaliseerd. Met een buffervat kan ook dit probleem worden omzeild, omdat de warmtepomp onnodige warmte aan de opslag kan afgeven, waardoor deze continu doorloopt.

blank

Voordelen met betrekking tot nachtstroomtarieven

Als de stroom voor de warmtepomp door een tweede tarief wordt geleverd, kan een buffervat worden gebruikt om periodieke verwarmingsproductie aan te leggen, wat kosteneffectief is. Het principe is gebaseerd op dat van de nachtverwarming, die de goedkope nachtstroomtarieven gebruikt om warmte te produceren.

Overdag wordt warmte afgegeven. Er zijn geen grenzen aan de grootte van het buffervat, wat betekent dat 100% nachtstroom kan worden gebruikt. Toch moet u er rekening mee houden dat het uit energetisch oogpunt niet zinvol is om grote hoeveelheden warm water aan te houden, omdat dit gepaard gaat met warmteverlies en onnodige elektriciteitskosten.

De gangbare praktijk: In eengezinswoningen worden buffervaten tot 500 liter gebruikt. Hiermee streeft men naar een verhouding van dag- tot nachtstroom van 40 tot 60%.

Warmtepomp met buffervat – overzicht van verdere voordelen & nadelen

VoordelenNadelen
Goedkope, duurzame energieopslag en integratie van hernieuwbare energie mogelijk = verhoging van de efficiëntieHet apparaat heeft extra ruimte nodig, die vrij hoog kan zijn, afhankelijk van hoeveel u wilt opslaan. Overweeg dus voor de aankoop of u het apparaat in uw kelder kunt plaatsen. Als alternatief kunt u kiezen voor een geïntegreerd buffermodule, dat minder plaats inneemt.
Onderhoudsvrij opslagmedium & verlenging van de levensduur van warmtepompen.Warmtepompsystemen met een extra buffervat zijn duurder in aanschaf.
EVU-blokkeringen kunnen bij warmtepompstroom worden overbrugd.
Veilige ontdooifunctie bij ijsvorming aan de buitenunit van de luchtwarmtepomp.

Hoeveel kost een buffervat voor een warmtepomp?

De kosten voor een buffervat voor een warmtepomp hangen af van de grootte en de technologie. Een warmteopslag met een volume van 500 liter kost meestal tussen de 900 en 1.300 €. Een laagopslag – dus een buffervat dat water op verschillende temperaturen opslaat – kost tussen de 2.000 en 3.000 €, omdat het een dubbele capaciteit heeft.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie

Een warmtepomp met een buffervat kan een ideale oplossing zijn voor uw eigen huis. Wij helpen u bij het correct aansluiten en installeren.

Als u overweegt een airconditioning te kopen, adviseren wij u graag. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons gewoon. Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 6 84 81 77 83. U kunt ook contact met ons houden via onze nieuwsbrief.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod