De beste manier voor duurzame klimaatregeling

Waardevolle tips om uw gebouw duurzaam te klimatiseren

Tegenwoordig zijn airconditioners op warme dagen bijna ondenkbaar. De gevolgen van klimaatverandering zijn nauwelijks te negeren, hittegolven komen veel vaker voor en de droge perioden nemen aanzienlijk toe. De CO2-uitstoot toont duidelijk aan waar we op moeten letten. Maar moet ik in de toekomst zonder airconditioning of is het ook mogelijk om klimaatneutraal te koelen? Hier vindt u mogelijkheden om de apparaten in uw gebouw of kamers op een milieuvriendelijke manier te bedienen.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Gebouwairconditioning op een milieuvriendelijke manier vormgeven:

Duurzaamheid op het gebied van koeltechniek begint met gebouwtechnologie en planning.

Met goede thermische isolatie wordt voorkomen dat warme buitenlucht het gebouw binnenkomt. Grote ramen, glazen gevels en lichtovergoten kamers zijn tegenwoordig modern en trendy. Dit is echter niet bevorderlijk voor milieuvriendelijke klimaatregeling, aangezien stralingswarmte de binnentemperatuur aanzienlijk verhoogt. In het gebouw zijn er altijd warmtebronnen zoals elektrische apparaten en verlichting die bijdragen aan het verwarmen van de ruimte. Ook hoeveel mensen er in een ruimte zijn, moet niet worden vergeten bij het plannen van efficiënte airconditioning, zodat de airconditioning voldoende koelvermogen heeft. Maar als je de mogelijkheden die je hebt om een aangenaam binnenklimaat effectief en intelligent te implementeren, kunt je zeker iets goeds doen voor het milieu.

blank

Enkele goede oplossingen om aangename temperaturen te bevorderen:

 • Een schaduw kan stralingswarmte verminderen, je kunt buitenmodules installeren om stralingswarmte te verminderen, zoals buitenjaloezieën, zonneschermen of brede vensterbanken
 • Daarnaast kun je ook het verdampings-effect gebruiken en wat groene ruimtes rond het gebouw plannen en in het interieur van de droge en warme lucht een beetje meer frisheid geven met planten.
 • Het gebruik van energiebesparende lampen en LED’s, die niet veel warmte produceren, is hier raadzaam.
 • Het alleen in de zomer gebruiken van klimaatsystemen heeft ook veel voordelen. Het implementeren van passieve maatregelen om de koelenergiebehoefte te verminderen is erg belangrijk, omdat je zo niet alleen het energieverbruik verlaagt, maar ook aanzienlijk lagere bedrijfskosten voor de airconditioning kunt verwachten.

Koelmiddel: De keuze van het koelmiddel is een belangrijke factor

Om goede klimaatregeling in het gebouw te bereiken, hebben airconditioners een koelmiddel nodig voor verbranding. Er zijn veel milieuonvriendelijke koelmiddelen die slecht zijn voor het milieu en aanzienlijk bijdragen aan de CO2-uitstoot. Bij de koelmiddelen komt het er erg op aan welke chemicaliën in de installaties worden gebruikt. Er zijn ook synthetische koelmiddelen die exclusief worden geproduceerd voor gebruik in airconditioners, deze zijn licht ontvlambaar, maar komen niet zo voor in de natuur. Fluoridegassen (kortweg F-gassen genoemd) zijn extreem klimaat-schadelijke koelmiddelen, zogenaamde broeikasgassen, en dragen aanzienlijk bij aan de klimaatverandering. Helaas worden deze nog steeds gebruikt in airconditioners. Dus als je let op welk koelmiddel er in jouw systeem wordt gebruikt, is dat al een goede stap in de juiste richting.

blank

Wat mag ik van moderne klimaattechnologie verwachten?

De juiste temperatuur is in veel gebieden een groot probleem! Niet alleen thuis, op het werk, maar ook in de auto of het vliegtuig. De juiste combinatie is vaak de sleutel tot een aangenaam maar milieuvriendelijk resultaat. Geïntegreerde ventilatiesystemen in de vorm van ventilatiesystemen in combinatie met andere systemen zoals split-airconditioners of een multi-split-systeem zijn hier een van de modernste en meest efficiënte oplossingen om individuele kamers van een appartement of huis te koelen. Bij deze apparaten bevindt het buitenapparaat zich aan de gevel van het huis of op het dak, waardoor er geen warmteproducerend apparaat in het interieur is zoals bij draagbare airconditioners. Als er meer behoefte is, hebben ze in vergelijking met conventionele airconditioners de mogelijkheid om bij multi-split-systemen meerdere kamers tegelijkertijd te koelen. De binnenunits van de split-airconditioners hebben een comfortabele bediening en kunnen slim worden bediend via een app of afstandsbediening. De optimale factor hierbij is dat je de mogelijkheid hebt om een timer in te stellen. De airconditioning schakelt dan op een bepaald moment in en uit, wat het hoge stroomverbruik aanzienlijk vermindert en er minder energie nodig is.

Een warmtepomp kan ook als verwarming worden gebruikt en worden geïntegreerd in de centrale verwarming van het huis. Het systeem is zelfs in staat om de geproduceerde warmte die in een kamer niet meer nuttig is, naar een andere kamer te verplaatsen en deze te verwarmen. De geproduceerde warmte kan ook worden opgeslagen door warmteterugwinning, zodat je in de winter kunt genieten van een warm appartement zonder al te hoge verwarmingskosten.

blank

Door jaarlijks onderhoud blijft uw airconditioning in topvorm. De specialisten controleren of de airconditioning goed afgesloten is zodat er geen koelmiddel aan de omgeving wordt afgegeven. U kunt ook hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen integreren om uw eigen stroom voor de werking van de airconditioning te genereren en zo het stroomverbruik te verminderen. Er zijn veel verschillende modellen van verschillende gerenommeerde fabrikanten die een hoge energie-efficiëntie van de airconditioning garanderen. Hernieuwbare energie kan ook in de vorm van een zonne-installatie worden geïntegreerd. Het is dus mogelijk om de stroom die nodig is voor de werking van de airconditioning zelf te genereren, waardoor u niet alleen op stroomkosten bespaart, maar ook iets voor het milieu doet. Hier leest u meer.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie:

U hoeft niet af te zien van aangename temperaturen in uw vier muren! Met de juiste instelling en het juiste model, regelmatig onderhoud en zuinig gebruik, evenals een milieuvriendelijk koelmiddel, staat niets het gebruik van een airconditioning in de weg. Bel hiervoor gerust onze klantenservice of gebruik onze online airconditioning planner en ontvang een individuele offerte afgestemd op uw behoeften.

Laat u graag door ons adviseren!

Ons gespecialiseerde team van Klivatec is op de hoogte van de nieuwste technieken en beantwoordt graag al uw vragen. Neem gerust contact op met onze vriendelijke klantenservice. Wij zetten graag nieuwe projecten met u op of onderhouden uw bestaande apparaten.

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod