Hoeveel kost het om een airconditioning te installeren?

Hoeveel kost het om een airconditioning te installeren?

Een airconditioning blaast warme of koude, gefilterde lucht in een ruimte. We gebruiken het apparaat voornamelijk voor het blazen van koude lucht. Dit resulteert in een aangenamer leefklimaat op zonnige zomerdagen. In tegenstelling tot een ventilator, produceert de airconditioning zelf de koude lucht. De lucht wordt dus niet enkel verplaatst, maar ook verkoelt.

Inhoudsopgave

Prijs airconditioning

De prijs van een airconditioning wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Een mobiele airconditioning is goedkoper dan een ingebouwd apparaat. Een split airco, is weer goedkoper dan een Multi Split airco. In dit artikel bespreken we de verschillende prijzen en soorten zodat jij weet welke airco je nodig hebt.

blank

Soorten en prijzen

Een duur apparaat is niet altijd beter. Je betaalt vaak voor merk en niet voor kwaliteit. Welke airco je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de grootte van de ruimte(s), de hoeveelheid ruimtes die verkoeld moeten worden, de grootte van de airco en alle bijkomende eisen die je zelf stelt. Hieronder bespreken we de bekendste aircosoorten, voor- en nadelen en prijzen.

De mobiele airco

Een mobiele airco is een verplaatsbare airconditioning. Deze airco is effectief voor het verkoelen van kleine ruimtes. De mobiele airco wordt het vaakst gebruikt in huizen, of op kantoor. Op een hete zomerdag kun je de airco in de woonkamer zetten, om hem in de avond naar de slaapkamer te verplaatsen. Na de hitteweken kun je de airco weer opbergen op zolder. Houd er wel rekening mee dat mobiele airco’s vaak veel lawaai maken.

Kosten: Mobiele airconditioners kosten gemiddeld tussen de €170 en €500,-. Dit hangt af van het merk dat je koopt, de grootte van de ruimte die je wilt verkoelen en het design. De stroomkosten van een mobiele airco liggen hoger dan de stroomkosten van vaste split airco’s.

blank

Vaste airco zonder buitenunit

Een ingebouwde airconditioning zonder buitenunit wordt aan de binnenzijde van een ruimte geplaatst. Je hoeft voor deze airco dus geen plaats te maken op de buitenwand van je huis. Het nadeel van deze airco is wederom het geluidsoverlast.

Kosten: De kosten van een ingebouwde airco zonder buitenunit liggen gemiddeld tussen de €1250 en €2250,- incl. installatiekosten. De prijs hangt af van het merk dat je koopt, het design van de airco, de grootte van de ruimte die verkoeld moet worden en de installatiekosten.

Vaste splitairconditioning

Een vaste split-airco wordt op een vaste plaats in een ruimte geïnstalleerd. Deze airco heeft naast een binnenunit, ook een buitenunit. Deze airco’s zijn beschikbaar in vele vormen en maten. Je ziet ze het vaakst terug in winkels en hotels. Door de buitenunit maken ze weinig herrie. Een vaste splitairco wordt het meest geïnstalleerd in het plafond, in de vloer of aan de wand.

Kosten: De kosten van een vaste split airco incl. montagekosten liggen gemiddeld tussen de €1600 en €3200,-. Dit hangt af van het merk dat je koopt, het design en de grootte van de ruimte die je wilt verkoelen. De stroomkosten van een vaste splitairconditioning liggen lager dan de energiekosten van een mobiele airco.

Heeft u nog andere vragen?

Multi split airconditioning

Een Multi Split airco bevat één buitenunit met twee of meerdere binnenunits. Met een Multi Split airco kun je meerdere ruimtes in een gebouw koelen. Ook kun je instellen welke ruimte op welk moment gekoeld wordt. Zo kun je overdag de ruimte koelen in de keuken, en ’s avonds in de slaapkamer. Als je meerdere ruimtes in een huis wilt verkoelen is het altijd verstandig om een Multi split airconditioning aan te schaffen. Dit neemt minder ruimte in dan twee vaste split airco’s en kost daarnaast minder geld.

Kosten: De kosten van een multisplit airconditioning incl. installatie liggen gemiddeld tussen de €3000 en €5500,-. Ook deze prijs hangt af van de grootte van de ruimtes, het merk en het design.

blank

De installatiekosten

Je hebt zojuist kunnen lezen over de verschillende airconditioningtypes. Elk type airco heeft andere installatiekosten. Hieronder bespreken we de gemiddelde kosten van het installeren van een airconditioning.

Een mobiele airconditioning

Omdat een mobiele airconditioning niet ingebouwd wordt, betaal je hier geen installatiekosten voor. Je betaalt dus enkel voor het apparaat en de stroomkosten.

Vaste airco zonder buitenunit

Hoeveel montagekosten je betaalt verschilt per bedrijf. De gemiddelde installatiekosten van een vaste airco zonder buitenunit liggen tussen de €450 en €500,-.

Vaste split airconditioning

Ook de installatiekosten van een vaste split airconditioning zullen per bedrijf verschillen. Je kunt uitgaan van een gemiddelde dat ligt tussen de €350 en €400,-.

Multi split airconditioning

De installatiekosten van een Multi split airconditioning vallen hoger uit dan de installatiekosten van andere aircosystemen. Dit komt doordat er meerdere binnenunits geïnstalleerd moeten worden. Je kunt uitgaan van een gemiddelde tussen de €600 en €800,-.

blank

Kun je de airco zelf installeren?

Je kunt er ook voor kiezen om de airco zelf te plaatsen. Hiervoor moet je uiteraard wel handig zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat de garantie bij sommige leveranciers vervalt als je de airco zelf installeert.

Naast het plaatsen van een airco, moet het apparaat ook bijgevuld en gevacumeerd worden. In Nederland is het niet toegestaan om dit zelf te doen. Hier huur je dus áltijd een specialist voor in.

blank

Extra kosten

Je betaalt bij aankoop voor het apparaat en de montagekosten. Voor extra technologische snufjes en onderhoud leg je ook geld neer. Hieronder bespreken we extra kosten.

Airco aansluiten op app of afstandsbediening

Voor het gemak kun je een airco aan laten sluiten op een app of afstandsbediening. Voor het aanzetten van de airco in de slaapkamer hoef je niet langer naar boven te lopen: met een druk op de knop begint de airco met blazen. Voor deze aansluiting betaal je gemiddeld €100,- tot €200,- extra.

Meerdere binnenunits

Ook na langere tijd kun je er voor kiezen om meerdere binnenunits aan te sluiten op je buitenunit. Voor het installeren en aanschaffen van een extra binnenunit betaal je gemiddeld €700,- tot €800,- euro.

Onderhoud

Een airco moet goed onderhouden worden. Hiervoor sluit je een onderhoudscontract af bij een specialist. Dit kost gemiddeld €100,- tot €150,- per jaar.

Nodigen u uit om contact op te nemen, van ons aanbod gebruik te maken en ons airconditioningplan te controleren!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod