Airconditioning zelf installeren:Dit moet u weten

Een uitgebreide gids voor huiseigenaren en huurders

De zomerse temperaturen stijgen jaar na jaar – dit gevolg van klimaatverandering is ook bij ons aangekomen. Airconditioning wordt steeds aantrekkelijker, daarom wordt de overweging om zo’n systeem aan te schaffen voor de eigen woonruimtes in praktijk gebracht. Het klinkt verleidelijk om zelf een airconditioning te installeren om eventuele installatiekosten te besparen. Hoe u de planning moet aanpakken, wat u in overweging moet nemen, welke apparaten geschikt zijn en hoe deze kunnen worden nageïnstalleerd, leest u hier.

Heeft u nog meer vragen?

Onderwerpen op deze pagina:

Airconditioning zelf installeren – plan de installatie zorgvuldig

Voordat een airconditioning kan worden geïnstalleerd, moet een zorgvuldige planning worden gemaakt. Hierbij moet het volgende worden overwogen:

Hoeveel kamers moeten gekoeld worden en hoe zijn deze opgebouwd?

De koellast moet worden berekend, zodat het systeem of het apparaat uw appartement of huis voldoende koelt zonder te overdreven groot te zijn. Een te grote koellast zou betekenen dat het energieverbruik onnodig hoog is, wat tot hogere kosten zou leiden.

Belangrijk is om rekening te houden met de grootte van de te koelen kamers, of ze geïsoleerd zijn, hoeveel elektrische apparaten en mensen zich in de kamer bevinden, het aantal en de grootte van de raamoppervlakken, en welke zonnestraling op de kamer inwerkt.

Wat moeten huiseigenaren, huiseigenaren en huurders in overweging nemen?

Terwijl huiseigenaren geen beperkingen hebben bij het installeren van een airconditioning, hebben huurders alleen vrije hand bij een monoblok-apparaat. Voor split-systemen, die bestaan uit een buiten- en binnenunit, moeten muren worden doorboord en buiten moeten apparaten worden bevestigd, waarmee de eigenaar akkoord moet gaan. Zelfs huiseigenaren, die een appartement bezitten in een appartementencomplex, kunnen niet zomaar een split-airconditioning installeren. Zij hebben een besluit van de vereniging van eigenaren nodig, omdat er bouwkundige wijzigingen aan het huis moeten worden uitgevoerd.

blank

Welk klimaatapparaat moet u installeren?

Het is dus niet zo eenvoudig om te beslissen welk apparaat geschikt is voor u. Afhankelijk van of u huurder of eigenaar bent, of u toestemming heeft van de eigenaar of de vereniging van eigenaren, of hoeveel kamers u wilt koelen, zijn er verschillende apparaten die passen.

Als er geen muurdoorboringen mogelijk of gewenst zijn, is het monoblok de juiste oplossing. Dit is een mobiel klimaatapparaat dat geen vaste installatie nodig heeft. Het monoblok is zeer flexibel, omdat het overal geplaatst kan worden. In het bereik van zijn afvoerslang, die uit een gekanteld raam of een gekantelde balkondeur leidt, kan het monoblok-apparaat daar worden geplaatst waar het nodig is. De grootte van het apparaat hangt af van de grootte van de kamer.

Nadelen van een monoblok zijn het geluidsniveau, want omdat alle processen in één apparaat plaatsvinden, is dit relatief luid. Het verbruikt aanzienlijk meer stroom dan andere klimaatapparaten, omdat de warme lucht door het gekantelde raam de ruimte instroomt en ook moet worden gekoeld.

Een split-systeem heeft een buiten- en binnenunit nodig. Bij een multi-split-systeem is slechts één buitenunit nodig, maar binnen kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten, terwijl bij een single-split-systeem aan één buitenunit slechts één binnenunit kan worden aangesloten. Bij beide zijn boringen in de buitenmuur of het plafond noodzakelijk.

Op deze link vindt u een handige gids voor het kiezen van het juiste systeem. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een airconditioner, nodigen we je uit om onze airconditioningplanner te gebruiken.

blank

Installatie van de airconditioning: Dit moet u in overweging nemen

Split-systemen werken aanzienlijk energie-efficiënter dan een monoblok-apparaat. De installatie-inspanning is echter veel groter. Hier is een vergelijking:

Inspanning bij een mobiel klimaatapparaat

Het monoblok-klimaatapparaat is weliswaar mobiel en daardoor vrij flexibel, maar beide componenten zijn in één apparaat gecombineerd. De warme lucht in de kamer wordt aangezogen, gekoeld en via een afvoerslang naar buiten getransporteerd. Monoblok-apparaten zijn vrij goedkoop in aanschaf, maar de bedrijfskosten zijn aanzienlijk hoger dan bij een andere airconditioning.

De afvoerslang heeft een mogelijkheid nodig om de warme lucht naar buiten te voeren. Als u geen grote, vaste doorgang door de muur wilt hebben, moet de lucht via een gekanteld raam of een gekantelde balkondeur naar buiten worden geleid. Deze opening is weliswaar klein, maar er stroomt toch steeds weer warme buitenlucht naar binnen, wat betekent dat het monoblok-apparaat dit weer moet afkoelen.

In hete zomermaanden kan door grotere, slecht geïsoleerde kamers of grote raamoppervlakken veel warme lucht de binnenruimte binnendringen, die het monoblok-apparaat niet voldoende kan afkoelen. Het is ook meer geschikt voor incidenteel gebruik en niet voor continu gebruik, omdat het een zeer hoog stroomverbruik heeft en zeer luid kan zijn, aangezien de compressor zich in het apparaat bevindt dat in uw kamer staat.

Inspanning bij een single-split- of multi-split-airconditioning

Het voordeel van een split-systeem ligt voor de hand: het deel met de luide compressor bevindt zich buiten en de ramen kunnen gesloten blijven. Het werkt aanzienlijk energie-efficiënter dan een monoblok-apparaat en de koeling is aanzienlijk beter.

Een nadeel is dat muurdoorboringen nodig zijn. Er moeten leidingen voor de elektriciteit en het koelmiddel naar de binnenunit worden gelegd, die bij een multi-split-systeem aanzienlijk langer zijn. Deze moeten vakkundig worden gelegd en geëvacueerd.

Het zelf installeren van een split-airconditioning is overigens verboden. Er kan een in 2008 ingevoerde boete worden opgelegd, omdat de risico’s van het beschadigen van het gebouw tijdens het boren hoog zijn. Bij de installatie en inbedrijfstelling zijn vakkennis, koelmiddel en speciaal gereedschap nodig, daarom is het raadzaam om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten uitvoeren.

blank

Bij beide soorten airconditioning geldt:

Bij het koelen met een airconditioning wordt een sterke luchtstroom gecreëerd – vooral als de kamertemperatuur sterk wordt verlaagd. Om dit te voorkomen, moet de kamertemperatuur maximaal vier tot zes graden lager worden ingesteld dan de buitentemperatuur. Dit kan via het apparaat zelf of via een afstandsbediening worden ingesteld.

Geopende en gekantelde ramen moeten worden vermeden, want bij monobloktoestellen zijn deze het probleem! Daarom is het belangrijk om de opening zo klein mogelijk te houden en de kieren rond de afvoerslang zo goed mogelijk af te dekken.

Houd de kamerdeuren gesloten

Om de apparaten effectiever te laten werken, helpt het om de ventilatieopeningen vrij te houden, warmtebronnen, zoals onnodig draaiende elektrische apparaten uit te schakelen en gordijnen en rolluiken te sluiten.

Bij de aankoop van een airconditioning moet u ook letten op de energie-efficiëntieklasse. Apparaten die inverterend werken, passen de kamertemperatuur aan de door u opgegeven gewenste temperatuur aan. Het constant houden van de kamertemperatuur verbruikt minder stroom dan wanneer het apparaat meerdere keren per dag wordt uit- en weer ingeschakeld.

De plaats van de binnenunit van een split-installatie of de opstelplaats van een monoblok moet zo worden gekozen dat er geen zitplaats in de buurt is, omdat de luchtstroom als hinderlijk kan worden ervaren.

De buitenunit mag indien mogelijk niet aan een muur worden gemonteerd waar deze is blootgesteld aan direct zonlicht, zodat deze niet oververhit raakt.

Wat te doen als een airconditioning achteraf moet worden geïnstalleerd?

Als u niet de huiseigenaar bent of in een appartement in een appartementencomplex woont, moet u eerst toestemming vragen voordat u een airconditioning installeert.

Bij een mobiele airconditioning kunnen de buren zich storen aan het geluid, evenals bij de split-systemen, omdat de buitenunit de luide compressor bevat. Vraag om een schriftelijke vorm van toestemming, zodat u aan de veilige kant bent.

Bovendien moet u er rekening mee houden dat boor- en hakwerkzaamheden voor de leidingen van de split-installaties kunnen leiden tot nabewerkingen, zoals het bijwerken met verf aan de gevel.

blank

Waarom wordt de installatie door een vakman aanbevolen?

Bij het buitentoestel zijn er verschillende wettelijke voorschriften over waar en hoe deze mogen worden aangebracht.

Naast vakmanschap wordt ook uitgebreide kennis van airconditioning vereist. Professionals hebben jarenlange ervaring in het correct bepalen van de koellast en het beslissen waar het apparaat het meest efficiënt werkt zonder dat er luchtstroom ontstaat. Bovendien kunnen zij voor elke ruimte de juiste oplossing voor u vinden.

Als is besloten welk apparaat bij u geïnstalleerd zal worden, worden bij de installatie speciaal gereedschap en meetapparatuur gebruikt. Alles wordt nauwkeurig afgesteld en gemeten, zodat de airconditioning correct werkt. Na een testrun wordt u als eigenaar door de professionals geïnstrueerd over het gebruik van uw installatie.

Als de airconditioning door professionals is geïnstalleerd, kunt u er zeker van zijn dat de hoogste prestaties bij de hoogste energie-efficiëntie van uw installatie worden bereikt, wat betekent dat u bedrijfskosten bespaart en het milieu ontziet.

Heeft u nog meer vragen?

Conclusie

Een airconditioning aanschaffen voor de hete zomermaanden is in een eigen woning eenvoudiger dan in een appartement of een huurwoning. De eigenaar moet het ermee eens zijn, anders zijn de bouwkundige wijzigingen helaas niet mogelijk. Ook mag het geluid geen problemen veroorzaken. Als dit allemaal geen hindernis meer vormt, moet alleen nog worden beslist of een monobloktoestel of een split-installatie mag worden geïnstalleerd. Een split-installatie is weliswaar duurder in aanschaf en mag alleen door professionals worden geïnstalleerd, maar kan op lange termijn de goedkopere alternatief zijn.

Wij bij Klivatec adviseren u graag over welke airconditioning voor u de beste is. In onze online winkel vindt u apparaten van verschillende aanbieders, uitgerust met de nieuwste technologieën. Blijf vrijblijvend in contact met ons via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag – van het opstellen van een offerte tot de installatie – en zoeken voor u de beste oplossing!


CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod