Hoe hoog is het geluidsniveau van airconditioning echt?

De Geluidsniveaus van Airconditioners: Begrijpen, Meten en Verminderen van Geluidsoverlast

Het geluidsniveau van een airconditioner is een belangrijk selectiecriterium bij de aankoop, omdat niemand problemen wil veroorzaken met de buren en ook een aangenaam klimaat in hun eigen kamers wil creëren. Zowel de buitenunit, die meestal aan de gevel van een gebouw is geïnstalleerd, als de binnenunits van split airconditioningsystemen produceren geluid. Draagbare airconditioners werken nog luidruchtiger. Zodat noch u, noch de buurt wordt gestoord door geluid, let bij de aankoop van de airconditioner zeker op het opgegeven geluidsniveau. Het goede nieuws is: moderne airconditioners werken zeer stil en kunnen zelfs ’s nachts draaien zonder dat het luid is. Hoe luid airconditioners echt zijn en wat u moet overwegen met betrekking tot het geluidsniveau van airconditioners bij aankoop, hebben we samengevat in dit artikel.

Onderwerpen op deze pagina:

Wat betekent “luid” voor een airconditioner?

Of iets als luid wordt ervaren of niet, hangt af van het persoonlijke geluidsgevoel. Wat de een als storend ervaart, merkt de ander misschien niet eens op. Om geluid meetbaar te maken, bestaan er referentiewaarden. Over het algemeen wordt het geluid gemeten in decibel dB(A). Met de volgende referentiewaarden kunt u zich een beeld vormen van welk geluidsdrukniveau geassocieerd kan worden met welke geluiden:

 • 10 – ademen, ritselend blad
 • 20 – tikken van een horloge (pols horloge)
 • 30 – fluisteren
 • 40 – zachte muziek, rustige woonstraat
 • 50 – gebruikelijke geluiden in het appartement, regen
 • 55 – normaal gesprek
 • 60 – groepsgesprek, televisie
 • 70 – stofzuiger, lopende kraan
 • 80 – kantinerumoer, ruziegesprek

Arbeidsbescherming staat decibelwaarden toe tot een drempel van 60dB. Tot ongeveer 35dB is geconcentreerd werken probleemloos mogelijk.

blank

Waarom produceren airconditioners überhaupt een geluidsniveau?

Moderne split-airconditioningsystemen bestaan uit een buiteneenheid en een of meerdere binneneenheden die met elkaar verbonden zijn door koelmiddelleidingen. Binnen deze kringloop draait het koelmiddel rond en verandert het voortdurend zijn aggregatietoestand van vloeibaar naar gasvormig en weer terug. In de binneneenheden zijn ventilatoren ingebouwd, die de lucht in de kamer aantrekken om deze te ruilen tegen de geklimatiseerde lucht.

Het grootste deel van de techniek bevindt zich echter in de buiteneenheid, zodat u in het huis niet blootgesteld wordt aan onnodig geluid door uw split-airconditioner. De compressor en de ventilator zijn de onderdelen die het meeste geluid produceren in de buiteneenheid. Het is des te belangrijker om een optimale locatie voor het buitentoestel te vinden, zodat de buren niet gestoord worden.

Heeft u nog meer vragen?

Wat zijn de wettelijke voorschriften voor het geluidsniveau van airconditioners?

Er zijn wettelijke voorschriften voor de installatie van het buitentoestel naast het huis, zodat de buurman niet lijdt onder permanente geluidsoverlast. Wie een buitentoestel op zijn eigen grond plaatst, moet een minimale afstand van 3 meter tot de perceelgrens aanhouden.

In zuivere woonwijken is overdag een geluidsoverlast van maximaal 50 dB(A) en ’s nachts 35 dB(A) toegestaan. Het meetbare geluid aan de grens van het perceel met de buren mag dus deze limiet niet overschrijden. In algemene woon- en kleinschalige woonwijken is de maximale belasting ’s nachts 40 dB(A) en overdag 55 dB(A). Ook de locatie van de buitenunit moet in overweging worden genomen. Want in geval van geschil wordt het geluidsniveau niet gemeten aan de grens van het perceel, maar ongeveer een halve meter van het slaapkamerraam van de buren. Hier mag de airconditioning vooral ’s nachts niet storen bij een open raam. Mocht dit toch het geval zijn, dan kan de buurman juridische stappen ondernemen en u dwingen om de afstand van de buitenunit tot het perceel te vergroten.

Split-airconditioningsystemen hebben meestal een vergunning nodig

Terwijl mobiele airconditioners niet vergunningplichtig zijn, is de installatie van een buitenunit een bouwkundige verandering. Degenen die in een gemeenschap van eigenaren of als huurder wonen, moeten daarom eerst de toestemming van de verhuurder krijgen.

blank

Hoe luid zijn moderne airconditioners op de markt?

Het geluidsniveau van een airconditioner hangt af van verschillende factoren. Het grootste verschil zit in het ontwerp. Het maakt een groot verschil of het een split airconditioner of een monoblock airconditioner is. Mobiele airconditioners zijn over het algemeen luider dan split of multisplit airconditioners, omdat alle technologie in één unit is ingebouwd, terwijl bij split airconditioners de centrale technische componenten worden uitbesteed naar de buitenunit.

 • Monoblock-toestellen (Mobiele airconditioners)
  Mobiele airconditioners worden over het algemeen als luid beschouwd, omdat ze heel anders zijn ontworpen dan een split ventilatiesysteem. Zowel de compressor als de ventilatoren zijn ingebouwd in één model. Daarom is de monoblock airconditioner (mobiele airconditioners) veel luider in vergelijking met split apparaten. Het is zeldzaam om een mobiele airconditioner te vinden die stiller is dan 50 dB tijdens gebruik. Een ander nadeel van mobiele airconditioners is dat ze minder energie-efficiënt zijn. Het condenswater dat ontstaat, moet door een slang uit het open raam worden geleid. Daarom is de prestatie of het koelvermogen van een mobiele airconditioner in de kamer niet vergelijkbaar met multisplit systemen. Een deel van de opgewekte energie wordt altijd uit het raam afgevoerd.
 • Multisplit-airconditioner
  Zowel wat betreft koeling als geluidsisolatie zijn multisplit-airconditioners veruit superieur aan mobiele apparaten. Het geluidsniveau moet hier zowel voor de binneneenheden als voor de buitenapparatuur in overweging worden genomen. Airconditioners met energiezuinige invertertechnologie bereiken vaak slechts een laag geluidsniveau van 20 dB in de kamer. Dit is erg stil in vergelijking met mobiele airconditioners. De buiteneenheden van de airconditioners bereiken meestal tussen de 40 en maximaal 60dB. Ze koelen ook verreweg beter dan mobiele airconditioners. Ondanks de beste koelprestaties kan de buurman ’s nachts zijn raam openen zonder dat hij gestoord wordt door het geluid van de airconditioner.

Veel moderne airconditioners hebben een geïntegreerde fluistermodus. U kunt deze inschakelen als u ’s nachts wilt slapen of geconcentreerd wilt werken. De fabrikant Daikin is een van de marktleiders voor stille airconditioners. Het produceert airconditioners met uitstekende koelcapaciteit, die gemiddeld niet luider zijn dan 49 decibel (afhankelijk van het vermogen). De binnenunits liggen tussen de 19 en 46 decibel. Let bij de aankoop van uw nieuwe airconditioner dus niet alleen op het EU-energielabel, maar altijd ook op de decibelvermelding. Meer over de soorten airconditioning hebben we hier geschreven.

blank

Welke mogelijkheden zijn er om het geluid van airconditioners te verminderen?

Heeft u problemen met de buren, de verhuurder omdat uw airconditioningsysteem te luidruchtig is? Dan zijn er nog steeds enkele mogelijkheden om extra geluidsisolatie aan te brengen. Een oplossing biedt een speciale geluidsisolerende kap waarmee effectieve geluidsisolatie kan worden bereikt. Afhankelijk van de locatie en het model kunt u het geluidsniveau met zo’n kap met maximaal 15 dB verminderen.

Heeft u nog meer vragen?

Daarnaast kunt u ook dempers kopen. Speciale buisdempers verminderen het geluid en de trillingen in de leidingen bij airconditioning & ventilatie. Deze dempers zijn voorzien van een geluidsisolerende laag die het geluid in het appartement of huis merkbaar vermindert.

We adviseren u graag!

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over klimaatbeheersing. Onze vriendelijke klantenservice staat voor u klaar met raad en daad. Bel hiervoor gerust onze klantenservice of gebruik onze online airconditioning planner en ontvang een individuele offerte afgestemd op uw behoeften.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod