U wilt het stroomverbruik van uw airconditioning berekenen? Geen probleem!

Airconditioning: Bereken en controleer het stroomverbruik – zo werkt het

Bij hoge temperaturen kiezen steeds meer mensen voor een vaste airconditioning. In de eerste dagen van een hittegolf nemen de meeste mensen de situatie nog aan, maar in de tweede week van oververhitting worden alle bouwmarkten overspoeld. Al snel merkt men echter dat een mobiele airconditioning niet alleen veel stroom verbruikt, maar ook een hoog geluidsniveau met zich meebrengt en de ruimte niet gelijkmatig koelt.

Heeft u nog meer vragen?

Als u de mogelijkheid heeft, is het het beste om te kiezen voor een airconditioning van een gespecialiseerd bedrijf, die professioneel wordt geïnstalleerd. Maar hoe zit het met de elektriciteitskosten bij vast geïnstalleerde airconditioners, hoe bereken ik deze en hoe verhoudt het zich tot verschillende seizoenen? U vindt alles over dit onderwerp in onze gids!

Onderwerpen op deze pagina:

Verschillende soorten airconditioners en hun stroomverbruik

 • Monoblock-apparaten / Mobiele airconditioners

Monoblock-apparaten zijn goedkoper in de aanschaf en vereisen geen ingewikkelde installatie. In plaats daarvan zijn ze mobiel in verschillende kamers te gebruiken. Daarentegen is het stroomverbruik van de monoblock-apparaten aanzienlijk hoger, hoewel de prestaties veel lager zijn en men moet rekenen met vervelende bijwerkingen zoals een hoog geluidsniveau of een onregelmatige luchtstroom.

 • Split-airconditioning en Multi-split-airconditioning

Split-apparaten zijn duurder in de aanschaf. Daarbij komt dat u de installatie door een vakman moet laten uitvoeren. Daarentegen hebben dergelijke airconditioners een hoger koelvermogen en een veel lager stroomverbruik dan andere airconditioners. Meer over de soorten airconditioning hebben we hier geschreven.

blank

Factoren die van invloed zijn op het energieverbruik van airconditioners

Het stroomverbruik van een airconditioner is moeilijk exact te bepalen. Dat komt omdat het stroomverbruik afhankelijk is van vele factoren. Daarom kunnen de gegevens van de fabrikanten ook afwijken. U kunt nauwkeurige resultaten behalen met een energiekostenmeter of het stroomverbruik zelf berekenen. Hoe u dat doet, leggen we uit in het volgende gedeelte.

Stroomverbruik airconditioning: zo berekent u het zelf:

 1. Stroomverbruik per gebruik in uren
 2. Totale gebruikstijd per dag
 3. Dagen per jaar
 4. Stroomprijs per kilowattuur

Nadat u de gegevens heeft verzameld, gebruikt u deze in een formule:

Jaarlijkse stroomkosten = Stroomverbruik per uur x Uren per dag x Dagen per jaar x Stroomprijs per kWh
blank
 • Soort geïnstalleerde airconditioning

Er zijn veel gerenommeerde fabrikanten van airconditioners en veel verschillende uitvoeringen van alle apparaten. Ze hebben allemaal een verschillend elektrisch vermogen dat past bij wat optimaal is voor de woonomstandigheden van de gebruikers.

 • Bedrijfsuren en prestaties van het airconditioningstoestel

Men mag niet vergeten dat de gebruikstijd van een airconditioner van cruciaal belang is. Koelt u alleen bepaalde kamers in de zomer of verwarmt u ook in de winter met een split-airconditioner? Hoe langer de airconditioning in gebruik is, hoe hoger het stroomverbruik natuurlijk zal zijn.

Er zijn producten met verschillende energie-efficiëntie (bijvoorbeeld energie-efficiëntieklasse A, B, enz.) en een verscheidenheid aan verschillende apparaten met verschillende koelvermogens en stroomverbruik. We adviseren u graag, zodat we de best mogelijke uitrusting voor uw woonomstandigheden kunnen vinden.

 • Verschil in buitentemperatuur en binnentemperatuur

Het temperatuurverschil van de geklimatiseerde ruimte mag niet te laag zijn en moet maximaal 6 °C onder de buitentemperatuur liggen. Het voordeel hiervan is dat je verkoudheden, die kunnen optreden vanwege een groot temperatuurverschil, kunt voorkomen en dat er door het lagere verbruik minder stroomkosten zijn.

 • Aantal geïnstalleerde eenheden en aantal personen in de ruimte

Een belangrijke factor is het aantal binneneenheden dat is geïnstalleerd. De grootte van de ruimte en het aantal personen dat zich daarin bevindt, zijn van groot belang. Als u grote ruimtes heeft en meerdere personen in huis zijn, moet het koelvermogen dienovereenkomstig worden aangepast om een ongelijkmatige koeling van de ruimte te voorkomen.

Heeft u nog andere vragen?

Tips om de stroomkosten te verlagen en te optimaliseren

 • Koel de kamers maximaal 6°C onder de buitentemperatuur.
 • Tijdens de maanden waarin de airconditioning niet wordt gebruikt, kunt u het apparaat loskoppelen van de stroom. Hiermee voorkomt u kosten in de stand-by-modus.
 • Zorg ervoor dat de verwarmingsfunctie bij split-apparaten is uitgeschakeld.
 • Laat uw airconditioning regelmatig onderhouden om ervoor te zorgen dat deze naar behoren functioneert.
 • Houd bij gebruik van het airconditioningstoestel deuren en ramen zo veel mogelijk gesloten.
 • Zorg ervoor dat er niet te veel zonlicht door de ramen naar binnen dringt.
 • Laat de airconditioning professioneel installeren om een optimale luchtstroom te garanderen.
 • Kies bij de aankoop al voor een energiezuinige airconditioning. Deze apparaten zijn mogelijk iets duurder in de aanschaf, maar hebben over het algemeen een lager stroomverbruik dan andere apparaten.
blank

Heeft u ook gekozen voor een airconditioning?

Neem gerust contact met ons op om een airconditioning volgens uw wensen door ons te laten monteren en installeren. Onze vriendelijke klantenservice en goed opgeleide vakmensen hebben de nodige knowhow om de beste oplossing voor uw huis aan te passen. Als merkonafhankelijk bedrijf hebben we een breed scala aan verschillende merkapparaten tot onze beschikking!

Wij zijn een vakbedrijf en beschikken over gedegen expertise waar u altijd van zult profiteren. U kunt ons bereiken via ons contactformulier of telefonisch. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijk nieuws en aanbiedingen. We horen graag van u!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod