Warmtepomp installeren: Dit moet u weten

Een warmtepomp installeren

Het installeren van een warmtepomp als verwarming en voor de bereiding van warm water in uw huis is een manier om van fossiele brandstoffen af te komen of ze helemaal niet te gebruiken. Het kan overheidssteun krijgen, heeft lage energiekosten en werkt milieuvriendelijk. Hier vindt u informatie over welke werkzaamheden nodig kunnen zijn bij de installatie van een warmtepomp, of u deze zelf kunt installeren en wat daarbij in overweging moet worden genomen.

Onderwerpen op deze pagina:

blank

Welke werkzaamheden kunnen nodig zijn bij de installatie van een warmtepomp?

Eerst moet worden vastgesteld welk type warmtepomp geschikt is voor uw eengezinswoning. Niet elke warmtepomp kan overal worden gebruikt.

Heeft u nog meer vragen?

Grond en tuin

Voor een water-waterpomp moeten twee putten op een afstand van 15 meter worden geboord. Bovendien is toestemming van de lokale natuurbeschermingsautoriteit vereist. De installatie van zo’n pomp is niet mogelijk in een waterbeschermingsgebied.

Ook voor een aardwarmtepomp moeten aardboringen worden verricht of collectoren in uw tuin worden gelegd. Dit vergt veel ruimte en moet later worden overwogen bij de beplanting, aangezien bijvoorbeeld geen bomen kunnen worden geplant, omdat hun wortels de collectoren kunnen beschadigen. Ook dit type warmtepomp vereist een vergunning. Bovendien moeten de boorlocaties voor de boorapparatuur toegankelijk zijn.

Een luchtwarmtepomp heeft deze voorzorgsmaatregelen niet nodig, omdat deze werkt met de energie van de lucht. Het is minder efficiënt dan andere pompen, aangezien de temperaturen onder de grond tijdens het stookseizoen hoger zijn dan de luchttemperaturen. Het neemt echter weinig ruimte in beslag, omdat het alleen ruimte nodig heeft in de stookruimte en buiten, ongeveer twee vierkante meter.

Een warmwater-warmtepomp is alleen geschikt voor de bereiding van warm water en niet voor verwarming. Dit vergt de minste voorzorgsmaatregelen en de minste ruimte, maar werkt ook minder efficiënt. Daarom zou u moeten overwegen deze te combineren met een fotovoltaïsche installatie om elektriciteit te besparen.

blank

Verwarmingsruimte

Voor alle warmtepompen heeft u in de stookruimte of kelder een warmtewisselaar nodig die de gewonnen warmte overdraagt aan het verwarmingssysteem. Daarnaast zijn boorwerken door de buitenmuur nodig zodat de warmte in de warmtewisselaar gezogen kan worden. Hierbij heeft het systeem van de luchtwarmtepomp de minste ruimte nodig.

Isolatie van het huis

Het is belangrijk om de kamertemperatuur gelijkmatig te houden, zodat de warmtepomp efficiënt kan werken. Dit kan worden bereikt door de buitenmuren goed te isoleren. Ook het vervangen van de ramen, die vaak als de grootste koudebrug worden beschouwd, kan zinvol zijn.

Vervanging van de radiatoren

Omdat het water in de radiatoren niet zo heet is als bij een verwarmingssysteem dat op fossiele brandstoffen werkt, is het nodig om radiatoren met een groter oppervlak te gebruiken. Vloerverwarming werkt het meest effectief omdat het het grootste oppervlak heeft. Ook grotere, vlakke radiatoren kunnen worden gebruikt – in een goed geïsoleerd huis kunnen echter ook kleine radiatoren voldoende zijn. Wij van Klivatec adviseren u graag en leggen u uit wat in uw huis het meest zinvol is.

Fotovoltaïsche installatie installeren

Een warmtepomp veroorzaakt alleen bedrijfskosten, omdat het geen fossiele brandstoffen nodig heeft. Deze bedrijfskosten bestaan voornamelijk uit elektriciteitskosten. Veel elektriciteitsleveranciers bieden speciale warmtepomptarieven aan. Het is ook mogelijk om zelf elektriciteit op te wekken met fotovoltaïsche installaties en zo de bedrijfskosten van de warmtepomp te dekken.

blank

Kan ik zelf een warmtepomp installeren?

Het zelf installeren van een aardwarmtepomp of een water-water-warmtepomp is niet mogelijk, omdat hiervoor aardboringen of aardcollectoren nodig zijn.

Ook bij de lucht-warmtepomp of lucht-water-warmtepomp is de installatie zo complex dat een vakman dit zou moeten doen. Bovendien werken warmtepompen met koelmiddelen – net als airconditioning en koelkasten. Deze moeten absoluut door een professional worden ingebracht, omdat ze gevaarlijke gassen kunnen afgeven.

Als u toch in staat bent om de installatie van uw warmtepomp zelf ter hand te nemen, moet u er rekening mee houden dat een verkeerd geïnstalleerde warmtepomp weinig efficiënt is. U loopt een groot risico op een storing of een defect. Het kan ook zijn dat de garantie van de fabrikant vervalt – ook uw verzekering kan in dit geval vervallen. Bovendien kan een defect in uw warmtepomp uw huis beschadigen.

Als u zich ondanks deze risico’s toch aan de zelfinstallatie wilt wagen, moet u absoluut de gebruiksaanwijzing van uw warmtepomp lezen.

Uitzondering: De warmwater-warmtepomp

De warmwater-warmtepomp dient uitsluitend voor de opwekking van warm water in huis – er kan dus niet mee worden verwarmd. Het heeft geen buitenunits en geen aardboringen nodig, dus er hoeven alleen luchtkanalen door de gevel te worden geboord om onderdruk in de opgestelde ruimte te voorkomen.

Hoewel ook voor de installatie van een warmwater-warmtepomp knowhow nodig is, kunt u als particulier met vakkennis op het gebied van sanitair en elektriciteit dergelijke boringen zelf uitvoeren.

blank

Algemene informatie over het plaatsen van een warmtepomp

Buitenunit

De buitenunit moet zo dicht mogelijk bij het binnentoestel worden geplaatst, daarom moet de locatie van de warmtepomp goed gekozen zijn. Het wordt op een steun op een sokkel op een gekozen plaats gemonteerd. Dit kan zich in de tuin, in de voortuin of op een terras bevinden. U heeft een stroomaansluiting voor het apparaat nodig en een verbinding met het binnentoestel via een opening in de gevel.

Binnenunit

De binnenunit heeft een stroomaansluiting nodig die afzonderlijk moet worden beveiligd. Het moet zo worden geïnstalleerd dat de afstand tot de buitenunit kort is en heeft een wateraansluiting en aansluitingen op de warmwaterleiding en de centrale verwarmingscircuit van het huis nodig.

Moeten er bij nieuwbouw richtlijnen in acht worden genomen?

Bij nieuwbouw van uw eengezinswoning is een warmtepomp helemaal geen probleem. In tegenstelling tot een bestaand huis kunnen de leidingen via de vloerplaat in de verwarmingsruimte of -kelder worden gebracht. In een bestaand huis moet echter de buitenmuur worden doorboord en de plaatsing van de apparaten goed doordacht worden.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie

Om een warmtepomp in uw huis te installeren, moeten er enkele voorwaarden in acht worden genomen. Als u de verschillende werkzaamheden afweegt, het juiste apparaat voor u heeft gekozen en de installatie professioneel laat uitvoeren, bent u vele jaren gerust. Bovendien bespaart u geld, omdat u onafhankelijk bent van fossiele brandstoffen en toch een warm thuis heeft voor u en uw dierbaren. Wij van Klivatec adviseren u graag. Ons deskundige team staat telefonisch en schriftelijk tot uw beschikking voor vragen en hulp. Wij begeleiden u van de offerteaanvraag tot de installatie en laten u zien hoe eenvoudig en ongecompliceerd wij alle belangrijke stappen voor u kunnen oplossen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod