Klimaatregeling Dimensionering: De optimale koelcapaciteit voor uw gebouw

Klimaatregeling Dimensionering: De optimale koelcapaciteit voor uw gebouw

Om ervoor te zorgen dat klimaatregelingssystemen de gewenste prestaties leveren en een comfortabel binnenklimaat kunnen creëren, moeten ze correct gedimensioneerd zijn. Maar hoe wordt de dimensionering van het klimaatsysteem correct berekend, en wat gebeurt er als het systeem over- of ondergedimensioneerd is?

Onderwerpen op deze pagina:

Waarom is een correcte dimensionering van het klimaatregelingssysteem zo belangrijk?

De juiste dimensionering van het klimaatregelingssysteem is zeer belangrijk, omdat dit een grote invloed heeft op de prestaties en energie-efficiëntie van het systeem. Een te kleine klimaatregeling zal niet voldoende zijn om de kamertemperatuur op het gewenste niveau te brengen, terwijl een te grote installatie onnodig hoge energiekosten met zich meebrengt en niet efficiënt werkt.

Een ondergedimensioneerd klimaatregelingssysteem moet langer en met meer energie werken om het gewenste comfortniveau te bereiken, wat resulteert in een hoger energieverbruik. Een overgedimensioneerd systeem zal daarentegen de ruimte snel koelen, maar zal ook vaak aan en uit schakelen, wat leidt tot frequente starts en stops, waardoor het energieverbruik toeneemt en de levensduur van het systeem wordt verkort.

blank

Voordelen van een optimale dimensionering van klimaatregelingssystemen

 • Efficiënte prestaties
  Een correct gedimensioneerd klimaatregelingssysteem werkt efficiënter en kan snel het gewenste comfortniveau bereiken zonder onnodig energie te verspillen.
 • Lagere operationele kosten
  Door uw klimaatregelingssysteem optimaal te dimensioneren, kunt u energie besparen en dus de operationele kosten verlagen.
 • Langere levensduur
  Goed gedimensioneerde klimaatregelingssystemen worden niet overbelast en hebben daardoor een veel langere levensduur.

Bovendien kan een correct gedimensioneerd klimaatregelingssysteem een gelijkmatige temperatuur in de ruimte garanderen en zo voor meer comfort zorgen. Meer leest u hier.

Heeft u nog meer vragen?

Welk klimaatregelingssysteem is geschikt voor mijn ruimte?

In principe heeft u de keuze uit drie soorten klimaatsystemen die u kunt gebruiken voor particuliere of commerciële ruimtes.

blank

Mobiele klimaatregelingssystemen: Deze systemen worden ook wel monoblock-klimaatregeling genoemd, omdat alle componenten in één enkel apparaat zijn geïntegreerd. Omdat mobiele klimaatregelingssystemen alleen de ruimte kunnen koelen waarin ze zich bevinden, is hun functionaliteit beperkt. Een aanzienlijk nadeel van mobiele klimaatregelingssystemen is dat het gevormde condenswater moet worden afgevoerd via een afvoerslang die door een open raam wordt geleid. Dit vermindert aanzienlijk de efficiëntie van monoblock-airconditioners in vergelijking met split-systemen. Mobiele klimaatregelingssystemen zijn ook alleen geschikt voor kleinere ruimtes.

Single-split klimaatregelingssystemen: In tegenstelling tot mobiele klimaatregelingssystemen behoren single-split klimaatregelingssystemen tot de centrale klimaatregelingssystemen. Ze bestaan uit twee eenheden – het binnendeel en het buitendeel – die met elkaar verbonden zijn door koelleidingen en zo een koelcircuit creëren. De meeste split-klimaatregelingssystemen kunnen zowel koelen als verwarmen. Het koelmiddel wordt binnen het circuit getransporteerd en verandert daarbij van aggregatietoestand. Het verdampt door de aangezogen warme lucht in de ruimte, wordt gasvormig geleid door de compressor, gekoeld door een ventilator en uiteindelijk weer vloeibaar gemaakt.

Multisplit klimaatregelingssystemen: De werking van een multisplit klimaatregelingssysteem lijkt op die van een single-split systeem. Het verschil is echter dat bij een multisplit klimaatregelingssysteem meerdere binneneenheden met de buiteneenheid kunnen worden verbonden. Dit maakt het mogelijk om meerdere ruimtes met verschillende koelvermogens te koelen met behulp van één enkel klimaatregelingssysteem.

Als u niet zeker weet welk klimaatregelingssysteem het meest geschikt is voor uw ruimte, vraag dan deskundig advies bij Klivatec. Het bedrijf biedt een allesomvattende service van advies en installatie tot onderhoud en reparatie van klimaatregelingssystemen

blank

Hoe bereken ik de juiste koelcapaciteit voor mijn klimaatregelingssysteem?

Bij het plannen van klimaatregelingssystemen moet u ervoor zorgen dat het berekende koelvermogen van het systeem overeenkomt met de specifieke eisen en behoeften van de ruimte. Niet elk klimaatsysteem is even geschikt voor elke toepassing. Een belangrijke parameter bij het dimensioneren van een klimaatsysteem is de koellast.

Wat is de koellast en hoe wordt deze berekend?

De koellast verwijst naar de hoeveelheid koeling die nodig is om een ruimte af te koelen naar een bepaalde temperatuur en deze op dat niveau te houden. Het wordt meestal uitgedrukt in kW (kilowatt) of BTU/h (britse thermische eenheid per uur).

Een te lage koellast betekent dat het klimaatregelingssysteem niet in staat is om de ruimte voldoende te koelen, terwijl een te hoge koellast betekent dat het systeem onnodig veel energie verbruikt en hogere operationele kosten met zich meebrengt. Een nauwkeurige berekening van de koellast helpt bij het kiezen van het juiste klimaatregelingssysteem, het optimaal plaatsen van de luchtuitlaten en het controleren van de energie-efficiëntie van het systeem.

Factoren die de koellast en dimensionering van klimaatregelingssystemen beïnvloeden

 • Ruimtegrootte
  Het volume van de ruimte wordt bepaald door de lengte, breedte en hoogte ervan. Klimaatregelingssysteemfabrikanten geven individueel aan voor welk ruimtevolume hun systemen geschikt zijn.
 • Isolatie
  Houd rekening met de kwaliteit van de isolatie van de ruimte, aangezien een slecht geïsoleerde ruimte meer koelvermogen nodig heeft.
 • Zonnestraling
  Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht en de grootte van de raamoppervlakken die de ruimte binnenkomen, aangezien dit de binnentemperatuur kan beïnvloeden.
 • Aantal personen
  Houd rekening met het aantal mensen dat zich normaal gesproken in de ruimte bevindt, omdat elke persoon extra warmte afgeeft die door het klimaatregelingssysteem moet worden afgevoerd.
 • Elektrische apparaten
  Zijn er elektrische apparaten in de te koelen ruimte die warmte genereren en daarmee de koellast verhogen?
 • Open doorgangen
  Zijn er open doorgangen naar aangrenzende kamers?

Tip: Laat de dimensionering van uw klimaatregelingssysteem altijd uitvoeren door een vakbedrijf. Serviceaanbieders zoals Klivatec hebben voldoende ervaring.

blank

Houd ook rekening met de fabrikant bij het plannen van het klimaatregelingssysteem

Om een klimaatsysteem correct te dimensioneren, is ook de keuze van de fabrikant van belang, omdat elke fabrikant verschillende componenten in zijn systemen gebruikt die op hun beurt invloed hebben op de prestaties.

Daikin klimaatregelingssystemen staan bekend om hun hoge energie-efficiëntie. Mitsubishi klimaatregelingssystemen hebben zeer geavanceerde functies, zoals functies tegen tocht of de hyperverwarmingstechnologie, terwijl LG-systemen zeer krachtige functies hebben op het gebied van luchtreiniging. Vakbedrijven hebben een gedetailleerd overzicht van de voordelen en nadelen van de verschillende fabrikanten en kunnen u deskundig adviseren. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

Hoe u split-klimaatregelingssystemen correct dimensioneert: zo werkt het

Om fouten bij het plannen van klimaatregelingssystemen te voorkomen, moet u alle genoemde factoren in overweging nemen die zowel de prestaties als de energie-efficiëntie van het systeem beïnvloeden. Het is raadzaam om expertadvies in te winnen, omdat zelfs kleine fouten in de planning kunnen leiden tot verkeerde beslissingen.

Voor een ruwe planning kunt u de volgende vuistregel hanteren:

Ongeveer 30 watt koelvermogen is vereist per kubieke meter ruimte.

Als de ruimte 5 bij 7 meter groot is en 3 meter hoog, is het volume van de ruimte 105 m³. Vermenigvuldig dit resultaat met 30 watt en u krijgt een vereist vermogen van 3150 watt. Deze waarde dient als ruwe richtlijn bij het kopen van uw klimaatregelingssysteem.

blank

De juiste dimensionering voor klimaatregelingssystemen voor verwarming

Als u op zoek bent naar een klimaatregelingssysteem dat zowel kan koelen als verwarmen, moet u naast de koellast ook de verwarmingslast correct berekenen. De verwarmingslast van een ruimte verwijst naar de hoeveelheid warmte-energie die nodig is om een ruimte op een bepaalde temperatuur te verwarmen en deze op dat niveau te houden. Hierbij worden weer dezelfde voorwaarden in overweging genomen, zoals de grootte van de ruimte, de isolatie, het aantal ramen en deuren, het aantal mensen, de elektrische apparaten en de buitentemperatuur.

Een ruwe vuistregel zegt dat u voor een goed geïsoleerd appartement met normale ramen en een plafondhoogte van ongeveer 2,5 meter ongeveer 100 watt per vierkante meter woonoppervlak kunt rekenen. Het is echter ook hier raadzaam om een vakbedrijf zoals Klivatec in te schakelen voor de berekening van de verwarmingslast om de optimale dimensionering van het klimaatregelingssysteem te bepalen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod