Wallbox voor bedrijven: Voordelen van commerciële laadstations

Wallbox voor bedrijven: Voordelen van commerciële laadstations

Veel bedrijven stellen bedrijfsvoertuigen beschikbaar aan hun werknemers. Tegenwoordig worden er steeds meer elektrische voertuigen gebruikt in bedrijven om op lange termijn een bijdrage te leveren aan milieubescherming, een letterlijk schoon imago te behouden en op de lange termijn te besparen op benzine- en dieselkosten. Met een eigen wallbox voor commercieel gebruik biedt u uw werknemers de mogelijkheid om bedrijfsvoertuigen rechtstreeks op de werkplek op te laden.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat is een wallbox voor bedrijven en commercieel gebruik?

Een wallbox voor commercieel gebruik is een laadstation voor elektrische voertuigen, speciaal ontworpen voor gebruik in commerciële omgevingen, zoals bedrijfsparkings, openbare parkings, winkelcentra of hotels. In tegenstelling tot particuliere wallboxen heeft de commerciële wallbox vaak meerdere laadpunten, waarmee meerdere elektrische voertuigen tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. Bovendien bieden ze meestal extra functies, zoals het bijhouden van laadsessies voor wagenparkbeheer of integratie in smart grid-systemen voor geoptimaliseerde laadregeling.

blank

Het opladen van bedrijfsvoertuigen met zelf opgewekte stroom

De investering in een commercieel laadstation is voor bedrijven om verschillende redenen rendabel: 

 • Gemak
  Werknemers en klanten kunnen hun elektrische voertuigen gemakkelijk opladen op de werkplek of in de buurt van het bedrijf, zonder lange afstanden te hoeven afleggen naar openbare laadstations.
   
 • Tijdsbesparing
  Dankzij het snelle opladen aan het eigen laadstation kunnen elektrische voertuigen in korte tijd volledig worden opgeladen, wat tijd en moeite bespaart.
   
 • Kostenbesparing
  Het gebruik van een eigen wallbox is doorgaans goedkoper dan het gebruik van openbare laadstations of het tanken van benzine of diesel.
   
 • Milieuvriendelijkheid
  Elektrische voertuigen zijn milieuvriendelijker dan voertuigen met verbrandingsmotoren, en het gebruik van een eigen wallbox kan helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. 
   
 • Beeldvorming
  Bedrijven die inzetten op elektrische mobiliteit en hun werknemers en klanten laadmogelijkheden bieden, laten zien dat ze innovatief en milieubewust zijn, wat een positieve invloed kan hebben op het imago.

Als u het laadstation niet alleen voor bedrijfsvoertuigen gebruikt, maar het ook beschikbaar stelt aan klanten, kan dit een cruciale stimulans zijn voor een bezoek aan uw bedrijf. Klanten kunnen hun zaken doen en tegelijkertijd hun voertuig opladen. U wordt zichtbaar op digitale kaarten die openbare laadstations markeren en kunt zelfs nieuwe klanten aantrekken. Zelfs in tijden van krapte op de arbeidsmarkt kan een bedrijfsvoertuig met een eigen laadstation voor het kantoor misschien de beslissende stimulans zijn om een arbeidsovereenkomst te ondertekenen.

Heeft u nog meer vragen?

Welk type wallbox is het meest geschikt voor mijn bedrijf en wagenpark?

Wallboxen voor bedrijfsvoertuigen kunnen aan de muur worden gemonteerd of vrijstaand worden geplaatst. Om bruikbaar te zijn in commerciële omgevingen, moeten wallboxen voor bedrijfsvoertuigen aan verschillende eisen voldoen.

 1. Vermogen: De wallboxen moeten in staat zijn om hoge laadstromen te leveren om de voertuigen snel op te laden.
   
 1. Compatibiliteit: De wallboxen moeten compatibel zijn met de verschillende elektrische voertuigen die door de medewerkers van het bedrijf worden gebruikt.
   
 1. Veiligheid: De wallboxen moeten veilig zijn en voldoen aan alle relevante veiligheidsnormen, zoals bescherming tegen overbelasting, overspanning, kortsluiting en oververhitting.
   
 1. Beheerbaarheid: De wallboxen moeten over een beheersysteem beschikken om laadsessies te monitoren, factureringen te maken en de toegang te regelen.
   
 1. Schaalbaarheid: De wallboxen moeten eenvoudig kunnen worden uitgebreid om te voldoen aan de groeiende behoefte van het bedrijf aan laadstations.
blank

Wat is het maximale laadvermogen?

Terwijl privégebruikte wallboxen meestal een vermogen van 11 kW hebben, zijn er commerciële wallboxen met een vermogen van 22 kW, zodat meer voertuigen in een kortere tijd kunnen worden opgeladen. Bovendien zijn er nog krachtigere modellen met een vermogen tot 350 kW, die zijn ontworpen voor het snel opladen van elektrische bussen en vrachtwagens. Het is echter belangrijk op te merken dat het maximale vermogen niet alleen afhankelijk is van de wallbox zelf, maar ook van de elektrische installatie van het gebouw en de capaciteit van de aansluiting.

Let op: Aanmeldingsplicht voor wallboxen

Wallboxen met een vermogen van meer dan 11 kW moeten worden aangemeld bij de netbeheerder!

Hoe snel en betrouwbaar kunnen mijn bedrijfsvoertuigen worden opgeladen met een wallbox?

De snelheid van het laadproces kan niet overal hetzelfde zijn. Het hangt af van het vermogen van de wallbox, de capaciteit van de batterij in het voertuig en de technologie van het voertuig zelf. Als u wallboxen met een laadvermogen van 22 kW in uw bedrijf gebruikt en het elektrische voertuig is uitgerust met een batterij van 60 kWh, duurt het opladen ongeveer 2,5 tot 3 uur.

blank

Deze extra functies kunnen de moeite waard zijn voor commerciële wallboxen

Terwijl privé-laadstations alleen over laadcapaciteit hoeven te beschikken, zijn commerciële wallboxen vaak uitgerust met extra functies. Deze omvatten de volgende functies, die de moeite waard kunnen zijn voor verschillende toepassingen.

 • Facturatie functies
  Wallboxen kunnen worden uitgerust met een factureringssysteem om de laadkosten voor werknemers vast te leggen en te verrekenen.
 • RFID-authenticatie
  Met een RFID-kaart kunnen alleen geautoriseerde medewerkers de wallbox gebruiken.
   
 • Lastmanagement 
  Een slimme wallbox kan het stroomverbruik van individuele laadstations en het gebouw als geheel monitoren en regelen om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. 
   
 • Externe monitoring
  Een wallbox kan op afstand worden gecontroleerd om storingen snel op te lossen en onderhoud uit te voeren.
   
 • Integratie in het bedrijfsnetwerk
  Een wallbox kan worden geïntegreerd in het bedrijfsnetwerk om toegang tot de laadstations te beheren en het gebruik te monitoren.
   
 • Energiebeheer
  De wallbox kan worden geconfigureerd om bij voorkeur gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en zo de CO2-voetafdruk van het bedrijf te verminderen.

Heeft u nog meer vragen?

Kosten en subsidiemogelijkheden voor commerciële wallboxen

De kosten van een commerciële wallbox met 22 kW kunnen, afhankelijk van de gekozen functies, oplopen tot enkele duizenden euro’s. Om elektrische mobiliteit in het land te bevorderen en bedrijven in staat te stellen hun eigen oplaadinfrastructuur op te bouwen en oplaadoplossingen voor bedrijfsvoertuigen te bieden, worden regelmatig nieuwe KfW-subsidies uitgegeven. De programma’s veranderen regelmatig, dus bedrijven moeten steeds op zoek gaan naar de geldende subsidies voor het opzetten van hun eigen oplaadinfrastructuur.

Laat u adviseren door uw specialist over welke subsidies momenteel beschikbaar zijn voor het opzetten van uw eigen oplaadinfrastructuur.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod