Hoe werkt een airconditioner?

Hoe werkt een airconditioner?

Hoe werkt een airconditioner? Het is een vraag die veel mensen hebben. We weten namelijk allemaal wel dat een airconditioner op de een of andere manier voor het verkoelen van de lucht zorgt. Maar hoe gaat dit nu precies in z’n werking? En wat is er nog meer allemaal belangrijk om te weten met betrekking tot een airconditioner?

In dit artikel leer je alles wat er over de werking van een airconditioner te leren valt. Zodoende heb je aan het einde alle relevante informatie tot je beschikking. Dit innovatieve apparaat kent voor jou dan geen geheimen meer.

Inhoudsopgave

Wat is een airconditioner precies?

Om te beginnen, is het handig om even vast te stellen wat een airconditioner nu precies is.

Zoals al even kort opgemerkt, gaat het hier om een apparaat dat in staat is de warmte in een ruimte te verkoelen. Zeker met de huidige opwarming van de aarde is dit een welkome ontwikkeling. We merken namelijk steeds vaker dat het ook in Noord-Europa erg warm is. Steeds vroeger in het jaar worden er al hogere temperaturen bereikt. Een apparaat als een airconditioner biedt dan precies de uitkomst waar we allemaal naar op zoek zijn.

blank

Waar mensen in mindere mate van op de hoogte zijn, is dat een airconditioner ook nog andere functionaliteiten heeft. Zo blijft het niet alleen bij het verkoelen van de lucht, maar gaat het in totaal om 3 hoofdfunctionaliteiten van dit apparaat:

 • Verkoeling: Het begint logischerwijs allemaal met verkoeling. Dat is uiteindelijk toch waar je een airconditioner voor koopt. Doordat het de lucht koelt, ontstaat er automatisch een fijner leefklimaat. Zeker bij de hele hoge temperaturen in een binnenruimte (>25 graden Celsius) begint een mens snel te zweten. Dankzij de technologie van tegenwoordig begint de temperatuur dan al snel een aantal graden te dalen. Uiteraard in ruil voor een bepaald energieverbruik.
 • Filteren: Tegelijkertijd is een airconditioner echter ook in staat om de lucht te filteren. Zeker wanneer er zelfs sprake is van een speciale luchtzuiveringsfunctie. Dankzij de filters is het echter al mogelijk om zaken als pollen, stofdeeltjes en andere vuiligheden uit de lucht te houden. Bekende voorbeelden zijn een nare lucht en rook. Ook op de normale stand zorgt de airconditioner voor dit filteren van de lucht. Een fijn bijeffect om een zo prettig mogelijke werk- of leefomgeving te creëren.
 • Ontvochtigen: Heb je te maken met zeer vochtige lucht? Ook dan is de airconditioner in staat om een uitkomst te bieden. Dit apparaat zorgt binnenin namelijk voor het condenseren van de lucht. Daarmee vangt het dus vocht uit de lucht op. De lucht die er vervolgens weer uitkomt, is een stuk droger van zichzelf. Ook dit helpt bijvoorbeeld zeer goed bij het voorkomen van zweten. Zeer vochtige, warme lucht is namelijk de ergste soort.

Waarom gebruiken zoveel mensen een airconditioner?

Vooral de afgelopen jaren zie je steeds vaker dat mensen van deze nieuwe technologie gebruik zijn gaan maken. Het is niet alleen maar meer een ‘luxe-item’ voor mensen die veel geld te besteden hebben. Een airconditioner is tegenwoordig eigenlijk meer een noodzaak geworden. In de auto, op kantoor en gewoon bij jezelf thuis. Al met al zijn er verschillende redenen waarom het momenteel zo’n populair apparaat is geworden. Het gaat dan om:

#1: Multifunctioneel

Zoals we eerder al zagen, is de werking van de airconditioner dus multifunctioneel. Het is niet alleen zo dat je dit apparaat aanschaft om de lucht in een ruimte te verkoelen. Ook al is dit waarschijnlijk wel de hoofdreden. Tegelijkertijd maak je ook dankbaar gebruik van het feit dat het systeem de lucht filtert en ontvochtigt. De lucht die de airconditioning dan verlaat, is hierdoor op alle gebieden optimaal. Het is droger, schoner en koeler. Stuk voor stuk eigenschappen waar je naar op zoek bent op een hete lente-, zomer- en herfstdag.

#2: Snelle verkoeling mogelijk

Daarbij is het ook de moeite waard om te vermelden dat airconditioners tegenwoordig supersnelle verkoeling mogelijk maken. Tot een aantal jaar geleden was dit nog vooral een gradueel proces. Het duurde even voordat je verschil begin te merken.

Vandaag de dag zijn deze systemen echter een heel stuk innovatiever en efficiënter. Zodoende merk je al supersnel dat de lucht een stuk koeler begint te worden. Een fijne constatering, aangezien je die korte periode van afzien nu definitief achter je laat. Het is een ontwikkeling die werkelijk iedereen wel weet te waarderen.

blank

#3: Zeer gebruiksvriendelijk

Verder zie je dat een airconditioner vandaag de dag bijzonder makkelijk te besturen is. Het is niet langer nodig om een zeer uitgebreide handleiding helemaal van begin tot eind door te lezen. Zo zijn een aantal instructies vaak voldoende om dit duidelijk te krijgen.

Ook vanwege het feit dat veel apparaten met een afstandsbediening komen. Dit maakt het nog wat makkelijker om precies af te lezen welke knop nu wat doet. Ben je dus bang dat de airconditioning misschien wat lastig te begrijpen is? Dan is die zorg bij deze weggenomen.

#4: Betaalbaar

Misschien nog wel het grootste punt waar mensen voorheen tegenaan hikten, was de prijs. Airconditioners hadden de reputatie om aan de prijzige kant te zijn. In de tijd waarin we nu leven, blijkt dat echter steeds minder het geval te zijn. De apparaten worden in alle opzichten beter, terwijl de prijs ook steeds verder blijft dalen. Ideale omstandigheden dus om in een dergelijk apparaat te investeren. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is nog nooit zo goed geweest.

#5: Steeds energiezuiniger

Een ander onderdeel van de ietwat negatieve reputatie die de airconditioner had, was vanwege het feit dat deze niet energiezuinig was. De eerste modellen vraten namelijk energie. Hierdoor mocht je automatisch een flinke stijging van de energierekening verwachten. Dit waren daardoor nog extra kosten die bovenop de aanschaf van het apparaat kwamen.

De werking van de airconditioners is nu een stuk energiezuiniger. Zeker ook dankzij specifieke modellen, zoals de split airco’s. Die werken met een warmtepompsysteem.

#6: Lange levensduur

Tot slot is een investering in een airco een investering voor de lange termijn. De apparaten zitten tegenwoordig zo goed in elkaar, dat ze jarenlang meegaan. Zelfs op het moment dat je er zeer intensief gebruik van maakt. Hierdoor hoef niet op de korte termijn alweer in een nieuwe te investeren. Veel van de huidige modellen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 12 tot 15 jaar. Dat zijn heel wat warme dagen waarop dit systeem voor verkoeling zorgt.

Hoe werkt een airconditioner?

Om ook nog even dieper in te gaan op wat een airconditioner nu precies doet, pakken we de vraag ‘hoe werkt een airconditioner?’ extra serieus aan. Want hoe werkt een airconditioner nu bijvoorbeeld van binnen? Wat gebeurt er allemaal in het apparaat zelf om voor het filteren, verkoelen en ontvochtigen van de lucht te zorgen? En welke onderdelen zijn er aan de buitenkant allemaal vereist voor een optimale werking?

Een airconditioner bestaat in de basis uit een binnenunit en een buitenunit. Alles bij elkaar hebben deze 4 hoofdonderdelen:

Binnenin het apparaat bevindt zich koudemiddel. Dit koelmiddel zorgt voor een wisselwerking met de warme lucht uit de omgeving waarin de airconditioner zich bevindt. Dit heeft te maken met het feit dat het middel energie opneemt op het moment dat het verdampt. Deze damp beweegt dan verder richting de compressor om het te comprimeren. Het betekent dat de temperatuur en de druk van deze damp flink toenemen. Via de condensor perst het apparaat deze lucht vervolgens naar buiten. Het voert het als het ware af via de buitenunit.

In de condensor komt de temperatuur van het koudemiddel onder het condensatiepunt uit. Dit betekent dat het koudemiddel zijn vloeibare vorm weer terugkrijgt. Dankzij het expansieventiel is het vervolgens mogelijk om de druk van het koelmiddel te verlagen. De temperatuur neemt tegelijkertijd af. Hierna komt het koudemiddel opnieuw in de verdamper terecht om het proces te herhalen.

blank

De overzichtelijke werking van een airconditioner

Samengevat ziet het hele proces er als volgt uit:

 1. Airconditioner neemt lucht uit de ruimte op
 2. Een ventilator blaast het door richting de wisselaar
 3. In de wisselaar neemt de binnenunit dankzij verdampend koudemiddel warmte uit de lucht op -> afgekoelde lucht komt uit de airconditioner
 4. Via compressor stijgt de druk en temperatuur van het koudemiddel
 5. In de condensor wordt het koudemiddel weer vloeibaar en geeft het de warmte af
 6. Een ventilator in de buitenunit blaast buitenlucht langs de warmtewisselaar in de buitenunit om de vrijgekomen warmte af te voeren
 7. Via het expansieventiel neemt de druk en temperatuur van het koudemiddel weer af
 8. Het koudemiddel komt terug bij de verdamper om opnieuw warmte uit de binnenlucht op te nemen.

Belangrijk om nog op te merken, is dat veel moderne airconditioners ook in staat zijn om een ruimte te verwarmen. Naast afkoelingsmechanisme doen ze dan ook dienst als verwarmingsmechanisme. Dergelijke apparaten zijn namelijk in staat om het koelingsproces binnenin het systeem om te draaien. De condensor en de verdamper draaien dan de rollen om. Het apparaat onttrekt dan juist warmte uit de buitenlucht en geeft dit in huis weer af.

Heeft u nog meer vragen?

Al met al dus een bijzonder veelzijdig apparaat. Het draagt op verschillende manieren bij aan het comfortabeler maken van iedere leef- of werkomgeving.

Nodigen u uit om contact op te nemen, van ons aanbod gebruik te maken en ons airconditioningplan te controleren!

CONTACT

Bel ons gewoon op of maak gebruik van een van onze diensten.
Wij beantwoorden al uw vragen!

+31 6 84 81 77 83 Werkdagen 9-17 uur

Verzoek om teruggebeld te worden
Hoe kunnen we u helpen?

Gebruik ons terugbelverzoek en onze expert belt u terug op het tijdstip van uw keuze.

  * Verplich veld

  Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

  Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

  Bericht verzenden
  Hoe kunnen we u helpen?

  Stuur ons een bericht en onze expert zal contact met u opnemen.

   * Verplich veld

   Hartelijk dank! Uw gegevens zijn succesvol ingediend

   Wij zullen binnenkort contact met u opnemen.

   Abonneer u op onze nieuwsbrief
   Hoe kunnen we u helpen?

   Ontvang informatie en updates over ons aanbod