Industriële airconditioning: geavanceerde technologie voor het koelen van grote hallen en productiefaciliteiten

Industriële airconditioning: geavanceerde technologie voor het koelen van grote hallen en productiefaciliteiten

Een industriële airconditioning is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van commercieel gebruikte ruimtes. Vooral in de productie en opslag zijn er hoge eisen aan de temperatuur en luchtvochtigheid om optimale klimatologische omstandigheden voor het productieproces te creëren. Vaak zijn individuele componenten in het productieproces gevoelig voor vochtigheid, te hoge of te lage temperaturen. Ook voor medewerkers moet er een aangenaam werkklimaat zijn om ervoor te zorgen dat ze gezond en productief blijven. Hier kan een speciale airconditioning met een hoog koelvermogen voor de industrie de beste omstandigheden bieden.

Onderwerpen op deze pagina:

Voor welke branches zijn speciale koeloplossingen met een hoog koelvermogen nodig?

Overal waar zeer grote ruimtes of hallen moeten worden gekoeld, is industriële koeling onmisbaar. Vooral in de productiesector ontstaat warmte door het werk van machines, die zo snel mogelijk moet worden afgevoerd. Anders hopen warmte en vocht zich op, wat op zijn beurt kan leiden tot het uitvallen van de installaties en ondraaglijke werkomstandigheden voor de medewerkers.

Industriële airconditioning wordt gebruikt in de volgende branches:

 • Papierproductie (drukkerijen)
 • Voedselverwerking
 • Kunststofverwerking
 • Machinebouw
 • Serverruimtes
 • Ruimtes met gevoelige meettechniek
 • Productie met hoge snelheden of energiestromen

In al deze sectoren wordt tijdens het dagelijkse werk warmte gegenereerd door machines, wat zowel voor mensen als machines een uitdaging vormt. Om het product niet te beschadigen, de prestaties van de productieapparatuur op peil te houden en de beste omstandigheden voor het productieproces te creëren, zijn er speciale klimaatsystemen beschikbaar voor de industrie bij gespecialiseerde bedrijven zoals Klivatec.

blank

Welke airconditioningsystemen zijn het meest geschikt voor productie en fabricage?

Voor kleinere ruimtes zijn zogenaamde monoblock-systemen voldoende, die kleinere ruimtes zoals een serverruimte of personeelsruimtes kunnen koelen. Als het gaat om een klimaatsysteem met een hoog koelvermogen voor een hele hal, dan zijn split-airconditioners de juiste keuze. Deze koelsystemen voor de industrie bestaan uit een buiteneenheid en verschillende binneneenheden die met elkaar zijn verbonden door een koelcircuit. Via de binneneenheid wordt de warmte uit de ruimte naar de buiteneenheid en vervolgens naar buiten afgevoerd. Meer leest u hier.

Koude-waterkoeling voor grote gebouwen en machines

Een alternatieve industriële koelinstallatie is de koude-waterkoeling, die bestaat uit een koelwatercircuit. Dit systeem wordt gebruikt om grote machines en industriële installaties te koelen en daarbij de warmte ook over grotere afstanden snel af te voeren. In tegenstelling tot andere airconditioners is de koude-waterkoeling geen directe verdamper. In plaats daarvan gebruikt het water als natuurlijk koelmiddel om een nauwkeurige proceskoeling te waarborgen.

Heeft u nog meer vragen?

Hoe werkt een industriële airconditioning en hoe kan deze worden toegepast?

Een industriële airconditioning werkt in principe vergelijkbaar met een conventionele split- of multi-split-airconditioning voor particulier gebruik. Het verschil is echter dat deze is ontworpen voor gebruik in grotere ruimtes of zelfs hele gebouwen, productie- of opslaghallen, en daarom een veel hoger koelvermogen moet hebben.

De werking van een industriële airconditioning kan worden onderverdeeld in deze 4 stappen:

 1. Koelmiddelcircuit
  De industriële airconditioning werkt met een gesloten koelmiddelcircuit dat ervoor zorgt dat het koelmiddel tussen de verschillende componenten circuleert. Het koelmiddel heeft de eigenschap te verdampen bij lage temperatuur en te condenseren bij hogere temperatuur.
   
 1. Verdamping
  In de verdamper-eenheid wordt het vloeibare koelmiddel verdampt en onttrekt daarbij warmte aan de lucht in de ruimte. De verdampte vloeistof wordt vervolgens naar de compressor geleid.
 1. Compressie
  In de compressor wordt het gasvormige koelmiddel gecomprimeerd, waardoor het opwarmt. Het verwarmde koelmiddel wordt vervolgens naar de buiteneenheid geleid.
 1. Condensatie
  In de buiteneenheid wordt het verwarmde koelmiddel door de condensator-eenheid geleid en daar weer afgekoeld en gecondenseerd. Vervolgens wordt het koelmiddel terug naar de verdamper-eenheid geleid om de cyclus opnieuw te starten.
blank

Airconditioningsystemen met scroll-compressoren voor industriële installaties

Veel koelsystemen voor de industrie zijn uitgerust met een scroll-compressor. Dit is een soort compressor die bestaat uit twee spiraalvormige elementen die in elkaar grijpen en ronddraaien. Een spiraal is stationair en de andere spiraal roteert eromheen. Door de beweging van de spiraalvormige elementen wordt het gas of de vloeistof die door de compressor wordt geleid, gecomprimeerd en de druk verhoogd.

Scroll-compressoren hebben in vergelijking met andere soorten compressoren zoals zuiger- of schroefcompressoren verschillende voordelen. Ze zijn zeer betrouwbaar, stil en trillingsarm. Bovendien hebben ze een hogere efficiëntie en een langere levensduur.

Dit zijn de beste koeloplossingen voor industriële bedrijven

Er zijn enkele fabrikanten die zich hebben gespecialiseerd in airconditioningsystemen voor proceskoeling. De apparaten werken betrouwbaar, energiebesparend en kunnen zelfs in zeer grote ruimtes en hallen hun maximale prestaties leveren.

Geschikte klimaatsystemen voor proceskoeling zijn verkrijgbaar bij deze fabrikanten:

 • Colt  
 • Mitsubishi 
 • Daikin 
 • ACR 
 • Carrier 
 • MTA 

Bij het kiezen van een geschikt klimaatsysteem voor productie en fabricage is het raadzaam om de hulp in te roepen van een deskundig airconditioningbedrijf zoals Klivatec. Dit bedrijf biedt een complete service, van advies en selectie van een geschikte koeloplossing, tot installatie en inbedrijfstelling, en indien nodig onderhoud en reparatie. Meer leest u hier.

blank

Hoe hoog is het onderhoudsniveau van een industriële airconditioning?

Over het algemeen vereisen industriële airconditionings regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en optimale prestaties leveren. De onderhoudsintervallen kunnen variëren afhankelijk van het systeem en de bedrijfsomstandigheden, maar doorgaans wordt jaarlijks onderhoud aanbevolen.

Enkele van de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden omvatten:

 • Reiniging van filters, verdampers en condensor spoelen
 • Controle van het koelmiddelniveau en leidingen op lekkages
 • Controle en reiniging van ventilatoren en ventilatormotoren
 • Controle van regelingen en veiligheidsvoorzieningen
 • Smering van lagers en riemen

Het is belangrijk dat deze onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd door gekwalificeerd en ervaren personeel om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en efficiënt blijft werken. Verwaarloosd onderhoud kan leiden tot energieverlies, hogere operationele kosten, vroegtijdige storingen en veiligheidsrisico’s.

blank

Wat kosten koeltechnische oplossingen voor de industrie?

De kosten van een industriële airconditioning zijn afhankelijk van talrijke factoren, zoals de grootte van het systeem, het type gebruikte componenten en de complexiteit van de installatie. Klivatec biedt uitgebreide oplossingen aan en maakt graag een individuele offerte op basis van uw wensen en behoeften. Met onze handige airconditioner-configurator kunt u bovendien heel gemakkelijk een persoonlijke offerte maken voor uw klimaatoplossing.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod