Klimaatregeling als Verwarming: Kan dat?

De klassieke functie van een airconditioning: Hoe het werkt

De traditionele functie van een airconditioning is om ruimtes te koelen op hete dagen en ze op een aangename temperatuur te brengen. Moderne airconditioners kunnen echter ook als verwarming worden gebruikt en de lucht verwarmen. Hoe zo’n verwarmingssysteem werkt en welke airconditioners ook een verwarmingsfunctie hebben, hebben we in deze gids samengevat.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Met welke airconditioning kan men in de winter verwarmen?

Moderne split-airconditioners werken volgens het principe van een warmtepomp. Hierbij wordt warmte van de ene plaats naar de andere gebracht via een koelmiddel – hetzij van binnen naar buiten of omgekeerd. Een split-airconditioning bestaat uit een binnen- en een buiteneenheid, die met elkaar verbonden zijn via koelmiddelleidingen. Als u een airconditioner wilt kopen die u het hele jaar door kunt gebruiken en in de winter ook als klassieke verwarming kunt gebruiken, dan maakt u met een airconditioner met geïntegreerd verwarmingssysteem de juiste keuze.

Deze klimaatsystemen zijn puur technisch in staat om in het koude seizoen nog warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen, zelfs bij zeer lage temperaturen, en daarmee ruimtes te verwarmen. Zelfs bij temperaturen tot -20 graden buiten, levert de lucht nog voldoende warmte om een ruimte op de gewenste temperatuur te brengen.

blank

Verwarmen met airconditioning: Dit zijn de voordelen

 • Hoge Efficiëntie:
  In plaats van naast de normale verwarming nog een airconditioner te installeren, heeft u met moderne airconditioners slechts één enkel systeem nodig. U kunt er ook op een zinvolle en efficiënte manier de oude gas- of olieverwarming mee vervangen. Met een airconditioner verwarmt u zelfs bij vriestemperaturen efficiënt.
 • Snelle Verwarming:
  De ruimte bereikt snel de gewenste temperatuur. Ook grote ruimtes kunnen snel en efficiënt worden verwarmd met moderne airconditioners.
 • Optimaal Binnenklimaat:
  De lucht in de kamer wordt niet alleen efficiënt op de juiste temperatuur gebracht. Moderne split-systemen kunnen de lucht ook ontvochtigen en vrijmaken van ziektekiemen.
 • Bijzonder Duurzaam:
  Een airconditioner met verwarmingsbedrijf bespaart grondstoffen. Omdat het elektrisch wordt aangedreven, kunt u het ook combineren met een fotovoltaïsch systeem en de benodigde elektriciteit zelf opwekken. Dit verlaagt ook op de lange termijn uw stroomverbruik en daarmee de verwarmingskosten.
 • Hoog Comfort:
  Uw split-airconditioning kan comfortabel worden bediend – hetzij met een afstandsbediening, via een app of spraakbesturing. Moderne systemen zijn ook erg stil in gebruik en leiden de luchtstroom zo dat er geen onaangename tocht ontstaat.

Met een modern airconditioningsysteem hoeft u slechts één keer te investeren in de aankoop en installatie. U kunt ook met een zeer lage

blank

Welke airconditioning verwarmt het beste?

Het beste voor verwarming is een lucht-lucht airconditioning, die de benodigde warmte uit de omgevingslucht haalt. Bij dit klimaatsysteem is ook de installatie eenvoudiger. U heeft alleen buitenruimte nodig voor de buiteneenheid. Andere systemen, die als energiebron grondwater of de bodem gebruiken, zijn gecompliceerder en dus duurder om te installeren. Er moeten ofwel bronnen worden gebouwd of aardcollectoren of aardsondes in de grond worden gebracht, waarvoor ook de nodige vergunningen moeten worden verkregen. Het is altijd aan te raden om de benodigde stroom zelf op te wekken via collectoren op het dak, om het stroomverbruik in huis te verminderen. Lees hier meer.

Hoe efficiënt is het verwarmen met de airconditioning?

Hoe zinvol verwarmen met een modern klimaatsysteem kan zijn, hangt af van verschillende factoren. In de overgangsperiode zijn deze apparaten bijzonder geschikt als verwarming, omdat de benodigde verwarmingsenergie nog erg laag is, maar er nog veel warmte in de omgevingslucht aanwezig is. In de meeste gevallen wordt het klimaatsysteem gebruikt als aanvulling op de conventionele verwarming. Op deze manier kan het verwarmingsseizoen met minstens een maand worden verlengd.

Hoeveel het verwarmen met split- en multisplit-klimaatsystemen precies kost, is niet in algemene termen te zeggen. Ook hoeveel stroom wordt verbruikt hangt af van het model en de intensiteit van het gebruik.

blank

Hoe werkt het verwarmen met een split-klimaatsysteem?

Wanneer de temperaturen in de winter dalen, is het des te aangenamer om in een warm huis te komen. Niet met elk klimaatsysteem kunt u automatisch verwarmen. Het is belangrijk dat het systeem een omkeerbare werking toestaat, dat wil zeggen dat de koelmiddelcyclus ook kan worden omgekeerd. Als u in de winter bij kou met uw split- of multisplit-klimaatsysteem wilt verwarmen, wordt de warmte onttrokken aan de buitenlucht, het grondwater of de bodem. Dit werkt zelfs bij zeer koude buitenlucht of bij temperaturen onder het vriespunt. De gewonnen warmte wordt via een warmtewisselaar overgedragen aan een koelmiddel, dat vervolgens via koelmiddelleidingen naar de binneneenheid wordt getransporteerd. Op deze manier gebruikt u uw klimaatsysteem als verwarming in de winter. Meestal is het heel eenvoudig om over te schakelen van koel- naar verwarmingsmodus en de cyclus om te draaien.

Wanneer kun je verwarmen met een airconditioning?

Het is niet onbeperkt mogelijk om met een klimaatsysteem ruimtes efficiënt te verwarmen. Zelfs als het systeem zelf nog bij zeer lage temperaturen verwarmt, komt het uiteindelijk tegen zijn grenzen aan. Wanneer deze worden bereikt, verschilt van model tot model. De fabrikanten geven telkens aan tot welke temperaturen een verwarmingsmodus nog zinvol is. Als de temperaturen zeer sterk dalen, kan de conventionele verwarming zinvoller zijn. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een airconditioner, nodigen we je uit om onze airconditioningplanner te gebruiken.

Vooral een split-klimaatsysteem is effectief om te verwarmen in de overgangsperiode. Wanneer de buitentemperaturen in het voorjaar en de herfst nog erg mild zijn, kunt u uw kamers aangenaam tempereren met de omgevingswarmte, zonder de verwarmingskosten op te drijven. Bedenk ook: Met een split-apparaat kunt u niet het hele huis, maar slechts één kamer in de winter verwarmen. Als u kiest voor een multisplit-klimaatsysteem met meerdere binnenunits, kunt u ook meerdere kamers ermee klimatiseren.

blank

Is airconditioning de moeite waard in een oud gebouw?

Wie energiezuinig wil renoveren en achteraf een klimaatsysteem wil inbouwen, moet vooraf enkele zaken overwegen. De efficiëntie van een split-klimaatsysteem dat als verwarming wordt gebruikt, hangt af van drie factoren:

 • Het apparaat
 • De isolatie van het gebouw
 • De buitentemperatuur

Zodat de warme lucht die het klimaatsysteem produceert ook effectief voor verwarming kan worden gebruikt, moeten de muren geïsoleerd zijn en deuren en ramen zo dicht mogelijk zijn. Anders ontsnapt de warmte te snel weer en is het klimaatsysteem als verwarming niet effectief genoeg. Bovendien moet de airconditioning idealiter worden gecombineerd met een vloerverwarming. Op deze manier kan de temperatuur snel en gelijkmatig in de ruimte worden verdeeld. Het is niet altijd zinvol om oude radiatoren in een oud gebouw te vervangen. Als er bijzonder grote radiatoren in de oude ruimtes zijn geïnstalleerd, kan dit ook voldoende zijn. In elk geval is het ook in een oud gebouw zinvol om de voor het klimaatsysteem benodigde elektriciteit te genereren via een zonne-installatie.

Blijf vrijblijvend met ons in contact via onze sociale media-kanalen zoals Instagram of Facebook. Op deze kanalen informeren wij regelmatig over belangrijke nieuwtjes en aanbiedingen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod