In de winter verwarmen met een airconditioning

Airconditioning gedurende alle seizoenen: De werking van een modern airconditioningsysteem

De klassieke functie van een airconditioning is het koelen van kamers op warme dagen en ze op een aangename temperatuur brengen. Moderne airconditioners kunnen echter ook als verwarming worden gebruikt en de lucht verwarmen. Hoe zo’n verwarmingssysteem werkt en welke airconditioners ook een verwarmingsfunctie hebben, hebben we in deze gids samengevat.

Onderwerpen op deze pagina:

Met welke airconditioning kan je in de winter verwarmen?

Moderne split-airconditioners werken volgens het principe van een warmtepomp. Daarbij wordt warmte van de ene plaats naar de andere gebracht via een koelmiddel – ofwel van binnen naar buiten of omgekeerd. Een split-airconditioning bestaat uit een binnen- en een buitenunit, die met elkaar verbonden zijn via koelleidingen. Als je een airconditioner wilt kopen die je het hele jaar door kunt gebruiken en in de winter ook als klassieke verwarming kunt gebruiken, maak je met een airconditioner met geïntegreerd verwarmingssysteem precies de juiste keuze.

Heeft u nog meer vragen?

Deze airconditioningsystemen zijn technisch in staat om in het koude seizoen bij zeer lage temperaturen nog steeds warmte uit de lucht, de grond of het grondwater te halen en daarmee kamers te verwarmen. Zelfs bij temperaturen tot -20 graden Celsius buiten levert de lucht nog voldoende warmte om een kamer op de gewenste temperatuur te brengen.

blank

Verwarmen met een airconditioner: dit zijn de voordelen

Hoge efficiëntie In plaats van naast de normale verwarming nog een airconditioner te installeren, heb je met moderne airconditioners slechts één enkel systeem nodig. Hiermee kan je ook zinvol en efficiënt de oude gas- of olieverwarming vervangen. Met een airconditioner kan je efficiënt verwarmen, zelfs bij temperaturen onder nul.

Snelle opwarming De ruimte komt snel op de gewenste temperatuur. Zelfs grote ruimtes kunnen snel en efficiënt worden verwarmd met moderne airconditioners.

Beste binnenklimaat De lucht in de ruimte wordt niet alleen efficiënt op de juiste temperatuur gebracht. Moderne split-airconditioners kunnen de lucht ook ontvochtigen en vrijmaken van ziekteverwekkers.

Bijzonder duurzaam Een airconditioning met verwarmingsfunctie spaart de natuurlijke hulpbronnen. Omdat het elektrisch wordt aangedreven, kan je het ook combineren met een fotovoltaïsch systeem en de benodigde stroom zelf opwekken. Hierdoor kan je op de lange termijn ook je stroomverbruik en dus de stookkosten verminderen.

Hoog comfort Je split-airconditioning is comfortabel te bedienen – ofwel met een afstandsbediening, via een app of spraakbesturing. Moderne systemen zijn ook erg stil in gebruik en sturen de luchtstroom zo dat er geen onaangename tocht ontstaat.

Met een moderne airconditioner hoef je slechts één keer te investeren in aankoop en installatie. Je kunt zelfs bij zeer lage buitentemperaturen met je airconditioner op koude winterdagen verwarmen en tegelijkertijd de luchtvochtigheid reguleren.  Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een airconditioner, nodigen we je uit om onze airconditioningplanner te gebruiken.

blank

Welke airconditioner verwarmt het beste?

Het beste om te verwarmen is een lucht-lucht airconditioner, die de benodigde warmte uit de omgevingslucht haalt. Met dit klimaatsysteem is ook de installatie eenvoudiger. Je hebt alleen ruimte nodig buiten voor de buitenunit. Andere systemen die grondwater of de bodem als energiebron gebruiken, zijn bij de installatie verbonden met hogere inspanningen en daarmee ook hogere kosten. Er moeten putten worden geboord of bodemcollectoren of -sondes in de grond worden aangebracht, waarvoor ook de nodige vergunningen moeten worden verkregen. In het algemeen is het altijd aan te raden om de benodigde stroom zelf op te wekken met collectoren op het dak, om het stroomverbruik in huis te verminderen.

Hoe efficiënt is het verwarmen met de airconditioner?

Hoe zinvol verwarmen met een modern klimaatsysteem kan zijn, hangt af van verschillende factoren. In het tussenseizoen zijn deze apparaten als verwarming bijzonder geschikt, omdat de benodigde verwarmingsenergie nog steeds zeer laag is, terwijl er nog steeds veel warmte in de omgevingslucht aanwezig is. In de meeste gevallen wordt het klimaatsysteem als aanvulling op de conventionele verwarming gebruikt. Op deze manier kan de verwarmingsperiode met minstens een maand worden uitgesteld.

Hoeveel precies het verwarmen met split- en multisplit-klimaatsystemen kost, kan niet in het algemeen worden gezegd. Ook hoeveel stroom wordt verbruikt, hangt af van het model en de intensiteit van het gebruik. Lees hier meer.

blank

Hoe werkt het verwarmen met een split-airconditioner?

Als in de winter de temperaturen dalen, is het des te fijner om in een warm huis te komen. Met niet elk klimaatsysteem kan je automatisch verwarmen. Belangrijk is dat het systeem een omkeerbare werking toelaat, dat wil zeggen dat de koelmiddelcyclus ook kan worden omgedraaid. Als je in de winter bij koude met je split- of multisplit-klimaatsysteem wilt verwarmen, wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht, het grondwater of de bodem. Dit werkt zelfs nog bij zeer koude buitentemperaturen of bij vorst. De gewonnen warmte wordt via een warmtewisselaar overgedragen op een koelmiddel, dat op zijn beurt via koelleidingen naar de binnenunit wordt getransporteerd. Op deze manier gebruik je je klimaatsysteem dan als verwarming in de winter. Het omschakelen van koelen naar verwarmen is meestal zeer eenvoudig en de cyclus wordt omgekeerd.

Wanneer kan je met een airconditioner verwarmen?

Het is niet onbeperkt mogelijk om kamers efficiënt te verwarmen met een airconditioner. Zelfs als het systeem nog steeds verwarmt bij zeer lage temperaturen, komt het op een gegeven moment aan zijn grenzen. Wanneer deze grenzen worden bereikt, verschilt per model. De fabrikanten geven elk aan tot welke temperaturen verwarmen nog steeds zinvol is. Als de temperaturen zeer laag worden, kan de conventionele verwarming nuttiger zijn.

Heeft u nog meer vragen?

Vooral in het tussenseizoen is het split-klimaatsysteem zeer effectief om te verwarmen. Als de buitentemperaturen in het voorjaar en de herfst nog steeds zeer mild zijn, kan je je kamers comfortabel verwarmen met de omgevingswarmte zonder de verwarmingskosten te verhogen. Bedenk ook: je kunt met een split-apparaat niet het hele huis, maar slechts één kamer in de winter verwarmen. Als je kiest voor een multisplit-klimaatsysteem met meerdere binnenunits, kan je ook meerdere kamers ermee koelen.

blank

Is een airconditioner de moeite waard in een oud huis?

Als je energie wilt besparen en een airconditioner in een bestaand gebouw wilt installeren, moet je van tevoren aan een aantal dingen denken. De efficiëntie van een split-airconditioning die als verwarming wordt gebruikt, hangt af van drie factoren:

 • Het apparaat
 • De isolatie van het gebouw
 • De buitentemperatuur

Om ervoor te zorgen dat de warme lucht die de airconditioner produceert, ook effectief kan worden gebruikt voor verwarming, moeten de muren worden geïsoleerd en moeten de deuren en ramen zo dicht mogelijk zijn. Anders ontsnapt de warmte te snel weer en is het airconditioningsysteem als verwarming niet efficiënt genoeg. Bovendien moet de airconditioning idealiter worden gecombineerd met een oppervlakteverwarming, zoals vloerverwarming. Op deze manier kan de temperatuur snel en gelijkmatig in de kamer worden verdeeld. Het vervangen van oude radiatoren in het oude gebouw is niet altijd echt zinvol. Als er bijzonder grote radiatoren in de oude kamers zijn geïnstalleerd, kan dit ook voldoende zijn. In elk geval is het zelfs in oude gebouwen zinvol om de stroom die het klimaatsysteem nodig heeft, te genereren via zonnepanelen.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod