Uw airconditioning vertoont lekkage?

Oorzaken en oplossingen bij een lekkende airconditioner

Het werkingsprincipe van een moderne airconditioner houdt in dat luchtvochtigheid zich verzamelt wanneer de lucht afkoelt. Koele lucht bevat minder vochtigheid, waardoor overtollig vocht condenseert op de koelere onderdelen. Als dit vocht echter op ongebruikelijke plaatsen optreedt, of als de airconditioner lekt, is dit een duidelijke aanwijzing voor lekkage. In dit artikel hebben we voor u samengevat wat u kunt doen als uw airconditioner lekt.

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom ontstaat er eigenlijk condenswater in de airconditioner?

Een korte blik op het functioneren van een airconditioner laat zien waarom er überhaupt condenswater ontstaat. Wanneer bijvoorbeeld een split-airconditioner wordt ingeschakeld om een kamer te koelen, wordt de warmte aan de lucht onttrokken. Deze warmte zorgt ervoor dat het koelmiddel verdampt en de warmte naar buiten wordt afgevoerd. In het buitendeel zorgt de compressor ervoor dat het koelmiddel weer samengeperst wordt, door de condensor wordt gecondenseerd en de cyclus opnieuw begint. In de koelmodus hoopt het water zich op in het binnendeel, terwijl het in de verwarmingsmodus zich in het buitendeel vormt.

Heeft u nog meer vragen?

Moderne airconditioners kunnen daarnaast niet alleen ruimtes koelen of verwarmen, maar ze onttrekken ook vocht aan de lucht. Dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Het vocht wordt als condenswater via een slang naar buiten afgevoerd. Bij een mobiele airconditioner moet deze slang via het geopende raam naar buiten worden geleid. Hierdoor werkt de koeling niet zo efficiënt als bij een split-airconditioner. Bij een split-airconditioner wordt het water via leidingen die door een muurdoorbraak worden gelegd naar buiten afgevoerd.

blank

Lekkende airconditioner: dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Als een airconditioningsysteem lekt, wijst dit meestal op een probleem zoals een lek. U moet daarom niet lang wachten, maar snel op zoek gaan naar de oorzaak van het lek en waar de vloeistof uittreedt. Hieronder vindt u meest voorkomende oorzaken waarom airconditioningsystemen lekken en informatie over wanneer reparatie nodig is.

 1. De opvangbak is vol
  Dit probleem doet zich alleen voor bij een mobiele airconditioner. Als het water in een opvangbak wordt verzameld, moet deze regelmatig worden geleegd. Als dit niet gebeurt, kan het water overlopen en de airconditioner lekken.
 2. Defecte airconditioner-condensor
  Als de condensor defect is, kan dit zich ook manifesteren door een natte plek onder het airconditioningsysteem. Waarom ontstaat er eigenlijk een defecte condensor? De condensor kan na verloop van tijd slijten. Dit merkt u doordat de koelprestaties afnemen als gevolg van gaten in de condensor. In dit geval kunt u alleen een nieuwe airconditioner-condensor installeren.
 3. Defecte slangafdichting
  Een snel op te lossen probleem met een defecte airconditioner is een kapotte afdichting van een condenswaterslang. Ook hier is materiaalvermoeidheid meestal de oorzaak. Om het probleem met het defecte airconditioningsysteem op te lossen, hoeft u alleen het ventiel te vervangen.
 4. Foutieve installatie van de condensaatwaterslang
  Een van de meest voorkomende oorzaken van lekkende airconditioners is een foutief aangelegde condensaatwaterslang. Om het koelmiddel beter te laten weglopen, moet de leiding continu aflopend zijn en mogen er geen knikken ontstaan. Hier moet al bij de installatie op worden gelet. In dit geval hoeft u het lek niet te repareren, maar hoeft u alleen de slang opnieuw uit te lijnen om een juiste afvoer te garanderen.
 5. Lekkage
  Lekkages behoren zeker tot de onaangename redenen waarom een airconditioner lekt. In het ergste geval is een onderdeel lek en lekt niet alleen condensaat, maar ook koelmiddel uit. In dit geval moet u het systeem door professionals laten repareren, die de schade snel kunnen herstellen. Vaak wordt bij de reparatie een contrastmiddel gebruikt om snel te achterhalen waar de airconditioner lekt.
blank

Waarom lekt de airconditioner in de zomer?

Als een airconditioner alleen in de zomer lekt, is deze meestal niet defect of lek. Door de hogere temperatuur in de zomermaanden ontstaat er een groter temperatuurverschil en wordt er meer condens gevormd. Moderne airconditioningsystemen laten echter geen condensatieplassen meer achter in de ruimte, omdat het condensaat via voldoende grote leidingen naar buiten wordt afgevoerd.

Condensaatpompen als oplossing voor lekkende airconditioners

Een oplossing voor een lekkend airconditioningsysteem is het gebruik van condensaatpompen. Met dergelijke pompen zijn ook grotere leidinglengtes en zelfs stijgleidingen mogelijk. Het condensaat kan eenvoudig via lange slangen worden afgevoerd naar reeds bestaande kabelgoten. Deze condensaatpompen zijn meestal klein en compact en kunnen probleemloos achteraf worden geïnstalleerd.

blank

Regelmatig onderhoud beschermt tegen defecten aan de airconditioner

Om te voorkomen dat het condenswater gaat lekken, moet het systeem regelmatig worden onderhouden. Tijdens het onderhoud controleren de technici alle belangrijke componenten zoals de compressor en de condensor, vervangen ze filters en installeren ze indien nodig nieuwe reserveonderdelen. Bovendien wordt het niveau van het koelmiddel gecontroleerd en indien nodig bijgevuld. We raden een onderhoudsinterval aan van één tot twee jaar, afhankelijk van het gebruiksniveau.

Wat zijn de reparatiekosten bij een defecte airconditioner?

De kosten voor het repareren van het airconditioningsysteem hangen af van vele verschillende factoren. Als bijvoorbeeld de compressor defect is, moet deze worden vervangen. De kosten voor de vervanging kunnen snel oplopen tot viercijferige bedragen. Als alleen een slang gerepareerd moet worden, zijn de reparatiekosten aanzienlijk lager. Als u geïnteresseerd bent in de prijzen en gebruikskosten van een airconditioner, kunt u hier meer informatie vinden. We nodigen u ook uit om gebruik te maken van onze airconditioningplanner.

U kunt ons telefonisch bereiken op +31 6 84 81 77 83 of via ons contactformulier. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze sociale media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren we regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen. We kijken ernaar uit van u te horen!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod